Salatki zlego swiata (95 stron)68

Salatki zlego swiata (95 stron)68



Sycące sałatki ryżowe

Z kuchni hiszpańskiej lub dalekowschodniej



Sałatka ryżowa z sosem jogurtowym

na zdjęciu po lewej

'/«I rosołu drobiowego 300 g piersi kurczaka 121 wody ■ ' 2 łyżeczki soli 100 g ryżu długoziarnistego

4    mandarynki_

150 g jogurtu naturalnego

2    łyżki majonezu _

3    łyżki soku cytrynowego

2 łyżki sosu sojowego_

1    łyżeczka curry_

szczypta białego pieprzu_

2    łyżki rodzynków

2 banany_

Łatwa do wykonania * Szybka

Jedna porcja zawiera ok.

1380 kJ/330 kcal 22 g białka

5    g tłuszczu • 54 g węglowod.

Przygotowanie: 30 minut Marynowanie: 30 minut

Rosół podgrzać w garnku.

• Mięso kurczaka włożyć do rosołu i gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. • W drugim garnku zagotować wodę z solą. Wsypać ryż. raz zamieszać i gotować 15 minut bez przykrycia na małym ogniu. • Obrać 2 mandarynki i podzielić na cząstki.

Z pozostałych 2 mandarynek wycisnąć sok. • Sok mandarynkowy wymieszać z jogurtem, majonezem, sokiem cytrynowym i sosem sojowym. Doprawić pieprzem i curry. • Rodzynki umyć i dodać do ryżu 5 minut przed końcem gotowania. Ryż wyłożyć na sito, opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć. • Ugotowane mięso pokroić w kostkę. Przygotowany sos jogurtowy wymieszać z 6 łyżkami rosołu. • Banany pokroić na plasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem. • Sałatkę odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Hiszpańska sałatka ryżowa

na zdjęciu po prawej

Składniki na 6 porcji:_

200 g długoziarnistego ryżu

1    łyżeczki soli

2    strąki zielonej papryki 500 g pomidorów

'h upieczonego na grillu kurczaka 200 g krewetek    _

1    puszka tuńczyka (180 g)

2    cebule 100 g czarnych oliwek 6 łyżek czerwonego octu winnego po '/z łyżeczki soli, zmielonego

pieprzu i słodkie) papryki_

4 łyżki tłoczonej na zimno

oliwy z oliwek_

4 filety z sardeli_

2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki_

Nieco droższa

Jedna porcja zawiera ok.

2980 kj/710 kcal ■ 55 g białka 32 g tłuszczu • 55 g węglowod. Przygotowanie: 45 minut

Ryż wsypać do '/21 osobnej wrzącej wody i gotować przez 15 minut na małym ogniu. • Strąki papryki przekroić na pół, oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. • Pomidory umyć, przekroić na pół, usunąć nasady ogonków i pokroić na ósemki. • Mięso kurczaka oddzielić od skóry i kości, następnie pokroić w kostkę. • Krewetki opłukać zimną wodą i osączyć. Tuńczyka także osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. • Oliwki wypestkować. • Ryż osączyć na sicie, nieco ostudzić. Następnie delikatnie wymieszać z przygotowanymi składnikami. • Ocet wymieszać z solą, pieprzem, papryką w proszku, następnie ubić z olejem. Filety z sardeli osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć na pastę i dodać do sosu. Sałatkę wymieszać z sosem. Przed podaniem posypać pietruszką.

68


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)51 Ziemniaki, ziemniaki... Znakomite na piknik lub przyjęcie w ogrod

więcej podobnych podstron