94294801

94294801



532 ST. BADZYŃSKI

kładu białka, w którym tu względzie węglowodany, jak wiadomo, są sprawniejsze niż tłuszcz.

Jeżeli u zwierząt roślinożernych, być może, stosunkowo znaczna część tłuszczu pożywienia ginie bezużytecznie dla produkcyi tłuszczu wskutek tego, że ulega w kanale pokarmowym rozkładowi działaniem bakteryi, to nie jest wcale wykluczonem, że u zwierząt mięsożernych, w których kanale pokarmowym gnicie jest ograniczone, a tłuszcz zostaje szybko i najczęściej całkowicie wessany, cała ilość (100°/0) tłuszczu pożywienia może w pomyślnych warunkach zostać zatrzymaną w tkankach.

Mimo, iż doświadczeni rolnicy już w połowie ubiegłego stulecia wiedzieli, że zwierzęta domowe najlepiej jest tuczyć pokarmami, bogatymi w węglowodany, to powstawanie tłuszczu z węglowodanów udowodnioniem zostało ponad wszelką wątpliwość znacznie później. Lawes i Gilbert wprawdzie już w r. 1866 podają dowody na to. W doświadczeniach, wykonanych na wielką skalę, po zbadaniu najpierw składu tkanki, która wskutek tuczenia przyrosła, a to przez porównanie składu chemicznego, t. j. zawartości wody, białka, tłuszczu i składników mineralnych w tkankach 2-ch zwierząt, których waga przed tuczeniem była jednakowa, a z których jedno zabite zostało w tym celu przed, a drugie po utuczeniu, poddali oni szereg zwierząt tuczeniu pokarmami, bogatymi w węglowodany, których skład badali i obliczyli, ile białka, tłuszczu i węglowodanów spoŻ3do każde ze zwierząt przez czas tuczenia a do chwili, gdy osiągnęło daną wagę. Przyjmując, iż tkanka, która przyrasta po tuczeniu, ma zawsze skład jednaki, równy składowi przyrostu u jednego ze zwierząt tuczonych, które rozbiorowi poddawali, obliczają, ile tłuszczu przyrosło wskutek tuczenia.

Okazało się, że tłuszczu przyrosło znacznie więcej^ niż mogło powstać w najpomyślniejszych warunkach z tłuszczu i białka pożywienia. W niektórych doświadczeniach wymienionych autorów, gdyby tłuszcz tylko z białka i tłuszczu pożywienia miał powstawać, brakło pokrycia dla 20 6, w innych dla 23’2 ze 100 kg. przy-rastu żywej wagi. Ten przyrost mógł nastąpić tylko kosztem węglowodanów.

Wywodom tym nierychło jednak, szczególnie w Niemczech uwierzono. Okoliczność, iż węglowodany i tłuszcze stanowią grupy związków bardzo od siebie dalekie we względzie nietylko własności chemicznych, lecz i budowy^ przemawiała w oczach wielu ba-


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
94294601 530 ST. BĄDZYŃSK1 dyspozycyi dla wytworzenia tłuszczu, czyli że ze 100 gr. białka może po
94294401 528 ST. BĄDZYŃSK1 5% i niżej, przy tuczeniu natomiast podnieść się do udziału w 1/s a naw
94299201 476 ST. BĄDZYŃSKI Gdy równowaga azotu została osiągniętą, to, jak to widać z tabeli, któr
94296401 448 ST. BĄDZYŃSKI 1 gr. azotu zawiera 3*28 gr. węgla, przeto z ilością 1031 gr. azotu bia
94297201 456 ST. BĄDZYŃSK1 W pierwszym względzie w pierwszych 2 dniach głodu rozkłada się znacznie
94298201 466 ST. BĄDZYŃSKI W istocie przy podaży białka zmniejsza się ubytek nietylko białka, lecz
94298601 470 ST. BĄDZYŃSKI tkanek, to jednak jest w stanie bardzo znacznie ograniczyć rozkład biał
94298801 472 ST. BĄDZYŃSKI drolizy ciał białkowych kwasami mineralnymi, jest tą niezbędną do budow
94299601 480 ST. BĄDZYNSKI ■ danie tłuszczu. Węglowudan}^ gdy je dodajemy do białka, zmniejszają n
94293401 51S ST. BĄDZYŃSKI wątpliwości, czy i w lej diecie, w której dawkę białka w purów-ilaniu z
94294001 524 ST. KADZYNSKI niu na korzyść białka roślinnego; tylko bowiem przy wydatnym udziale po
94295001 534 ST. BADZYŃSKI jedna sztuka (I) została zabitą w celu oznaczenia zawartości białka, wo
94296201 446 ST. BADZYŃSKI i obliczamy na podstawie założenia, że azot, z rozkładu w tkankach poch
94296601 450 ST. BĄDZYŃSKI w której wody wydalanej w postaci pary nie oznaczamy, wykonywać możemy
94297001 4r>4 ST. BĄDZYŃSKI bezpośrednio w re»piratorze-kalorymetrze z ilością ciepła, obliczon
94297401 4f)S ’ ST. BADZYNSKI w pierwszej dobie po spożyciu W3’dala się tylko około 7o(/0, w nastę
94297601 460 ST. BADZYŃSKI Że wpływ powierzchni nie jest jednak jedynym, który tu rolę odgrywa, wn
94298001 464 ST. BĄDZYŃSKI posiadające wiele ogólnych wspólnych cech, to przecież w szczegółach wi
94298401 468 ST. BĄDZYŃSKI żył i to bez względu ua to, czy w pierwszych dniach podania tkanki dokł

więcej podobnych podstron