skanuj0005 (629)

skanuj0005 (629)



ZAPIFKANKI

Zapiekanka z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią

(zdjęcie s. 8-9)

400 g mięsa z kurczaka 3 łyżki oleju jadalnego


200 g groszku cukrowego w strączkach


1 cebulę średniej wielkości 200 g cukinii 1 ząbek czosnku solą

świeżo zmielonym pieprzem szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej

125 g świeżego białego sera 200 ml nie homogenizowanej kremowej śmietanki (na bitą śmietanę)

2 jajkami 1 łyżką posiekanej trybuli 1 łyżką posiekanej naci pietruszki 1 łyżką drobno pokrojonego szczypiorku

40 g startego sera (avoreł 30 g masła

Temperatura zapiekania: w tradycyjnym piekarniku w kombtwarze (rodzaj piekarnika, w którym zastosowano wymuszony obieg gorącego powietrza) Czas zapiekania:


obmyć' pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierową ściereczką, pokroić W dużą kostkę rozgrzać na patelni

mięso z kurczaka silnie obsmażyć ze wszystkich stron, odstawić na bok obmyć, poobcinać końce strączków, strączki blanszować w gotującej wodzie przez ok. 2 minut, wyłożyć następnie na sito do obcieknięcia

obrać, pokroić w kostkę, poddusić na patelni na tłuszczu

pozostałym z obsmażenia mięsa z kurczaka

obmyć, poobcinać końce, cukinię pokroić w plasterki, dodać

do cebuli I razem poddusić

obrać, rozgnieść, dodać do cukini, wszystko razem

przyprawić mięso z kurczaka wymieszać z warzywami i ułożyć w płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek wymieszać z zalać tą mieszaniną mięso z kurczaka z warzywami, posypać z wierzchu • płatkami

naczynie do zapiekania wsunąć na ruszt do zimnego piekarnika.

180-200’C 160-180*0 30-40 minut.

Bułczana zapiekanka

3 bułeczki

pokroić w kostkę

4-6 łyżek masła ziołowego

roztopić, zrumienić w nim pokrojone w kostkę bułeczki na kolor złocetobf ązowy

250 g małych pieczarek

oczyścić, obetrzeć papierem kuchennym, większe pieczarki ew. przepołowić

około 80 g salami

i

około 125 g surowej

wędzonej szynki

pokroić w kostkę

2 cebule

obrać, pokroić w drobny kostkę

1-2 łyżki oleju jadalnego

rozgrzać na patelni, zeszklć pokrojone w kostkę cebule następnie dodać pokrojone w kostkę salami r szynkę i razem poddusić, przyprawić

iwieżo zmielonym

pieprzem

i wymieszać z grzankami z bulki (pewna część grzanek odstawić na bok) oraz z

3-4 łyżkami posiekanych ziół (lymianku, majeranku

i naci pietruszki)

całość włożyć do wysmarowanego tłuszczem źarood|>ocnpgo naczynia

3 jajka

rozmącić i wymieszać z

200 g twarożku ziołowego

tą mieszaniną polać ułożoną w naczyniu masę bułczaną posypać ją z wierzchu odłożonymi grzankami naczynie wstawić do zimnego piekarnika.

Temperatura zapiekania;

w tradycyjnym piekarniku

200-220 C

w kombiwarzc

180-200° C.

Czas zapiekania:

30-40 minut.

Nasza rada:

Zamiast pieczarek można użyć kurek lub borowików.

Do tej zapiekanki pasuje pikantnie przyprawiona sałatka z pomidorów, a z napojów wytrawne czerwone wino lub chłodne piwo.

11


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0036 2 Klopsiki drobiowe w kapuście (danie dla 4 osób) Składniki: 400 g mięsa mielonego 300 g
skanuj0037 (123) ZAPIFKANKISuflet z groszkiem konserwowym (zdjęcie) 50 g masła roztopić, wsypać 4
skanuj0022 (134) 26 ANDRZEJ KOWALCZYK nadto ze zdjęcia przedstawiającego sztuczny zbiornik wodny wyn
skanuj0041 (110) ZAPIEKANKIZapiekanka z ziemniaków i orkiszu {zdjęcie! 2 średniej wielkości cebule 2
skanuj0002 (629) Mp badil 4ećh n ■ <■    ^ ^)ujhujl^ dn.oe^O^j Vv>3. / sso (pe
skanuj0025 4 Gołąbki z piersi kurczaka w kapuście włoskiej z puree ziemniaczanym ze śmietaną (dla 4
skanuj0029 3 ZAPIEKANKICukinia zapiekana na rumiano 500 g cukinii *o4 2 cebule 100 g gotowanej
skanuj0129 mdy■    Zupa krem Z groszku Składniki: ® 50 dag zielonego groszku świ
44922 skanuj0001 DOBRE RADYMMMESMESl S KURCZAK W ŚMIETANIE Z PIECZARKAMIDOBRE RADY MAŁA RZECZ A WIEL
25181 skanuj0012 (427) 7APIHCANKIŁosoś wędzony zapiekany z włoską kapustą (zdjęcie s. 22-23) połówki
skanuj0019 3 Labirynt Pomóż kurczaczkowi dotrzeć do kury. Połącz punkty od 1 do 46 37

więcej podobnych podstron