img011 (6)

img011 (6)



Bakterie fermentacji mlekowej często dzieli się ze względu na optimum temperaturowe i intensywność kwaszenia:

v’-; f*

S gatunki mezofilne (20-28°C) produkują do ok. 1,5% kwasu    ^

mlekowego, przedstawicielami są:    Lactococcus lactis,    ^ \ '

lactobacillus casei, Lactobacillus plan larum, rodzaj ',    •

,    Strcptococciis thermophilus

Leuconostoc,

Lactobacillus casei


■S gatunki termofilne (40-45°C) wytwarzają do 3% kwasu

mlekowego, np. lactobacillus dełbrueckii, Streptococcus thermophilus.

Fermentacja mlekowa jest procesem przemiany cukrów do

produktów końcowych, wśród których uiuuje Kwa* mlekowy.

lactobacillus paracasei


Pozostałe produkty to: kwas octowy, aldehyd octowy, etanol, C02, acetoina, diacetyl, butanodiol. Ze względu na szlaki przemian

cukrów klasyfikuje bakterie mlekowe na:

■    homofermentatywne,

■    heterofermentatywne.

HOMOFERMENTACJA MLEKOWA

Jest to proces przemiany glukozy w szlaku EMP (rys. I ), w wyniku którego tworzone są 2 cząsteczki pirogronianu. Powstały kwas pirogronowy pod wpływem dehydrogenazy mleczanowej i w obecności NADH podlega redukcji do kwasu mlekowego. Niewielka część pirogronianu ulega dekarboksylacji i powstają uboczne metabolity węglowe i CCL.

❖ Typowymi przedstawicielami są: lactococcus lactis, Lactobacillus dełbrueckii lactobacillus plantarum. lactobacillus acidophiltis.

Lactobacillus plantarum


Lactobacillus delbniecki/


http: //www. ar. krako w. p I /t/Tk tf mt

o



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
68365 Image (9) Odbiór i odbiorca w procesie historycznoliterackim    75 odbiór utwor
img021 III. Usuwanie procesów Dowolny proces może zostać usunięty z systemu przez jego właściciela.
69353 Image (13) Odbiór i odbiorca w procesie historycznoliterackim 79> III Zamierzam teraz porus
75619 Image (11) Odbiór i odbiorca w procesie historycznoliterackim 77 zależnie od tego, w jakim sto
41941 Image (1) JANUSZ SŁAWIŃSKI ODBIÓR I ODBIORCA W PROCESIE t    HISTORYCZNOLI
Image (13) Odbiór i odbiorca w procesie historycznoliterackim 79> III Zamierzam teraz poruszyć pa
Image (11) Odbiór i odbiorca w procesie historycznoliterackim 77 zależnie od tego, w jakim stopniu k
Image (17) Odbiór i odbiorca w procesie historycznoliterackim 83 sze uprawiane jakby w imieniu które

więcej podobnych podstron