Sponsorzy4201 djvu

Sponsorzy4201 djvu



winien bydź wygotowany z miąs, cielęce-go i kurzego ; leje się jego tyle tylko, aby nic więcey było, jak na 12., luL i5. talerzy: kładzie się póżniey w całku kilkanaśeie kasztanów świeżo odpieczonych i dobrze o-czyszczonych, dla znaku , łe to jest zupa kasztanowa. Zagotowywa się raz powtórny z ostróźnością, aby nirpi zydymić , i tak przygotowana zupa wydaje się do wazy. 5).

I

5. Zupa d la lortiur.

Zupa ta potrzebuje doskonałego bułom naprzykład na osób 20 ) , bierze s*ę funt młodego masła , rozpuściwczy go , wrzuca się doń syrowo - wędzoney szynki krajane] W kostkę , ( bez słoniny ) , niisco Cielęciny , cokolwiek pietruszki, ze dwie cebule ■ trochę korzeni, (jako to : gwozdzikow , muszkatowego kwiatu i pieprzu angielskiego w całku , ziarn kilkanaście ). Zasmaźy w-szy to wszystko dobrze na lekkim ogniu

stość z wierzchu naydokładniey zebrana ; bulon te'm będzie lepszy, im się wywarza z miąs aelikatniey&zych, jako. to: z kury, cielęciny i t. p.

N igu zie nie będziemy mówił: o soli, albowiem wszystkim wiadomo, gdzie jaką część jey należy użyć.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Sponsorzy4701 djvu przez gęste -sito; rozprowadzić to huloneni białym , wygotowanym z miąs cielę
Sponsorzy4 401 djvu powinna bydź uprzednio ugotowana), wło^ żyć funt oliwek, tyleż rodzenek dużyc
Sponsorzy4801 djvu 15o gotowane francnakie ciasto, rozwałkowawszy go , wyciskają się blaszaną fo
Sponsorzy4801 djvu i7o ]iśmy musztardy , nieco tartego cukru i oliwy , rozprowadza się octem , u
Sponsorzy4 501 djvu źy go skoro się złowi, wpuścić na pół godziny do waniciiki napcłuioney wodą,
Sponsorzy4101 djvu 55 fiowaney włoszczyzny (odgolowaney uprzednio na miękko), nalewają się klaro
Sponsorzy4501 djvu 47 się ryżu półk warty, wypłókawszy go w cie-płey wodzie , należy wsypać do r
Sponsorzy4501 djvu go kwiatu, przetłukłszy to dobrze razem robić file ( w kształcie i wielkości
Sponsorzy4401 djvu 1 26 Mostki cielęce , gdy będę ugotowane w białym bulonie, podobnymże sosem r
Sponsorzy4901 djvu 1 i5i nieco zasoloney, przecedziwszy go , odgoto-wywają się podobnym sposobem
Sponsorzy4901 djvu bydż wybrany. Dodać do tey esseneyi f Yf którey się kwiczoły gotowały , sosu
Sponsorzy4101 djvu I *7J go farszu , do którego należy dodać suchego butonu , funt trufli i szkl
Sponsorzy4501 djvu 77 łopatkę cielęcią, mozgi od cielęcia , nieco włoszczyzny i korzeni. Nalaws
Sponsorzy4901 djvu T 181 śle , którą podobnież należy przetrzeć przcZ rzadkie sito. Wziąść kawał
Sponsorzy6 401 djvu Czy miejsca nie macie dla „Mazura* tego ? Wrzućcież do wychodka go z nauką je
Sponsorzy4701 djvu 1 a9ag. Mostki cielęce z szpinakiem. Gdy mostki podanym sposobem będą od-smaż
Sponsorzy13 djvu 1 łc& czasów Stanisława Augusta skreal.i Dr. Ludwik Kubala. X J Odbitka „kiu
Sponsorzy13 101 djvu 1 łc& czasów Stanisława Augusta skreal.i Dr. Ludwik Kubala. X J Odbitka
Sponsorzy13 301 djvu 3HH58H Radbym niniejszy rozprawę zwrócić uwagę na wielkie braki w historji n

więcej podobnych podstron