Scan080220080229 83

Scan080220080229 83



T L IJ S Z C Z E

Średnie spożycie tłuszczów — nic więcej niż 20-30% kcal / dobę w tym nasycone kwasy tłuszczowe od 7% - 10%.

Niezbędnie nienasycone kwasy tłuszcze (NNKT) powinny zapewnić 4 — 10% ogółu energii dziennej racji pokarmowej.

Spożywany w diecie cholesterol nie powinien przekraczać 300mg/ dzień. Oprócz tłuszczów, które widzimy, mamy również tłuszcz tzw. niewidoczny, który nie powinien przekraczać - 10% kcal.

Tłuszcze dzielimy również ze względu na źródło ich pochodzenia:

Zwierzęce - źródło kwasów nasyconych

Roślinne - źródło kwasów wielonienasyconych

nic używać:

masło, śmietana, słonina, boczek, łój, smalec, tłuste mięso i wędliny, tłuste przetwory mleczne

można poddawać wysokiej temperaturze:

oliwa z oliwek, olej rzepakowy niskoerukowy

do surówek:

olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany . *•

do smarowania pieczywa:

tzw. „miękkie” typu KAMA, TINA, FLORA

Nie wymieniony wcześniej tłuszcz rybi jest również tłuszczem zwierzęcym, aczkolwiek zasługuje na szczególną uwagę. Jest bowiem cenny dla zdrowia, dlatego na leżałoby jadać więcej takich ryb jak: łosoś, makrela, tuńczyk, śledź. Dobrym pomysłem byłoby zastąpić wieprzowinę czy podroby, właśnie rybami. Zaleca się nawet, aby jadać je 2 - 3 razy w tygodniu.

Szczególne właściwości tłuszczu rybiego:

-    obniżają poziom trój glicerydów

-    działają przeciwzakrzepowo

-    działają przeciwzapalnie

-    posiadają duże ilości kwasów tłuszczowych nienasyconych o wyższym stopniu nienasycenia niż tłuszcze pochodzenia roślinnego

-    obniżają poziom cholesterolu i chiuniąlyin samym przed chorobą wieńcową

Kaloryczność wszystkich tłuszczów jest zbliżona    ,

1 gram tłuszczu dostarcza 9 kcal

Tłuszcze nic mają większego wpływu na poziom glikemii.

WĘGLOWODANY

-    węglowodany proste

-    węglowodany złożone

Powinny zajmować razem 55 - 65 % całej wartości kalorycznej.

Źródła węglowodanów:

-    produkty zbożowe tzn. pieczywo razowe, zwykle, pszenne, żytnie, ryż, kasze, makarony, i inne przetwory mączne

-    warzywa

-    owoce

-    cukier, słodycze itp.

Ze względu na dużą zawartość węglowodanów prostych należy szczególnie uważać na owoce ( ale jadać), a unikać cukru, słodyczy, miodu, dżemu, przetworów cukierniczych ( z cukrem). Te produkty Bowiem zwiększają poziom glikemii i poziom trój glicerydów.

2


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
49497 strQ (2) 51 Ilość liści w jednej wiązce tytoni ciężkich nie powinna wynosić więcej niż 20 — 30
skanuj0007 (56) w jej pyszczku - ale wskazuje na nic więcej niż preferencję do uwolnienia się od sta
28403 Transport16 ino/,mi kupić więcej niż 2100 kg surowca I i nic więcej niż 2400 kg surowca II. O
Image (2) 68 CHRIS BROWN CEDAW) z 1979 roku nie wynika nic więcej niż tylko przyznanie kobietom stan
więcej niż 20 zł. Natomiast jeśli chodzi o podręczniki główne to średnio wydaje się na nie między 10
dupa0043 20% pracowników zarabiało nic więcej niż 1,993 min z.l. a 80% zarabiało nic mniej niż 1,993
m303 ułamek dziesiętny 303 12,345:1,2 = 12 ne licznika ma nic więcej niż k cyfr, to brakujące miejsc
12 -odchylenie od linii prostej (wybrzuszenie) 5 mm i nie więcej niż 20 mm na 10 m . W przypadku gdy
12 -odchylenie od linii prostej (wybrzuszenie) 5 mm i nie więcej niż 20 mm na 10 m . W przypadku gdy
12 -odchylenie od linii prostej (wybrzuszenie) 5 mm i nie więcej niż 20 mm na 10 m . W przypadku gdy
12 -odchylenie od linii prostej (wybrzuszenie) 5 mm i nie więcej niż 20 mm na 10 m . W przypadku gdy
Magazyn5901 djvu 151 Dane z patologii dziedziczności. wiemy. Wielka różnica wzrostu (wynosząca w
Magazyn5901 djvu 151 Dane z patologii dziedziczności. wiemy. Wielka różnica wzrostu (wynosząca w

więcej podobnych podstron