img201 Zupa rybnaúza I MM

img201 Zupa rybnaúza I MM



Przepisy

Zupa rybna

FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II

Składniki


•    oliwa z oliwek

•    2 bulwy kopru wÅ‚oskiego, pokrojonego w cienkie paseczki, lub 2 cukinie

•    2 czerwone cebule, pokrojone w talarki

•    2 zÄ…bki czosnku, drobno posiekane

•    ostra papryczka lub wiÄ™cej, pokrojona w krążki

•    maÅ‚a puszka przecieru pomidorowego

•    litrowa puszka pomidorów

•    butelka czerwonego wina

•    2 listki laurowe

•    gaÅ‚Ä…zka Å›wieżego lub Å‚yżeczka suszonego rozmarynu

•    bulion rybny (z kostki rosoÅ‚owej) lub sól i pieprz

•    500 g filetów z dorsza, pokrojonych w paski, lub innych gatunków ryb

•    250 g gotowanych małży, bez muszli

•    100 g norweskich krewetek

•    pÄ™czek natki pietruszki, drobno posiekanej

•    100 g Å›wieżego startego parmezanu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

â–¡    Podgrzać w garnku oliwÄ™ z oliwek i obsmażyć na niej koper wÅ‚oski lub cukinie, dodać cebule i smażyć wszystko przez 5 minut.

â–¡    DoÅ‚ożyć czosnek, papryczkÄ™ i przecier pomidorowy i ponownie wszystko krótko podsmażyć.

â–¡    WÅ‚ożyć pomidory bez skórki i wlać wino. Zagotować zupÄ™. Wrzucić listki laurowe i rozmaryn. MieszajÄ…c, rozpuÅ›cić kostkÄ™ rosoÅ‚owÄ…. JeÅ›li potrzeba, przyprawić do smaku solÄ… i pieprzem.

U Przykryć garnek i gotować zupę na małym ogniu przez 5 minut.

U Zdjąć pokrywkę z garnka, dodać filety z dorsza i gotować następne 5 minut pod przykryciem.

U Dodać małże i krewetki i ponownie przez chwilę gotować pod przykryciem.

â–¡    Posypać dużą iloÅ›ciÄ… natki pietruszki i parmezanem i podawać na stół w garnku.

|.ik podawać?

W ! AZIE II można podawać zupę z grzankami z pełnoziarnistego

clileba.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img001 Kapuśniak?za I MM pW PrzepisyKapuśniak FAZA I (posiłek węglowodanowy) i FAZA II Składniki • &
img200 Zupa?solowa?za I MM Zupa fasolowa z arabskim akcentem FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II S
img209 Makaron z pomodorami?za I MM 41 PrzepisyMakaronz małymi pomidorami FAZA I (posiłek węglowodan
19932 img037 Ratatouille?za I p T PrzepisyRatatouille FAZA I (posiłek tłuszczowy) i FAZA II Składnik
52514 img198 Zupa cukiniowo koperkowa?za I MM (U PrzepisyZupacukiniowo-koperkowa FAZA I (posiłek tłu

więcej podobnych podstron