SkanujY

SkanujY



Gruczoły układu pokarmowego

■    trzech par dużych gruczołów, zwanych śliniankami, łączących się z jamą ustną za pośrednictwem oddzielnych przewodów

□    ślinianki przyuszne

e na zewnętrznej powierzchni mięśnia żwacza s największe gruczoły ślinowe s produkują ślinę surowiczą

■    zawiera sole, białka i enzymy

■    nie jest lepka i ciągliwa

□    ślinianki podżuchwowe

0 w okolicy podżuchwowej, częściowo pokryte żuchwą 0 mniejsze od ślinianek przyusznych a wydzielają ślinę mieszaną: surowiczo-śluzową

□    ślinianki podjęzykowe

0 pod błoną śluzową okolicy podjęzykowej 0 najmniejsze ze ślinianek 0 produkują ślinę mieszaną: surowiczo-śluzową fizyczne własności śliny

■    ciecz bez barwy, smaku i zapachu

■    hipotoniczna

■    prawie obojętna

■    opalizująca i ciągliwa skład chemiczny

■    woda - około 99,3%

■    składniki organiczne - około 0,5%

□    białka

□    mucyna - glikoproteina 0 nadaje ślinie lepkość

0 umożliwia sklejanie kęsa

0 ułatwia połykanie oraz szczelne przyleganie języka podczas mówienia lub ssania

0 wspomaga trawienie mleka w żołądku

□    amylaza ślinowa

0 enzym trawienny śliny u człowieka i niektórych zwierząt (brak np. u konia, psa, kota)

0 jest to a-amylaza rozszczepiająca wiązanie glikozydowe alfa 1 —> 4 (rozkłada skrobię poprzez dekstryny do maltozy)


61

ANATOMIA I FIZJOLOGIA CZŁOWIEKA


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Skanuj0 Choroby układu pokarmowego jjemoroidy - żylaki odbytu □ żylaki, czyli rozszerzone żyły okol
Skanuj1 Choroby układu pokarmowego J bulimia - żarłoczność psychiczna ■    przyczyna
88292 Skanuj8 Choroby układu pokarmowego [rzyczyny J nieprawidłowe funkcjonowanie samego układu □
27906 Skanuj9 Choroby układu pokarmowego □    występuje też w naszym przewodzie poka

więcej podobnych podstron