probiotyki str 2 tif

probiotyki str 2 tif



probiotyki zakażenia 2 2005



: ■ ■

!v,V; .

' -'-'Cźm&diitjs r~:-r:r:m*m "S:

.»■i

^iV?:sś£

' iM icl ^7^ybloV-,:iii


Wpływ probiotyków na stan i przewodu pokarmowego _

Znaczenie-probiotyków dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego jest coraz lepiej poznawane. Lactobacillus sp. i drożdżak Saccharomyces boularditsą przydatne w zapobieganiu biegunce wywołanej podawaniem antybiotyków [6, 9, 10, 11, 12], dodatkowo ostatni z organizmów jest zalecany do stosowania w celu zapobiegania nawrotom biegunek wywołanych przez Clostridium diffi-cile. Natomiast nie ma jednoznacznych danych I dotyczących przydatności probiotyków w zapobieganiu biegunce podróżnych wywołanej przez E. coli [6].

Spośród probiotyków zwłaszcza Lactobacil-lus GG jest przydatny w leczeniu ostrej biegunki o prawdopodobnej lub potwierdzonej etiologii wirusowej u dzieci, a podanie tych bakterii w biegunce rotawirusowej skraca' czas jej trwania. Obserwuje się jednak umiarkowane i korzyści w leczeniu biegunek bakteryjnych [13, i 14], a stosowanie tego szczepu u dzieci poniżej drugiego roku życia, hospitalizowanych | z powodu ciężkiej biegunki, nie wpływało na j przebieg choroby [9, 14].

Probiotyki stanowią dodatkowy element w terapii oraz w profilaktyce zakażenia Helico-bacter pylorii {] 1, 15]. Chociaż badania nie są jednoznaczne, to niektóre doniesienia wskazują, że podanie bakterii Lacrobacillus i Bifidobacterium polepsza nie tylko skuteczność terapii eradykacyjnej wobec H. pylorii, lecz również tolerancję samego leczenia farmakologicz-j nego [5],

! Osoby, u których występują objawy nietolerancji laktozy, mogą uzyskać złagodzenie objawów chorobowych [9, 16] po podaniu probiotyków. W zespole jelita drażliwego z jednej strony istnieją doniesienia świadczące o braku efektu terapeutycznego u pacjentów po stosowaniu Lactobacillus GG, a z drugiej — wskazujące na korzystne działanie Lactobacillus plan-tarum [11] oraz Bifidobacterium Breve BRO [17] w zmniejszaniu objawów bólowych i wzdęć. Probiotykom przypisuje się korzystne działanie u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Flora bakteryjna jelita grubego odgrywa zasadniczą rolę w utrzymaniu jego prawidłowej funkcji. Zaburzenia równowagi bakteryjnej mogą wpływać na rozwój przewlekłych nieswoistych chorób zapalnych jelit, zatem wprowadzanie organizmów (probiotyków) działających korzystnie na tę równowagę oraz chroniących przed toksynami wydaje się zasadne [18].

Bakteriom probiotycznym przypisuje się znaczenie w zapobieganiu translokacji bakteryjnej. Badania na modelach zwierzęcych z wykorzystaniem L. plantraum i L. rhamnosus wykazały ochronne działanie probiotyków

av translokacji towarzyszącej zapaleniu trzust- | ki,~a L. plantarum może mieć działanie ochron- '_ne a pacjentów po przeszczepach wątroby lub : po rozległych zahiegach brzusznych [5]. lacto--bacillus acidophilus może korzystnie wpływać na zmniejszenie_objawów związanych z rozro- stem bakterii w jelicir cienkim w schyłkowej niewydolności nerek oraz zmniejszać ciężkość ! przebiegu poalkoholowej niewydolności wą- | troby [16].

W zapaleniu uchyłków jelita grubego obserwuje się wydłużenie okresów remisji u osób przyjmujących mieszankę probiotyczną VSL#3: i 4 szczepy Lactobacillus, 3 szczepy Bifidobacte- ■ rium i Streptococcus salivarius subsp thermo- ! philus [19]. U osób cierpiących na zaparcia przyjmowanie probiotyków (Lactobacillusrhamnosus i Propionibacterium freudenreichii)zwiększa częstość wypróżnień [20] i polepsza perystaltykę jelit [16],

Podawanie Bifidobacterium longum W11 osobom żywionym wyłącznie enteralnie pozwala na zwiększenie ilości Bifidobacterium w jelicie [21].    j

Działanie korzystne probiotyków    {

nie ogranicza się tv!ko do przewody pokarmowego

Istnieją doniesienia że probiotyki przyjmowane doustnie (np.: Lactobacillus rhamnosus GR-1, Lactobacillus fermentum RC-14) mogą zmniej- szać częstość nawrotów infekcji bakteryjnych i grzybiczych pochwy. Ponieważ wpływają one na stan mikroflory jelita grubego, w sposób pośredni wpływają również na stan mikroflory układu płciowego kobiety [9, 16, 22, 23], Jednakże takie działanie probiotyków doustnych jest kwestionowane, jako że bakterie probiotyczne przeznaczone do leczenia i zapobiegania zakażeniom układu moczowo-płciowego powinny spełniać trochę inne kryteria [5],

Istnieją pojedyncze doniesienia, że Oxalo-bacter formigenes wykazuje przydatność w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych, ponieważ ma zdolność rozkładania szczawianów w przewodzie pokarmowym [22].

Podawanie Lactobacillus GG wpływa na zwiększone wytwarzanie przeciwciał przez osoby otrzymujące szczepionki w porównaniu z tymi, które nie otrzymały probiotyku [9]. Ponadto stosowanie tych bakterii u dzieci wpływa na zmniejszenie częstości występowania zakażenia dróg oddechowych, jak i częstości stosowania antybiotyków [6], a u dzieci chorych na mukowiscy-dozę zmniejsza liczbę infekcji układu oddechowego wymagających podania antybiotyku [9] oraz działa korzystnie w infekcjach przewodu pokarmowego [24], U dzieci zakażonych wirusem HIV przyjmowanie Lactobacillus plantarum 299v poprawiało stan odżywienia, wzmacniało układ odpornościowy, a także polepszało ich rozwój [25],


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
probiotyki str 3 tif probiotyki zakażenia 2/2005 Podawanie Lactobacillus GG i Bifidobacterium lactis
probiotyki str 1 tif zaKazenia z/zuud prooioiyKi  zaKazenia z/zuud prooioiyKi  Dariusz Wło
str 1 tif Chemia Żywności —własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności IJR w Krakowie - 2009/2
str tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie—
str tif Chemia Żywności — własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności IłR w Krakowie - 2009/2
str tif Chemia Żywności - własność Katedray

str tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakowie - 2009/20
str tif /fl Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności UR w Krakow ie- 200
str tif Chemia Żywności — własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności I li w Krakowie - 2009/
str 2 tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności LR w Krakowie -
str 3 tif Chemia Żywności - własność Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności CK w Krakowie - 2009/2

więcej podobnych podstron