Salatki zlego swiata (95 stron)69

Salatki zlego swiata (95 stron)69



Sałatka z wędzoną rybą


Sałatka z brokułów i szparagów

Wyśmienita lekka przekąską

Wykwintne danie na okres postu


Składniki na 6 porcji:_

1 kg szparagów_

1 łyżeczka soli_

1 kg brokułów_

1 łyżka rosołu z drobiu

w proszku_

400 g wędzonego łososia

1    łyżka niezbyt ostrej

musztardy_

po */2 łyżeczki soli i świeżo zmielonego białego pieprzu

2    łyżki wytrawnego wina sherry

1    łyżka syropu klonowego

3    łyżki octu winnego

w pęczki i gotować na dużym ogniu przez 15 minut w 1 I wody z */2 łyżeczki soli. • Brokuły oczyścić, pokroić na kawałki i gotować przez 15 minut w 1 I wody z dodatkiem rosołu w proszku i ł/2 łyżeczki soli. • Łososia pokroić w szerokie paski. • Musztardę wymieszać z solą. pieprzem, winem, syropem i octem. Rozetrzeć z żółtkami i ucierać z dolewanym cienkim strumieniem olejem. • Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać i dodać do sosu. • Szparagi wyjąć z wody. Do sałatki dodać tylko główki szparagów (*/3 długości). • Brokuły osączyć i zachować 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11/s I wywaru. • Kawałki szparagów jeszcze raz przekroić na pół; razem z brokułami i łososiem ułożyć na talerzykach. Wywar z brokułów doprawić odrobiną soli, pieprzu i octu. Sałatkę polać doprawionym wywarem. Sos musztardowy podać oddzielnie.

4 jaja_

1    główka endywii_

4    pomidory

100 g pieczarek    __

2    łyżki soku cytrynowego

kładnie osączyć. Pomidory umyć, osuszyć i wyciąć nasady ogonków. Pokroić na ósemki. • Pieczarki umyć. osączyć z wody, pokroić na cienkie plasterki i włożyć do miski. Pokropić sokiem cytrynowym i delikatnie wymieszać. • Paprykę przekroić na pół, usunąć łodyżkę i nasiona. Połówki papryki umyć. pokroić na cienkie paski i w oddzielnej misce posypać solą. Dodać ocet i olej; wymieszać sos. • Rybę pokroić na plasterki, jaja - na ósemki a oliwki osączyć. Pomidory, rybę i oliwki włożyć do miski z pieczarkami i wymieszać z przygotowanym sosem. Dodać pokrojoną endywię. Sałatkę wymieszać dopiero na stole. • Do sałatki podać ciemne pieczywo.

Zosi@

69

1

2    żółtka_

ł/s I oleju z kiełków_

2

pęczek koperku_

Nieco droższa Jedna porcja zawiera ok. 2310 kJ/550 kcal 44 g białka • 30 g tłuszczu 23 g węglowodanów

Przygotowanie: 40 minut

Szparagi obrać ze skórki (od góry do dołu), związać

3

   mała ostra papryka_

szczypta soli_

4

   łyżki octu winnego_

5

5    łyżek oliwy z oliwek_

6

500 g wędzonej ryby

7

(Schillerlocken)_

8

10 czarnych oliwek_

9

Łatwa do wykonania • Szybka

10

Jedna porcja zawiera ok. 3100 kJ/740 kcal 43 g białka ■ 58 g tłuszczu

11

g węglowodanów

Przygotowanie: 30 minut

Jaja gotować 8 minut na dużym ogniu, następnie zalać zimną wodą, obrać i ostudzić. • Endywię oczyścić. Pokroić w paski, umyć kilkakrotnie zmieniając wodę i do


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Salatki z?lego swiata (95 stron)18 Sałatki z wędzonymi „akcesoriami” Najważniejszymi składnikami sa
Salatki z?lego swiata (95 stron)15 Sałatka fasolowa z pasztetem z gęsi Przystawka w świątecznym menu

więcej podobnych podstron