IMG6 127 (2)

IMG6 127 (2)



126 6. Krystalizacja i fazy ciekłej

ratura T, powinna być taka, aby w punkcie A powierzchni rozdziału 8m, I osadzania się atomów z cieczy na krysztale była równa makroskopowej szyjA krystalizacji.

Pizedstawionym warunkom temperaturowym krystalizacji mogą odpowj.. i różne ksztahy powierzchni rozdziału faz. Jeżeli jedna z możliwych form powiej rozdziału reaguje na zmiany termodynamiczne warunków krystalizacji szybciej ' pozostałych, to bardzo prędko staje się formą decydującą o strukturze krystalizuj. fazy stałej.

W konkretnych warunkach krystalizacji forma powierzchni rozdziału jest tn™. jeżeli spełnia równanie dla cieplnych i stężeniowych warunków granicznych na powierzchni i równocześnie zapewnia największą szybkość wzrostu kryształu, ^ powierzchnia A krystalizującej fazy stałej powinna przybrać taki kształt A0l którym występujące elementy powierzchni mają maksymalną szybkość wzrostu c

(6.1|


'&) <0.

Z warunku (6.18) wynika, że szybkość wzrostu wystających elementów powierzchni kryształu zmniejsza się, gdy kształt powierzchni rozdziału faz odbiega od optymalne, go-

Dla cieczy izotermicznej o stałym składzie warunek (6.18) oznacza, że w rosną.! cym krysztale wypukłości jego powierzchni będą się tworzyć w takich warunkad i o takim kształcie, które zapewnią największą szybkość wnikania tych wypukłość w ciecz.

Dla cieczy nieizotermicznej o ustalonym gradiencie temperatury, zapewniający: stałą szybkość krystalizacji, wypukłości powierzchni rosnącego kryształu będą $jJ tworzyć jeszcze szybciej. Kształt powierzchni rozdziału faz ulega zmianie, jeżeł powoduje to wzrost temperatury powierzchni występów albo zmniejszenie cieph krystalizacji występów. Zwykle możliwe są obie ewentualności równocześnie.

Iwancow oraz Rutter i Chalmers wykazali, że występująca podczas krystalizacji stopów (przy C0 > 0,5% at. i k0 ^ 0,5) strefa przechlodzenia stężeniowego wpływam strukturę powierzchni rozdziału faz kryształ-ciecz. Pojawienie się tej strefy przechlodzenia sprawia, iż makroskopowo płaska powierzchnia rozdziału staje się nietrwali Przypadkowo występujące mikronierówności nie zanikają, lecz, jak to wynika! z przytoczonego rozumowania, rozwijają się dzięki powiększaniu się szybkości krystalizacji na występach, jak to przedstawiono poglądowo na rys. 6.15. W rezultacie ze wzrostem przechłodzenia stężeniowego kształt powierzchni rozdziału zmienia się od płaszczyzny (rys. 6.16a), przez nieregularną strukturę komórkową (rys. 6.16b)| do struktury o regularnych sześciobocznych komórkach (rys. 6.16c).

Strukturę komórkową (rys. 6.17) zaobserwował po raz pierwszy Śmiałowski, a Rutter i Chalmers wyjaśnili mechanizm jej powstawania zjawiskiem przechłodze- j nia stężeniowego. Dla danej szybkości krystalizacji wielkość komórek jest odwrotni: proporcjonalna do przechłodzenia, a przy stałym przechłodzeniu odwrotnie propen-1 cjonalna do szybkości krystalizacji. Głębokość bruzd ograniczających komórki|

6.16. Wpływ przechłodzenia stężeniowego na morfologię powierzchni rozdziału faz

Rys. 6.17. Struktura komórkowa Śmiałowskiego (stop Pb 0.0005% Ag)


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMG6 127 (2) 126 6. Krystalizacja i fazy ciekłej ratura T, powinna być taka, aby w punkcie A powier
IMG6 127 (2) 126 6. Krystalizacja i fazy ciekłej ratura T, powinna być taka, aby w punkcie A powier
IMG6 117 (2) 116 6. Krystalizacja z fazy ciekłej 0.4. TT LI USI MJUMIII 11/6.1.3. Zarodkowanie dyna
IMG8 119 (2) 119 r A. Krystalizacja z fazy ciekłej Rys. 6.6. Śrubowy wzrost kryształu 1 + 4 - kolej
IMG4 135 (2) 134 6. Krystalizacja i fazy ciekłej 6.3.5. Krystalizacja dendrytyczna Warunki krystali
IMG 10 (6) chni i usłała się pierśnicowe pole przekroju łączne. Wielkość powierzchni próbt1 powinna
21640 IMG8 139 (2) r 138 6.4. Monokmtalizacia 6. Krystalizacja z fazy ciekłej Maksymalną szybkość k
21878 IMG0 121 (2) 120 120 6. Krystalizacja z fazy ciekłej odległość x Rys. 6.8. Rozkład składników
75203 IMG2 123 (2) 6. Krystalizacja z fazy ciekłej Rys. 6.10. Kierunkowa krystalizacja: a) schemat
14304 IMG2 133 (2) 132 6.3. Krystalizacja stopów 133 a) 6. Krystalizacja z fazy ciekłej b) Rys. 6.2
IMG0 121 (2) 120 120 6. Krystalizacja z fazy ciekłej odległość x Rys. 6.8. Rozkład składników roztw

więcej podobnych podstron