img117 Mus czekoladowy

img117 Mus czekoladowy



228 DESERY

228 DESERY


Dla 4 osób

Czas przygotowania

25 minut

Czas chłodzenia

5    godzin

Składniki

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g czekolady o zawartości kakao 70% ewentualnie 25 ml rumu 1 pomarańcza

6    dużych świeżych jajek sól morska


Mus czekoladowy

Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić z kawą (i ewentualnie wlać rum) w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

Pomarańczę starannie umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Połowę startej skórki pomarańczowej dodać do czekolady i wymieszać.

Rozbić jajka do osobnych, wysokich misek: żółtko i białko. Białka ubić na sztywno mikserem, dodając szczyptę soli.

Czekoladę dodać do żółtek. Mieszać, aż powstanie jednolita masa.

Pianę z białek ostrożnie wymieszać łopatką z masą czekoladową. Uważać, by piana nie opadła.

Mus włożyć do miski lub podzielić na porcje do miseczek. Przybrać resztą startej skórki pomarańczowej.

Przed podaniem wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img119 Lody czekoladowe z malinami 236 DESERY 236 DESERY Dla 4 osób Czas przygotowania 30 minut Czas
89478 img116 Ciasto czekoladowe 226 DESERY 226 DESERY Dla 4 osób Czas przygotowania 25 minut Czas pi
img120 Ciasto z owocami 242 DESERY 242 DESERY Dla 4 osób Czas przygotowania 1 godzina Czas marynowan
img121 Ciasto z nektarynkami i migdałami 250 DESERY 250 DESERY Dla 4 osób i Czas przygotowania 15 mi
img118 krem?warski z owocami leśnymi 230 DESERY 230 DESERY Dla 4 osób Przygotować dzień wcześniej Cz
img096 Kotlety wieprzowe z zieloną soczewicą 182 DANIA GŁÓWNE MIĘSA 182 DANIA GŁÓWNE MIĘSA Dla 6 osó

więcej podobnych podstron