Skan0 bmp

Skan0 bmp



X

OZNACZANIE ZAWARTOŚCI TLENU W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Tlen jest gazem rozpuszczalnym w wodzie i wodnych roztworach. Obecność tlenu w artykułach spożywczych przyśpiesza starzenie się i pogorszenie jakości żywności. Stosowane obecnie sposoby pakowania żywności i materiały opakowaniowe są tak projektowane aby można było kontrolować zawartość tlenu w żywności. Stosowane są także procedury usuwania resztek tlenu z zamkniętych opakowań przez umieszczanie w nich fizycznych sorbentów tlenu (np. saszetek w opakowaniach z kawą) lub przez reakcje chemiczne prowadzące do zużycia tlenu pozostałego w fazie ciekłej i gazowej w opakowaniu. Pozostałości tlenu usuwane są często przy pomocy enzymu - oksydazy glukozy dodawanej /| do zawartości opakowania lub umieszczanej na wewnętrznej strome kapsla.

Działanie oksydazy glukozy oprócz zmniejszenia zawartości tlenu powoduje:    "j

a/ spadek zawartości glukozy co utrudnia atak mikroorganizmów na żywność, oraz v f b/ powstawanie nadtlenku wodoru - substancji o działaniu aseptycznym.    —

1. TLENOMIERZ

Pomiar tlenu rozpuszczonego w fazie wodnej następuje za pomocą czujnika tlenowego.^ Podstawowym elementem czujnika jest teflonowa membrana pólprzepuszczalna, I umożliwiająca przenikanie tlenu zawartego w mierzonym roztworze do elektrolitu : znajdującego sie w jego wnętrzu. W roztworze elektrolitu umieszczony jest zespól elektrod - ; srebrnej katody i cynkowej anody. Czujnik tworzy ogniwo, którego napięcie zależy od ilości tlenu zawartego w elektrolicie. Tlen dyfundujacy do elektrolitu ulega redukcji na katodzie wg równania:

O2 + 2 H2O + 4 e = 4 OH'

Równocześnie na anodzie przebiega reakcja utleniająca cynku wg równania:

Zn = Zn 2+ + 2 e

Sygnał elektryczny otrzymany z ogniwa w stałej temperaturze jest wprost proporcjonalny do ciśnienia cząstkowego tlenu rozpuszczonego w wodzie. Układ kompensacji temperatury w tlenomierzu pozwala uniezależnić sygnał elektryczny od wpływu temperatury.

Tlenomierz podaje zawartość tlenu w dwu rodzajach jednostek: w % nasycenia tlenem lub w mg/L. Przelicznie zawartości tlenu na mg/L następuję na podstawie pomiaru nasycenia w % i pomiaru temperatury. Przy dokładnych pomiarach zawartości tlenu należy wprowadzić poprawki na wartość zasolenia cieczy i ciśnienia atmosferycznego, które maja wpływ na rozpuszczalność tlenu w wodzie.

Kompensacja wpływu ciśnienia

Zawartość tlenu w mg/L w roztworze zależy bezpośrednio od wielkości ciśnienia powietrza, ytj zmiana ciśnienia o 10% spowoduje również 10% zmianę nasycenia tlenem. Jeżeli wielkość ciśnienia odbiega znacznie od 1013 hPa, to powinno sie to uwzględnić podczas kalibracji miernika. Przyrząd umożliwia wprowadzenie wielkości ciśnienia oraz przelicza zmianę nasycenia.

Kalibracja miernika:

- zmierzyć ciśnienie atmoisferyzczne w hPa nacisnąć przycisk °C;

1


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Etap pisemny egzaminu Przykładowe zadanie 6. W celu oznaczenia zawartości cukrów w produktach spożyw
Skan5 bmp V)J ©OZNACZANIE ZAWARTOŚCI POPIOŁU W CUKRZE Celem ćwiczenia jest oznaczenie zanieczyszcze
Skan4 bmp Oznaczenie zawartości azotanów i azotynów w badanym materiale wykonano zmodyfikowaną meto
Oznaczanie zawartości popiołu w produktach spożywczych Związki mineralne w produktach żywnościowych
Oznaczanie zawartości białka w produktach żywnościowych Białko - jest podstawowym materiałem budulco
kwas1 rĆwiczenie nr 4. Oznaczanie kwasowości Kwasowość produktów spożywczych wyrażana jest w stopnia
Skan0 bmp 3. Ist umie równowagi Donnana ma także wpływ na wchłanianie leków wysypujących w postaci
Skan4 bmp 1.3. Oznaczanie witaminy C (bezpośrednia redukcyjność) w próbkach intensywnie zabarwionyc
Skan0 bmp 4 PN-92/A-75152 4 PN-92/A-75152 (6) 3.3. Aparatura, przyrządy i materiały — wg 2.3 z wyją
Skan8 bmp oznaczona przy pomocy oficjalnych metod analitycznych. Następnie wielkości sygnałów otrz
Skan0 bmp Elektroforetyczny rozdział białek równy zeru. O wypadkowym ładunku cząsteczki białkowej d
57748 Zdjęcia 0020 (6) Zawartość fosforu w produktach spożywczych W Żywności fosfor występuję w znac
48 Posiew ilościowy. Do oznaczenia ilości drobnoustrojów w produkcie spożywczym lub badanym material
73005 IMG03 17.2.4. OZNACZANIE ZAWARTOŚCI TLENU ROZPUSZCZONEGO METODĄ WINKLERA Do kolby stożkowej o
OZNACZANIE ZAWARTOŚCI WITAMIN W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH W procedurach oznaczania witamin w celu
16. Zawartość tłuszczu w produktach spożywczych. Zalecane normy

więcej podobnych podstron