skanuj0002

skanuj0002



wane w hotelu czy kwaterze turystycznej, korzystają także z możliwości dostępu do kuchni czy aneksu kuchennego.

Wiek przedszkolny. Planując posiłki dla dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat), należy mieć na uwadze, że w tym wieku dzieci rozwijają się bardzo intensywnie. Ten szybki rozwój wymaga dostarczenia młodym organizmom odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych. Niedobory poszczególnych składników pożywienia mogą opóźniać rozwój, powodować zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu i przyczyniać się do wad w budowie. Dlatego też prawidłowe i racjonalne żywienie dzieci w wieku przedszkolnym jest niezwykle ważne. W tym wieku kształtują się nawyki żywieniowe dzieci.

Zasady żywieńia dzieci w wieku przedszkolnym można sformułować następująco:

■    posiłki powinny być lekko strawne;

*    należy unikać zbyt dużej ilości potraw smażonych, tłustych mięs i ciast oraz ostrych przypraw;

*    ze względu na wysokie zapotrzebowanie na wysokowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego posiłki powinny być urozmaicone i zawierać odpowiednią ilość mleka, sera, chudego mięsa;

*    odpowiednie ilości składników mineralnych i witamin zapewnią łatwo strawne warzywa i owoce;

■    całodzienne żywienie należy rozłożyć na 4-5 posiłków, podawanych regularnie o stałych porach;

■    pomiędzy posiłkami nie należy dodawać dzieciom słodyczy, aby nie straciły apetytu na właściwy posiłek;

■    w żadnym wypadku nie wolno przekarmiać dzieci.

W placówkach żywienia turystów najczęściej oferuje się maksymalnie 3 posiłki dziennie, dlatego też należy pamiętać, aby śniadanie urozmaicić na przykład kilkoma rodzajami pieczywa, wędlin, past i owoców, dzięki czemu rodzice będą mogli dzieciom przygotować kanapki na drugie śniadanie i zabrać ze sobą. Jeśli chodzi o podwieczorek, częstą praktyką jest oferowanie pełnego obiadu wraz z deserem, który rodzina zabiera ze sobą i spożywa w godzinach popołudniowych w swoim pokoju lub na spacerze, gdyż deser stanowią najczęściej ciasto i owoce (Jeszka i Kołłajtis-Dołowy, 1998; Grzesińska i Gajewska, 1999; Pietruszka, 2001).

Wiek szkolny powoduje zmianę trybu życia młodego człowieka. Okres szkolny można podzielić na trzy krótsze okresy związane z rozwojem młodego organizmu:

161


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0002 wane w hotelu czy kwaterze turystycznej, korzystają także z możliwości dostępu do kuchni
skanuj0051 (12) 7.5. Charakterystyka współczesnego ruchu turystycznego na świecie 201 się do miejsc
skanuj0076 (19) 79 KTO JEST TURYSTĄ W PRZESTRZENI MIASTA? Fot. 7. Wejście do warszawskich Łazienek K
28952 skanuj0005 (567) 10. Perspektywy rozwoju turystyki na świecie 259 doszło do obniżenia się temp
inwestycji systemem gospodarczym), a także łatwy dostęp do podstawowego materiału budowlanego. Produ
Oczekiwania podróżnych korzystających z terminala a)    łatwy dostęp do terminala
73096 skanuj0205 (4) Rozdział 7. ♦ System plików 217Logowanie Jeżeli chcemy ograniczyć dostęp do nas
DSC00151 mm MH
P1070457 Problem funkcji i rodzajów turystyki Definicja oceny możliwe metody do stosowania (pierwotn
66844 SAM68 fclfunto, 1akty. had*tm, wydany wych na wszystkie produkty, a także poprawić dostęp do
33 (304) fy), a także ograniczonego dostępu do urządzeń kopiujących kolory. Obecnie w technice barwn
skanuj0009 (448) — 85 — ZARYS WIEDZY O TURYSTYCE Napięcia, konflikty, toczące się wojny, a także zam

więcej podobnych podstron