Sponsorzy4401 djvu

Sponsorzy4401 djvu



układa na blat, przekłada się tartym chrzanem , któren się zasmaża w maśle i bulenie. Można także te sztuka mięsa przekładać masłem serdelowem , i zalewać sosem, któren powinien bydź zrobiony z bulonu mocnego, masła i soku cytrynowego 21).

26. Sztuka mięsa z części zrazowey.

( Proporcya np. na osób 12 ). Wziąśo mięsa wołowego z części zrazowey funtów ' sześć, zrobić z niego cienkich zrazików nie siekając; należy mieć do nichprzygotowaney z kwartę rozmaitey włoszczyzny, która powinna bydź drobno uszatkowana, oraz farsz z mięsa wołowego. Bierze się rondel wysmarowawszy dno i boki jego masłem , układają się w nim jeden po drugim, zrazy dobrze farszem wyszmarowane , dopóki się całe dno nie wyłoży , gdy się to wykona , posypuje się w ówczas włoszczyzną i nieco pieprzem angielskim , pożniey się znowu układa rząd zrazów farszem wysmarowanych , posypuje się włoszczyzną i to się dopóty powtarza, póki nie będzie cały rondelek napełniony; skoro się to uskuteczni, wlewa się trochę wi-

21) Sztuka mięsa zaś z ozorów wędzonych, daje się przy innych sztuka mięsach tam zwłaszcza, gdzie się razem dwa lub trzy sztuka mięsa na jednym blacie dają.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Sponsorzy4201 djvu do gorącego pieca. Gdy się upiecze; układa się na blat , polewa się mocnym bu
Sponsorzy4 201 djvu ca no pół kwadransa. Wyjąwszy z onego u-1 łada się na blat i zalewa się jakim
Sponsorzy4201 djvu u 1 ea na godzin parę ’; skoro się ryz ugotuje, rozbieraj;j się kapłony i ukł
Sponsorzy4301 djvu odgotuje na miękko w wodzio, wylewa się na sito , aby woda ściekła; bierze si
Sponsorzy4101 djvu i43 • na serwetę ; a skoro occhną i ostygną, kra* jają się w cząf.iki; tak pr
Sponsorzy4001 djvu fi/. Zając z grzankami. Gdy się upiecze zając naszpikowany, ną toinie , polew
Sponsorzy13 901 djvu o zboże. Handlem zbożowem trudniła się wyłącznie szlachta, bo tylko ona jedn
Sponsorzy4501 djvu i to dopóty powtarzać, póki się zupełnie wszystko nie przetrze; skoro się to
Sponsorzy4801 djvu będzie naleśników 7. dziesięć. Gdy się lak przygotuje wyciska się foremką nie
Sponsorzy6 601 djvu 14 Wielu wreszcie wyprowadziło się z tamtejszych okolic, ale główne tło pozos
Sponsorzy4601 djvu ko to rozmięszawszy, gdy się nieco podsmaży, należy rozrobić pół garncem słod
2(2) Pokoloruj te chmurki, na których znajdują się wyrazy określające zimę. Pokoloruj tylko te płatk
Scan Pic0020 przez anestezjologów z uwagi na mogące pojawić się działania niekorzystne. Poza etomida
Karty pracy  Pokoloruj tc chmurki, na których znajdują się wyrazy określające zimę. Pokoloruj tylk
Sponsorzy4001 djvu t V J inuje się i układa na półmisek ; bulon zaś, Łtóren się będzie znaydował
Sponsorzy4 801 djvu Podobnymzc sposobem , daje się i sądak, tylko do sosu , przy wydaniu na blat,
Sponsorzy4601 djvu 18 gdy się rozpuści dobrze na ogniu, dodaje się pszenney mąki kwaterkę i mięs
Sponsorzy4101 djvu 55 fiowaney włoszczyzny (odgolowaney uprzednio na miękko), nalewają się klaro
Sponsorzy4901 djvu gotować i zalać tym sztuka mięsa. Na garnitur używają się kartofle 16) odsmaż

więcej podobnych podstron