scan0029

scan0029



Sałatka z lucerny

Dla 4 osób Składniki

_sałata rzymska

2 szklanki strączków lucerny dojrzały pomidor, pokrojony w kawałki korniszon, pokrojony w cienkie plasterki 2 cebule dymki, pokrojone w plasterki sos winegret do wyboru (przepisy na str. 58-64)

bmyć i osuszyć liście sałaty. Porwać na kawałki i wrzucić do salaterki.

Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Polać sosem winegret.

Sałatka z rzodkiewki

1    kopru włoskiego

Dla 4 osób Składniki

2 szklanki drobno porwanej sałaty kędzierzawej 2 szklanki rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plasterki

2    drobno posiekane cebule dymki pokrojona bulwa kopru włoskiego

SOS WINEGRET

'/ ■ szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno 1/4 szklanki octu balsamicznego V2 łyżeczki gorczycy w proszku V4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szczypta soli

■ W salaterce wymieszać sałatę, rzodkiewkę, cebulę i bulwę kopru.

- W małej misce dokładnie rozetrzeć wszystkie składniki sosu Winegret. Dodać do sałatki. Przed podaniem starannie wymieszać.

53


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
scan0027 Sałatka kolorowa Dla 4-6 osób Składniki 1/2 sałaty radicchio 1/2 czerwonej kędzierzawej
scan0030 Sałatka grecka Dla 4 osób Składniki 2 dojrzałe pomidory średniej wielkości, _ pokrojone w k

więcej podobnych podstron