P1510750

P1510750



ORGANIZACJA HODOWLI I CHOWU ŚWIŃ W POLSCE

TUCZNIKI • «

Rys. 10.1. Organizacja procesu produkcji tuczników w Polsce I


Produkcja uzyskiwana od liczebnie określonej populacji zależy nie tylko od warunków środowiskowych, ale również od wartości genetycznej zwierząt. W związku z tym konieczne jest prowadzenie prac hodowlanych, mających na celu poprawę pogłowia pod względem genetycznym. Zabiegi te są kosztowne, gdyż wymagają przeprowadzenia dokładnej oceny zwierząt podlegających selekcji, prowadzenia odpowiedniej dokumentacji itp. Gdyby prowadzono je na całej populacji, koszt, jaki należałoby ponieść na przeprowadzenie prac hodowlanych, byłby bardzo duży i mógłby nawet przewyższać zysk uzyskany w wyniku poprawy wartości genetycznej zwierząt.

Doskonalenie pod względem genetycznym prowadzi się więc na wybranej części pogłowia (pogłowie zarodowe), a uzyskany materiał — charakteryzujący się odpowiednią wartością genetyczną — rozprowadza w terenie, poprawiając krajową populację.

W zależności od przyjętego programu oraz struktury organizacyjnej w danym kraju realizuje się hodowlę i chów w dwu lub trzech stopniach. W Polsce przyjęto dwustopniową organizację procesu produkcji tuczników.

Liczba loch w hodowli zarodowej jest znacznie mniejsza niż w chowie masowym i wynosi 1.5—1.8% całego stanu loch w kraju. Jak wynika ze schematu (rys. 10.1), do wymiany i uzupełnienia stanu loch w chowie masowym, czyli tzw. remontu, są używane loszki i knury z hodowli zarodowej (część loszek do remontu w chlewniach produkcyjnych może być uzyskiwana od loch użytkowych). Poprawienie pogłowia w hodowli zarodowej będzie więc rzutowało na pogłowie znajdujące się w sferze produkcji (chów masowy), a tym samym na jakość produkowanych tuczników.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Podstawy technologii chemicznej : organizacja procesów produkcyjnych / Krzysztof Schmidt-Szałowski,
87 Przestrzenna organizacja procesów produkcji i wymiany, a także sprawowania władzy -.czego przykła
organizacji procesu produkcji i planowania produkcji; dobra znajomość pakietu MS-Office; znajomość
Podstawy technologii gastronomicznej ORGANIZACJA PROCESU PRODUKCYJNEGO W ZAKŁADACH Proces produkcji
59970 Schowek04 Dw«i podejścia do innowacjiR/ec/uwe 11 Wyhiby 11isfi.it
tż Rys. 1. Bilans materiałowy procesu produkcji spirytusu ze zboża bez recyrkulacji wywaru (parowani
AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ ^PRZEPŁYW PRODUKCJI Formy organizacji procesu produkcyjnegoFORMY
125 Zarządzanie ryzykiem w systemie bezpieczeństwa lotów Rys. 10. Fazy procesu zarządzania ryzykiem
AKADEMIA OBRONY NARODOWEJ PRZEPŁYW PRODUKCJI NIEPOTOKOWE Formy organizacji procesu produkcyjnego Cel
wprowadzenia nowej organizacji procesu produkcyjnego, opartej na zasadzie przemyślanego podziału pra
Niepotokowa stacjonarna forma organizacji procesów produkcji - koncentracja zadań lub operacji wykon
Jakkolwiek zastosowane przez Taylora metody doskonalenia organizacji procesów produkcji zapewniały n
ZARZĄDZANIE PRODUKCJA I USŁUGAMI: -Frederick Taylor - organizacja procesów produkcyjnych i usługowyc
ZARZĄDZANIE PRODUKCJA I USŁUGAMI: -Frederick Taylor - organizacja procesów produkcyjnych i usługowyc

więcej podobnych podstron