94297601

94297601



460 ST. BADZYŃSKI

Że wpływ powierzchni nie jest jednak jedynym, który tu rolę odgrywa, wnosić można stąd. że ilości azotu obliczone na jednostkę powierzchni wahają się przecież w granicach o 3 2—6 4 gr. N na dobę. Różnice te niewątpliwie zależą od różnej sprawności w utlenianiu i rozszczepianiu swej treści komórek zwierząt, należących do różnych gatunków, w której znajdują może wyraz podstawowe cechy indywidualne gatunków, a nawet może jednostek tego samego gatunku.

Obok białka rozkłada się tłuszcz i glikogen, ten ostatni zwłaszcza w pierwszym dniu głodu.

TABELA IV.

Wymiana materyi u człowieka w 7-duiowym poście według Benedicta.

dnie

Rozkład w srrm

Rozkład w kaloryach

Współ

czyn

nik

odde

chowy

RQ

białka

tłusz

czu

gliko-

genu

Ilość kaloryj oblicz, z wymiany materyi

Ilość kaloryi oznaczona w prost

na

1 kilo

na

1 Ul2

w 1.

734

126-4

64-9

1796

1765

29 7

941

078

2.

74 7

1475

23 1

1790

1768

29 9

946

075

3.

78-1

153 0

5-4

1785

1797

30-8

969

0-74

4.

698

144-7

252

1734

1775

30-8

966

0-75

5.

652

144-7

82

1636

1649

29 0

985

o 74

6.

6 i 4

129-8

21-7

1547

1553

27-5

856

0 75

7.

60-8

132-5

18 7

1546

1568

280

869

0 74

^    Rozkład tłuszczu nawet przy dłuższem trwaniu głodu ulega

\ bardzo nieznacznym zmianom i o ile osobnik podczas doświadczenia znajduje się trwale w spokoju, utrzymuje się przez cały czas trwania głodu mniej więcej na jednakowej stopie. W pierwszych 8— 10 dniach głodu, gdy stopa rozkładu białka jest również mniej więcej stałą, średnio około 87% energii ciepła, którą człowiek w poście wyzwala, pochodzi z rozkładu tłuszczu i glikogenu łącznie (głównie wszakże tłuszczu) około 13% z rozkładu białka. W miarę dłuższego trwania postu coraz więcej w odsetkach energii ciepła przypada na rozkład białka, a coraz mniej na rozkład tłuszczu. Stąd zrozumiałem jest, że większy zapas tłuszczu pozwala dłużej wytrzymywać głód.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
94297001 4r>4 ST. BĄDZYŃSKI bezpośrednio w re»piratorze-kalorymetrze z ilością ciepła, obliczon
94297201 456 ST. BĄDZYŃSK1 W pierwszym względzie w pierwszych 2 dniach głodu rozkłada się znacznie
94297401 4f)S ’ ST. BADZYNSKI w pierwszej dobie po spożyciu W3’dala się tylko około 7o(/0, w nastę
94296201 446 ST. BADZYŃSKI i obliczamy na podstawie założenia, że azot, z rozkładu w tkankach poch
94290201 486 ST. BĄDZYŃSKI ilości (ziemniaki). Żywiące się wyłącznie pokarmem ze zwierząt, ludy pó
94292601 510 ST. BĄDZYŃSK1 oddechowego obliczono, że do spalenia umiarkowanej dawki wyskoku około
94294601 530 ST. BĄDZYŃSK1 dyspozycyi dla wytworzenia tłuszczu, czyli że ze 100 gr. białka może po
94296401 448 ST. BĄDZYŃSKI 1 gr. azotu zawiera 3*28 gr. węgla, przeto z ilością 1031 gr. azotu bia
94296601 450 ST. BĄDZYŃSKI w której wody wydalanej w postaci pary nie oznaczamy, wykonywać możemy
94298001 464 ST. BĄDZYŃSKI posiadające wiele ogólnych wspólnych cech, to przecież w szczegółach wi
94298201 466 ST. BĄDZYŃSKI W istocie przy podaży białka zmniejsza się ubytek nietylko białka, lecz
94298401 468 ST. BĄDZYŃSKI żył i to bez względu ua to, czy w pierwszych dniach podania tkanki dokł
94298601 470 ST. BĄDZYŃSKI tkanek, to jednak jest w stanie bardzo znacznie ograniczyć rozkład biał
94298801 472 ST. BĄDZYŃSKI drolizy ciał białkowych kwasami mineralnymi, jest tą niezbędną do budow
94299001 474 ST. BĄDZYNSKI Ani tłuszcz sam, ani węglowodany, ani tłuszcz i węglowodany razem nawet
94299201 476 ST. BĄDZYŃSKI Gdy równowaga azotu została osiągniętą, to, jak to widać z tabeli, któr
94299601 480 ST. BĄDZYNSKI ■ danie tłuszczu. Węglowudan}^ gdy je dodajemy do białka, zmniejszają n
94299801 482 ST. BĄDZYŃSKI dzielania soku żołądkowego. Przyczyną tych zjawisk chorobowych nie mogł
94290401 488 ST. BĄDZYŃSKI nie ilości związków azotowych (zwiększone wydalanie azotu) w moczu, któ

więcej podobnych podstron