Obraz8 (21)

Obraz8 (21)



Witamina C ma właściwości redukujące. Do oznaczania jej zawartości w produktach żywnościowych najczęściej stosuje się błękit metylenowy oraz 2,6-dichlorofenolindofenol. Jest to wskaźnik redoksymetryczny o potencjale standardowym £° = 0,66 V. W roztworze wodnym w środowisku kwaśnym przyłącza on dwa kationy wodorowe. Forma utleniona wskaźnika jest barwy ciemnoniebieskiej, natomiast zredukowana jest bezbarwna.

forma utleniona    forma zredukowana

(ciemnoniebieska)    (bezbarwna)

W trakcie oznaczania zawartości witaminy C opisywaną metodą przy użyciu 2,6-dichlorofenoluindofenolu zachodzi redukcja barwnika przy jednoczesnym utlenianiu kwasu L-askorbinowego.

Odczynniki

1)    2% roztwór HC1

2)    0,0005 M roztwór 2,6-dichlorofenoluindofenolu Sposób wykonania

Próbkę otrzymanego soku grejpfrutowego rozcieńczyć w kolbie miarowej na 100 cm3. Następnie z rozcieńczonej i wymieszanej próbki pobrać pipetą 25 lub 20 cm3 roztworu. Pobraną próbkę rozcieńczyć 10 cm3 wody oraz dodać około 1 cm3 2% HC1. Całość miareczkować 0,0005 molowym roztworem 2,6-dichlorofenoluindofenolu do lekko różowego zabarwienia. Zawartość witaminy C (mg) oblicza się następująco:

1 cm3 0,0005 molowego roztworu barwnika odpowiada 0,088 mg witaminy C.

Nastawianie miana barwnika

Do kolby stożkowej odpipetować 5cm3 kwasu askorbinowego o stężeniu 0,005 M, dodać 20 cm3 buforu o pH 3,3 (100 cm3 1% kwasu fosforowego^) oraz 178 cm3 0,5 M roztworu octanu sodu). Całość miareczkować roztworem barwnika do pojawienia się różowej barwy. Stężenie molowe barwnika oblicza się korzystając z zależności, że 1 mol barwnika reaguje z 1 molem kwasu askorbinowego.

9.5. Oznaczanie zawartości NaCl w serach, wg [1]

Serem nazywamy produkt otrzymany z mleka lub śmietanki przez wydzielenie z nich części stałych w drodze kwaśnienia naturalnego, względnie działania enzymu podpuszczki. Ponieważ w naturalnie otrzymanym produkcie zawartość chlorku sodu jest niewielka stosuje się jego dodatek w celu podniesienia walorów smakowych. W zależności od asortymentu ilość dodawanej soli powinna być zgodna z normami branżowymi, dlatego istnieje potrzeba oznaczania tego związku w końcowym wyrobie.

Odczynniki

1)    1 M roztwór NaOH

2)    (1:2) roztwór HNO3

3)    0,1 M roztwór AgN03

4)    roztwór nasycony siaczanu(VI) żelaza(III) i amonu (NfUFe(S04)2)

5) 0,1 M roztwór NH4SCN

Sposób wykonania

Do kolby stożkowej o pojemności 250 cm3 wsypać około 4 gramów utartego wcześniej sera odważonego z dokładnością do 0,0 lg. Dodać 50 cm3 wody destylowanej o temperaturze 50°C oraz 10 cm3 1 M NaOH.

233


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Obraz 7 Uzupełnij tabelę. Zaznacz właściwe itery, którymi oznaczono obszary, do których dociera najw
Obraz 19 Ci1 ma^ene i>Oo do 5C0 (ci
Obraz1 (21) przeskakiwanie od jednej halucynacji do drugiej, ale także twórcze jej przekształcanie,
48 Posiew ilościowy. Do oznaczenia ilości drobnoustrojów w produkcie spożywczym lub badanym material
87146 Obraz5 (21) o Intensywności slly sprężającej przekazywanej na Jednostkę długości rury Produkc
Analiza wymiarowa Każda wielkość fizyczna21 X ma określony wymiar, który oznacza jej fizyczną
Metody oznaczania bilirubiny Poziom bilirubiny można mierzyć oznaczając jej zawartość bezpośrednio w
Obraz9 5 mi, przyzwyczajeniami, preferując właściwy dla siebie styl życia. Holist podejście do osob
Karta pracy B2 Badanie właściwości redukujących witaminy C (zegar jodowy) Zegar jodowy jest jedną z

więcej podobnych podstron