img237

img237



23 2 3 Prace po zakończeniu próbnego udoju ................................ 194

23 2 4 Oznaczenie składu mleka.....................................................194

23 2 5 Kontrola prawidłowości oznaczeń.............................................195

23.3. Kontrola przyrostów masy ciała..........-.............................. 195

23 4 Wykorzystanie paszy na jednostkę przyrostu masy ciała........... 196

23.5.    Opłacalność opasu .......................................... 196

23.6.    Ocena wartości rzeźnej ........................................................................196

23.6 1 Metody przyżyciowe............................... 196

23.7.    Klasyfikacja tusz według systemu EUROP .......................................198

23 8 Poubojowa ocena wartości rzeźnej.......................................................200

23    9 Pytania i zadania    202

24    Żyw eme bydła................................... 203

24    1 Uwagi ogólne...... 203

24.2.    Żywienie cieląt.................................................... 203

24 2 1. Systemy odpajania cieląt...................................................................205

24.3.    Żywienie młodego bydia...................................................................205

24 4. Podstawy normowania pasz w żywieniu krów ...............................206

24 5. Żywienie krów i właściwości niektórych pasz..................... 206

24 6 Żywienie krów w okresie letnim .........................................................208

24    6 1 Żywienie pastwiskowe.............................................................. 208

24.7.    Żywienie bydła opasowego...................................................... 210

24.8.    Żywienie buhajów .............................................................................. 211

24 9 Ocena pasz według INRA .......................... 211

24    10 Pytania i zadania ......................................................................213

25    Ocena i selekcja buhajów .................... .......... .............................214

25    1. Uwagi ogólne...................................................................................... 214

25 2 Etapy selekcji     214

25.2    1 Wybór ojców buhajów............................................................214

25.2.2    Wybór matek buhajów    215

25    2 3 Kojarzenia indywidualne...................................................216

25.2    4 Odchów i ocena osobnicza buhajków ......................................216

25.2.5 Selekcja buhajów.................................................... 217

25 2.6 Unasienianie testowe.............................................................217

25    2 7 Ocena buhajów na podstawie potomstwa ........................... 218

25.3 Gromadzenie i wykorzystanie nasienia cuhapw użytkowanych w SHiUZ......218

25.4.    Ocena i selekcja buhajów na podstawie przebiegu ocieleń    218

25    5 Pytania i zadania ...............................................................................219

Literatura........     219

ROZDZIAŁ VII— CHÓW TRZODY CHLEWNEJ.............................................. 220

26    Budowa i ocena pokroju trzody chlewnej.

Cechy użytkowe świń oraz zasady    ich oceny     220

261 Cel........................... 220

26    2. Pokrój    i zasady jego oceny....................................................................220

26 3 Zasady znakowania i nazewnictwo............................................221

26.3    1    Znakowanie świń czystorasowych    ras białych ....................221

26.3.2    Znakowanie świń czystorasowych    ras kolorowych .......222

26    3 3 Znakowanie świń pochodzących z krzyżowania

międzyrasowego     222

70 4 Kryteria i metody oceny wartości użytkowej i hodowlanej.....................222

26    6 Zadanie     223

Jt Programowanie produkcji stada świń prowadzonego tradycyjnie ...... 226

27    1    Cel............................... 226

77 2    Harmonogram produkcji.......................................................................227

77 3    Systemy produkcji.................................................................................227

27 3 1 System cykliczny.......................................................................227

27    3 2 System taśmowy........................................................................227

77 4 Założenia do opracowania harmonogramu...........................................227

77    6 Przykładowe zadanie............................................................................230

76 Żywienie trzody chlewnej ..............................................................................234

28    1 Cal ................................................... 234

78    7 Niezbędne składniki pokarmowe w żywieniu świń .........................234

28    2 1 Węglowodany i tłuszcze ...........................................................234

28 2 2 Białko i aminokwasy    ............. 234

28 2 3 Włókno surowe .......................................... 235

78 3    Pasze stosowane w żywieniu świń........................................................235

26.3 1 Zielonki................................................................................ 235

28 3 2 Okopowe...................................................................................235

28 3 3 Ziarno zbóz i produkty przemysłu młynarskiego.......................236

78 3 4 Przemysłowe pasze treściwe....................................................236

28 3 5 Roślinne pasze białkowe..........................................................236

78 3 6 Pasze pochodzenia zwierzęcego..............................................237

78 4    Zasady żywienia wybranych grup produkcyjnych świń.........................237

28 4 1 Żywienie loch.............................................................237

20 4 2 Żywienie loszek hodowlanych.................................................238

28    4 3 Żywienie knurków i knurów........................................................238

26.6 Zadania     238

70 I 'rogramowame produkcji stada świń w systemie przemysłowym ...............239

201 Cal .............................................................................................239

70 2    Nazewnictwo.........................................................................................239

70 3    Normatywy produkqi oraz ich określenie..............................................240

29    31 Normatywy stałe....................................................................241

20 3 2 Normatywy zmienne .................................................................241

29 3 3 Normatywy limitowane możliwościami fizjologicznymi

zwierząt.....................................................................................241

20 4    Sektory produkcyjne..............................................................................242

20 4 1 Sektory krycia i niskiej ciąży    242

29 4 2 Sektor oczekiwania (chlewnia poczekalnia)..............................243

29 4 3 Sektor porodu i karmienia (porodówka).....................................243

70 ?> Wyliczanie poszczególnych elementów cyklu produkcyjnego.............243

K) Progmmowanie produkcji stada świń systemem przemysłowym zakładające

w|xowMd/enie dwufazowego krzyżowania towarowego.................................245

301 Ca!.............. 245

30 2 Założenia do opracowania projektu.....................................................245

U) 3 Wyliczenia i opracowanie struktury stada na fermie ................. ..... .246

30 4 Zadanie     251

i neratura     251


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
§23 1.    Po zakończeniu spisu z natury i dokonaniu ostatniego zapisu w arkuszach spi
12271 IMG23 (7) 128 Rozdział XI. Ekstrakcje zębów Fot XI, 2 Fol XI3 Po zakończeniu pracy dźwignią a
23. Efekty kształcenia - umiejętności i kompetencje_ Student po zakończeniu kursu historii medycyny:
IMG23 (7) 128 Rozdział XI. Ekstrakcje zębów Fot XI, 2 Fol XI3 Po zakończeniu pracy dźwignią asysta
Image0021 (2) OKRES MŁODZIEŃCZY Qrozpoczyna się po zakończeniu wzrastania kości długich □występują n
Image401 do licznika BCD. Po zakończeniu zliczania stan licznika dwójkowego zliczającego w przód rep

więcej podobnych podstron