17385 str( )

17385 str( )



Przykład. Zawartość tłuszczu w serze wg odczytu na tłuszczomierzu wynosi 27.0%, zawartość wody — 43,0%. Podstawiając to wartości, otrzyma się:

x =


27100 100    43


2700

57


47,3%


Aby otrzymać ser o żądanej zawartości tłuszczu w suchej masie należy, jak już wspomniano, mleko przerobowe doprowadzić do właściwej zawartości tłuszczu. Przy ustalaniu właściwej zawartości tłuszczu w mleku przerobowym należy uzależniać ją od zawartości białka w mleku. .lak wiadomo, skład chemiczny mleka, w tym również zawartość białka, ulega dużym wahaniom w zależności od rasy krów, okresu laktacji, pory roku, paszy itp. Przy większej zawartości białka zawartość tłuszczu w mleku przerobowym powinna być wyższa i odwrotnie, przy obniżonej zawartości białka — niższa zawartość tłuszczu.    *

Stosowane są różne metody normalizacji zawartości tłuszczu w mleku przerobowym na sery. Opracowano tablice, które podają odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku przerobowym w zależności od zawartości w nim np. białka ogólnego (wg Schultza-Kaya). kazeiny (wg Jakubowskiego) lub suchej masy beztłuszczowej (wg Ko-rolcwa).

W Polsce do ustalania niezbędnej zawartości tłuszczu w mleku przerobowym służą tablice opracowane przez Jakubowskiego i Bijo-ka. oparte na wzorach Jakubowskiego, Schultza-Kaya oraz Koro-lewa.

Tablica 4. Niezbędna zawartość tłuszczu w mleku przerobowym na sery twarde i póltwnrde w stosunku do zawartej w nim kazeiny (wg Jakubowskiego)

Zawartość tłuszczu

Zawartość kazeiny

sery

sery

sery

50-prooentowc

45-proccntowe

40-proccntowc

w procentach

1,52

2.27

1,85

1,65

1,(50

2,35

1.95

1.70

1,67

2,42

2.00

1,80

1,75

2,50

2,05

1,85

1,82

2,57

2,15

1,90

1,90

2,65

2,20

1.95

1,98

2,75

2.30

2,00

2,05

2,85

2,35

2,10

2,13

2,88

2,40

2,15

2,20

3,00

2,50

2,20

Zawartość kazeiny

sery

50-procentowe

sery

45-proccr.towc

sery

40-procenlowe

w procentach

2,28

3,10

2,55

2,25

2,36

3,20

2,60

2,35

2,43

3,38

2,70

2,40

2,51

3.43

2.75

2,45

2,58

3.50

2.80

2,50

2,66

3,60

2,90

2,55

2.74

3,70

2,95

2.65

2,81

3,80

3.00

2,70

2,89

3.85

3,10

2.75

2,96

3,90

3,15

2,80

3,04

3,95

3.20

2,85

Normalizację zawartości tłuszczu w mleku przerobowym przeprowadza się, mieszając mleko pełne z mlekiem odtłuszczonym lub dodając śmietanki do mleka częściowo odtłuszczonego. Najbardziej zalecaną metodą jest normalizowanie mleka pełnego mlekiem odtłuszczonym, gdyż daje ona większą możliwość dokładnego wymieszania. Przy dodawaniu większych ilości śmietanki do mleka częściowo odtłuszczonego mogą znaczne ilości tłuszczu przechodzić do serwatki z powodu niedokładnego wymieszania mleka ze śmietanką. Przy stosowaniu dodatku śmietanki serwatkowej do mleka przerobowego zalecane jest mieszanie jej z mlekiem przed pasteryzacją.

Obliczenia ilości potrzebnych jednostek tłuszczowych, jakie powinny znaleźć się w mleku przerobowym, można dokonać przy pomocy tzw. kwadratu Pearsona lub metodą bilansową.

Przykład. Mleko przerobowe przeznaczone do wyprodukowania sera gouda o zawartości 45% tłuszczu w suchej masie ma 2.13% kazeiny. Zgodnie z obliczeniem zawartym w tablicy 4. mleko to powinno być znormalizowane do 2.4% tłuszczu.

Normalizacja tvg kwadratu Pearsona

Trzeba do produkcji sera przygotować 5000 litrów mleka o zawartości 2,4% tłuszczu, mając do dyspozycji mleko pełne zawierające 3.5% i mleko odtłuszczone zawierające 0,05% tłuszczu. W celu obliczenia ilości mleka pełnego i odtłuszczonego, które po zmieszaniu dadzą potrzebną ilość mleka o zawartości 2.4% tłuszczu, rysuje sit; dowolnej wielkości kwadrat z przekątnymi, po czym z lewej strony kwadratu u góry wpisuje sit; procent tłuszczu w mleku odtłuszczonym, z lewej zaś strony u dołu — procent tłuszczu w mleku pełnym, a w środku kwadratu na przecięciu przekątnych — żądany procent tłuszczu w mleku przerobowym i na liczbach tych wykonuje się odpowiednie działania.

29


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
sB V. ZAŁĄCZNIKI WYBRANE PRZYKŁADY ZAWARTOŚCI KALORII, BIAŁKA, TŁUSZCZÓW I WĘGLOWODANÓW ORAZ WAPNIA,
skanuj0162 (9) / PRZYKŁAD 7.3. Dla sprężyny płaskiej wg rys. 7.106 o przekroju prostokątnym i długoś
Przykłady gatunków stali narzędziowych wg PN-EN wraz z odpowiednikami wg PN-84-H-85020, PN-86-H-8502
4.5. Wykonanie oznaczenia Badanie zawartości wody w olejach należy wykonywać wg następujących
Str 4 Przykład    Sporządzić wykresy największych naprężeń normalnych i stycznych w
IMG25 Ocena stopnia uszkodzenia stawu ( wg Seyfheda): Na przykładzie badania stawu kolanowego — czt
37324 opis 3 6) Rufa Podklejamy
L.F.B. ĆWICZENIE NR 1 Str. 4 odczytu śrubę mikrometryczną luzujemy i przechodzimy do odczytu na
Przykład zawartości pliku wynikowego: Korzystając z palet oraz narzędzi Microstation (PawerDraft)
162 KS. PIOTR TOCZEK odczyty. Na przykład: 9 października 1927 roku Wacław Jankowski z Ostrowa, koło
img11 (6) Brudny odczyt przykład Trs A    Dane widziane Brudny odczyt Bez brudnego pr

więcej podobnych podstron