55
nawet na pokarm własny; dlatego większa ich część wyrzekała się używania mięsa.
Nie przytoczyłbym tych słów Virreya, gdyby książki jego nie był przetłumaczył Antoni Waga, składając tem samem świadectwo, że podziela Virreya zapatrywanie się na otaczającą nas przyrodę.
6. Ozem się bóbr żywi?
Żywność bobra składa się z korzeni i kory drzew, topoli, brzozy, wierzb. olszy ', jesionu, rzadzićj dębu i wiązu, które jako drzewa twardsze więcćj zadawają mu pracy przy ogryzaniu kory i żuciu. Do zwilżania twardćj i suchćj żywności przyroda dała mu nadzwyczaj wielkie gruczoły ślinne, które podczas gryzienia i żucia wiele wydzielać muszą śliny służącćj do rozmiękczenia i odwilżania pokarmu i ułatwiania trawienia 2. Prócz tego je bóbr także korzenie skrzypu i grzybieni3. Z grzybieni bóbr bardzo tyje, lecz mięso jego nabiera nieprzyjemnego smaku. Według zdania Cartwrighta smak ten jest najprzyjemniejszy, gdy się bóbr żywi korą brzozową. Od połowy lipca do września bóbr tyje, w zimie chudnie, najchudszym jest w maju. W lecie ogryza latorośle w miejscu, na którem rosną. Inaczćj ma się rzecz w zimnej porze roku. Rzeki i jeziora okrywa lód, ląd gruba warstwa śniegu, po którym bobrowi trudno chodzić. Nie
') Według Jundziłta kory olchowej, jarzembinowćj i czeremchowej bóbr nie jada. 2) Jundziłł. 3) Nuphar. Nym-phaea.