Sponsorzy4701 djvu

Sponsorzy4701 djvu



\

do którey wlawszy zupę » dodać naleiy nieco kopru i włożyć wizinę pokrajaną w kawałki. Przed wydaniem zagotować i wydać do wazy, do zupy tey dają się grzanki żytnie smażone i w kostkę krajane, fi yr*    .    _    .. ■ • tv

48. Zupa Ucha ruska.

Zupa nclia w Rossy! na naypierwszych stołach bywa dawana , robi się ona z ryb zwanych Szterlami. U nas zaś z przyczyny niedostatku tych ryb z jeżgarzów i miętu-zow. {Proporcya np. na osób 20). Wy-jgotowywa się buton z dwóch cielęcych łopatek i tyłeś kur z dodaniem nieco korzeni i włoszczyzny; tak Wygotowany. gdy się odcedzi , gotują się w nim z pół kopy jaż-garzów i tyleż miętuzow , które powinnc bydz, dobrze oczyszczone , ( z tych ostatnich Wyymują się wątróbki) , skoro się ugotują , wyciskają się przez Serwetę do saganka, do którego kładą się wątróbki, ( wprzód ocią-gniętc w kwaskowatey wodzie, czyli cytryną zaprawioney) kapary, oliwki, szatnpiony , trufle , włoszczyzna tresowana , farsz z ryby zrobiony , grubo krajany szczaw , astra-gon. Wszystko się to gotuje , przez półgodziny. Przy Wydaniu leje się butelkę wina szampańskiego i kładą się dwie cytryny w talerzyki pokrajane dla tego , iżby zupa nieco kwaskowata byłu. Zagotowawszy wydać

a *


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Sponsorzy4 801 djvu Podobnymzc sposobem , daje się i sądak, tylko do sosu , przy wydaniu na blat,
Sponsorzy4101 djvu do wydania. Pamiętać należy aby tey zupy niezagotować bo żółtka się zwarzą.a.
Sponsorzy4201 djvu do gorącego pieca. Gdy się upiecze; układa się na blat , polewa się mocnym bu
Sponsorzy4401 djvu Do tak upisanycfy jarzyn , jako toszar-lotu , soczewicy, lub bobu , dają się
Sponsorzy4701 djvu burakowym nayświeźszym i naylepszym, rlo czego się dodaje nieco włoszczyzny i
Sponsorzy4901 djvu bydż wybrany. Dodać do tey esseneyi f Yf którey się kwiczoły gotowały , sosu
Sponsorzy4001 djvu o ze skorupy włożyć do rondelka, dodać pozostałe od miętuzow mleczka i wątrób
Sponsorzy4901 djvu odłączać osobno skorupki, a osobno szyiki, te ostatnie póydą do wazy. Skorupy
Sponsorzy4101 djvu i3 duźey ) sztuk czterdzieści na osob np. j5. , włożyć do rondla, do czego do
Sponsorzy4201 djvu dransa gotowało , a to się robi dla tego , że białka zrobią bulon klarowny. R
Sponsorzy4101 djvu I *7J go farszu , do którego należy dodać suchego butonu , funt trufli i szkl
Sponsorzy4601 djvu 28 wszy. to razem przecedzić do wazy; doktó-rey dodać należy nieco szczawiu g
Sponsorzy13 401 djvu 14 dem, że żupy eolne, któro należąc do stołu królewskiego, mogły mu przynos
Sponsorzy13 301 djvu 23 a mały import wschodni, jak broń, pasy i wina greckie, do Wisły. Jarosław
Sponsorzy4601 djvu 18 gdy się rozpuści dobrze na ogniu, dodaje się pszenney mąki kwaterkę i mięs
Sponsorzy4101 djvu I 2 5 Mieć neleży zgotowanych miękko kilka grzybków. , usiekać ich drobno i d
Sponsorzy4101 djvu 45 L U5. Paszteciki Francuzkie. Wyborne są paszteciki Francuzkie , gdy Są prz
Sponsorzy4501 djvu 47 się ryżu półk warty, wypłókawszy go w cie-płey wodzie , należy wsypać do r
Sponsorzy4701 djvu 59 do sztuka mięsa wystarczyć może na osób dziewięć. Zdiąwszy z niey żyłę, kt

więcej podobnych podstron