page0336

page0336



323    Seribgapatam — Sernik

ru. Seringapatam zdobyte zostało szturmem przez Anglików dnia 4 Maja roku 1799.    F. //. L.

Sernik, zwany także kazeinem, stanowi ważną część składową mleka, w którem znajduje się w stanie rozpuszczalnym, obok cukru mlecznego, rozmaitych soli i rozdroDnionego na maleńkie kuleczki tłuszczu wydającego masło. W nasionach niektórych roślin, a mianowicie strączkowych oraz wielu olejnych znajduje się ciało mające takież same własności, jak pierwiastek serowy mleka, to jednakże dla odróżnienia od tego ostatniego kazeinem roślinnym albo legummein nazwane zostało. Sernik należy do ciał tak zwanych proteinowych czyli białkowatych (ob. Proteina), które stanowią najważniejszą część składową pokarmów- zwierzęcych, w przyrodzie wszakże nie tak często jak białko się znajduje. Własności sernika są różne, stosownie do sposobu otrzymania; znajdować się on bowiem może w dwóch odmiennych stanach, rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym. W stanie rozpuszczalnym znajduje się w mleku, i może być z niego otrzymany przez odparowanie do suchości ciepłem nie wyższem ou 50°C, wyciągnienie tłuszczu eterem i powtórne w cieple wskazauem wysuszenie, w postaci massy stałej, koloru żółtawego, bez zapachu, mającej smak mdły, kleisty, rozpuszczalnej w wodzie na ciecz lipką koloru żółtego, która bardzo szybko w gnicie przechodzi. Roztwór sernika jak również i mleka, przez gotowanie nie krzepnie tak jak białko (ob. Albumin}, jednak w skutek odparowania powstaje na ich powierzchni błonka. będąca kazeinem nierozpuszczalnym. Kwasy mineralne, alkohol, garbnik i sole metaliczne strącają sernik z roztworów' podobnie jak białko; tak samo się zachowują kwasy organiczne, co z białkiem nie ma miejsca. Charakterystycznem jest zachow anie się sernika rozpuszczonego względem tak zwanej podpuszczki (ob.), otrzymywanej przez wyciągnieme wodą suszonego czwartego żołądka cielęcia, które tylko mlekiem żywione było; za dodaniem bow iem tego płynu do mleka, sernik wkrótce się ścina i opada, przechodząc w modylikacyje nierozpuszczalną. Przemiana ta, jak się zdaje, przez ferment błony szluzowej żołądka wywołana i w 50°C najszybciej uasfępująca, bardzo jest użyteczną w fabrykacji sera i stanowi cechę stanowczo odróżniającą sernik od imych ciał białkowatych. Sernik w stanie nierozpuszczalnym, św ieżo strącony, tworzy białą mas-sę, która po wysuszeniu staje się 5 ołtawą i rogow atą, sproszkować się daje. W wodzie, alkoholu, eterze jest nierozpuszczalny. Środki użyte do przeprowadzenia sernika w stan nierozpuszczalny mają wpły na jego własności; strącoiy za pomocą podpuszczki jest nierozpuszczalny w węglanach alkalicznych, (ob. AlinaIja), przez kwasy zaś łatwo się w nich rozpuszcza. Ooecność alkaljów utrzymuje sernik w roztworze, gdy te zatem kwasem mlecznym w czasie kwaśnienia mleka wyrobionym, zostaną zobojętnione, sernik powoli ścina się w massę trzęską galaretowy, co zsiadaniem się mleka zowią; jeżeli zaś wydzielenie sernika odbywra się nagle, a szczególniej też w' cieple nieco podwyższonem, natenczas wydziela się on w postaci kłaczków' białych różnej wielkości, pomimo zetknięcia nie łączących się w jedną massę. W tym stanie zowie się pospolicie twarogiem. Podpuszczka jednak strąca sernik z roztworów obojętnych lub nawet słabo alkalicznych; wydzielony tą drogą łączy się z fosforanami ziemnemi mleka, których naówczas słodka serwatka już nje posiada. Kazein rośliny jest strącanym przez podpuszczkę, kwas octowjr i alkohol, a jego roztwór, podobnie jak mleko, nie ścina się przez parowanie, lecz tworzy błonkę po jej usunięciu powstającą na nowo. Otrzymać go można rozcierając z wrodą zmiękczone przez długie moczeme ziarna grochu.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
page0327 323 cznych. Materya uorganizowana jest podług niego zbudowana ze substancyi chemicznej, zwa
page0333 323 inoemenis dynamoghies, WROŃSKIEGO ŻYCIE I PRACE. 21.    Dernier appel et
page0362 323 XVIII, Szkolnictwo TABL. 14. PUBLICZNE SZKOŁY POWSZECHNE WEDŁUG STOPNIA W ROKU SZKOLNYM
IMG1112 ZNAK TOWAROWY Przykładowo w Unii Europejskiej został zarejestrowany przez firmę związaną
skanuj0012 (330) 32 ru wykorzystywaną w amerykańskiej tradycji literackiej przez Czarnych autorów au
skanuj0020 (214) 48 wał jako producent, został zatrzymany przez rząd, ponieważ minister kultury uzna
skanuj0021 6 1. Lista znaków Główną część tego słownika stanowi lista 881 kanji, które w 1946r. zost
SNC01370 WŁAŚCIWOŚCI BIOLOGICZNE TROFOBLASTU Nazwa trofoblast została zaproponowana przez Hubrechta
IMG53 Pytanie 4 Nie zakończone Oznaczono za punkty: 1 V Oflaguj pytanie Konwencja została podpisana
wszystkie pomysły powinny byc zapisane w takiej postaci, w jakiej Zostały zaproponowane przez uczest
poradnictwo zawodowe i doradztwo zawodowe stronaP 51 ..Standard usługi Poradnictwo zawodowe dla młod

więcej podobnych podstron