skanuj0027 (135)

skanuj0027 (135)



Ustawa z dnia 25 listopada 1970 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Nadzór zwierzchni nad przestrzeganiem ustawy i przepisów wydanych na jej podstawie sprawuje Minister Zdrowia i Opieki społecznej -> nieobowiązuje

Ustawa z 2006 roku o żywności i żywieniu

•    Wymagania zdrowotne żywności

•    Wymagania dotyczące przestrzegana zasad higieny żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

•    Właściwości organów w zakresie przeprowadzania urzędowych kontroli żywności

•    Wymagania dotyczące przeprowadzania urzędowych kontroli żywności

Prawo źywnościowe-oznacza przepisy ustawowe wykonawcze i administracyjne regulujące sprawy żywności w ogólności a ich bezpieczeństwo w szczególności zarówno na poziomie Wspólnoty jak i na poziomie krajowym : definicja ta obejmuje wszystkie etapy produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności oraz paszy produkowanej dla zwierząt hodowlanych lub używanej do żywienia zwierząt hodowlanych.

Rozporządzenie 1332/2008

Ogólne warunki włączania enzymów spożywczych do wykazu wspólnotowego

•    nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów

•    istnieje uzasadniona technologiczna konieczność jego użycia

•    jego użycie nie wprowadzi konsumenta w błąd

Przemysłowy preparat enzymatyczny- oznacza preparat składający się co najmniej z jednego, zawierający takie substancje jak dodatki do żywności lub inne składniki żywności dodane w celu ułatwienia przechowywania , sprzedaży normalizacji, rozcieńczania lub rozpuszczania enzymów.

Wpis enzymu do wykazu wspólnotowego określa :

•    nazwę enzymu spożywczego

•    specyfikację enzymu spożywczego

•    środki spożywcze do których może być dodany

•    warunki stosowania

•    ograniczenia dotyczące sprzedaży

Rozporządzenie 1334/2008

„W sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o charakterze aromatyzującym „

niniejsze rozporządzenie ustanawia:

•    wspólnotowy wykaz środków amortyzujących i materiałów źródłowych zatwierdzonych do użycia i na sodkach spożywczych

•    warunki stosowania środków aromatyzujących i składników żywności o charakterze aromatyzujących i na sodkach spożywczych

•    przepisy w zakresie etykietowania środków aromatyzujących


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
HACCP, GHP/GMP, Bezpieczeństwo żywności •    Ustawa z dnia 25 listopada 1970 r. o war
Zdjęcie4368 USTAWA z dnia 25 sierpnia 2006 ro bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz U nr 171 z dni
29128 skanuj0010 (226) Ustawa z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. Nr 9, po
Ustawa z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektór
skanuj0015 (157) Ustawa z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. z 11 października 2001 r. Nr 115
Bruksela, dnia 25 listopada 2013 r.«i^lphs KANCELARIA SENATU Przedstawiciel Kancelarii Senatu przy U
Ustawa z dnia 25 lutego 2011 r.O substancjach chemicznych i ich mieszaninach ( DzU nr 63/2011, poz.
USTAWA / dnia 25 sierpnia 2006 r.bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006
Ustawa Prawo dzialaln USTAWA z dnia 19 listopada 1999 r. Prawo działalności gospodarczej. Dz.U. z
DSC00055 (24) USTAWA z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z
USTAWA z dnia 17 listopada 1964 r. KODEKS POSTĘPOWANIA CYWILNEGO (Dz. U. z dnia 1 grudnia 1964

więcej podobnych podstron