img006 Kawior zºkÅ‚ażanów

img006 Kawior zºkÅ‚ażanów



Przepisy

„Kawior" z bakłażanów

FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II

Składniki


•    1 kg bakÅ‚ażanów

•    cebula lub 2 szalotki, drobno posiekane

•    zÄ…bek czosnku, wyciÅ›niÄ™ty w prasce

•    5 Å‚yżek oliwy z oliwek

•    3-4 pomidory, bez skórki i nasion, pokrojone na maÅ‚e kawaÅ‚ki

•    sok z cytryny do smaku

•    200 ml jogurtu, odsÄ…czonego (3-4 Å‚yżki)

•    sól i pieprz

•    2 pÄ™czki cebuli dymki pokrojonej w paseczki lub 4 Å‚yżki szczypiorku, drobno pokrojonego

Dodatek

FAZA I:


FAZA II:


•    plasterki ogórka

•    kawaÅ‚ki obranego selera naciowego

•    liÅ›cie cykorii

•    plasterki rzodkwi

•    blanszowane brokuÅ‚y

•    ewentualnie tosty z peÅ‚noziarnistego lub razowego chleba bÄ…dź bliny na ciepÅ‚o

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

â–¡    Podgrzać piekarnik do 180°C.

â–¡    UÅ‚ożyć bakÅ‚ażany w brytfannie, wstawić do piekarnika i piec je przez okoÅ‚o 30 minut, aż bÄ™dÄ… miÄ™kkie, wyjąć je z piekarniki! i odstawić do ostygniÄ™cia.

â–¡    Podgrzać odrobinÄ™ oliwy na patelni i zeszklić na niej na maÅ‚ym ogniu cebulÄ™ z czosnkiem.

â–¡    Wyjąć Å‚yżkÄ… Å›rodek bakÅ‚ażanów i zmiksować go w mikserze lub rozdrobnić robotem, dolewajÄ…c po trochu pozostaÅ‚Ä… oliwÄ™.

â–¡    MasÄ™ przeÅ‚ożyć do miski, dodać pomidory, zeszklonÄ… cebulÄ™ i czosnek, sok z cytryny, jogurt, cebulÄ™ dymkÄ™ lub szczypiorek i wszystko dokÅ‚adnie wymieszać.

â–¡    Przyprawić do smaku pieprzem i solÄ…, przykryć i odstawić na przynajmniej 4 godziny do zimnego miejsca.

Jak podawać?

Kawior z bakÅ‚ażanów należy podawać w FAZIE I z kawaÅ‚kami ogórka kiszonego lub Å›wieżego, selera naciowego, pieczonymi lub grillowanym plasterkami cukinii albo blanszowanymi różyczkami brokuÅ‚u, a w FAZIE II z tostami z peÅ‚noziarnistego chleba, kromkami razowego chleba lub ciepÅ‚ymi blinami.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img008 Sałatka nicejska 4 I PrzepisySałatka nicejska FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Składniki
19932 img037 Ratatouille?za I p T PrzepisyRatatouille FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Składnik
img019 Makaron z?kłażanami 4 PrzepisyMakaron z bakłażanami FAZA I (posiłek węglowodanowy) i FAZA II
img035 Kapusta kwaszona z zieloną soczewicą?za I p T żj PrzepisyKapusta kwaszona z zieloną soczewicą
img021 Sandacz z orzechami sr PrzepisySandacz z orzechami FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Skła
img199 Chłodnik szczawiowo szpinakowy?za I MM 4 1 PrzepisyChłodnikszczawiowo-szpinakowy FAZA I (posi
img201 Zupa rybna?za I MM PrzepisyZupa rybna FAZA I (posiÅ‚ek tÅ‚uszczowy) i FAZA II SkÅ‚adniki •  
img204 Zupa grzybowa ze śmietaną?za I MM PrzepisyZupa grzybowa ze śmietaną FAZA I (posiłek tłuszczow

więcej podobnych podstron