67393 skanuj0016 (196)

67393 skanuj0016 (196)



Składniki:


Ciasto:

3    szklanki mąki pszennej

1    szklanka kwaśnej śmietany

250 g margaryny

4    żółtka

2    łyżeczki proszku do pieczenia

Piana wiśniowa:

1 szklanka cukru 300 g wiśni 6 białek

1 opakowanie kisielu wiśniowego

Masa budyniowa:    Dodatkowo:

2 szklanki mleka    • cukier puder

1 szklanka cukru    d° posypania

200 g margaryny 1 opakowanie budyniu śmietankowego sok z cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego


Sposób przyrządzania:

Ciasto:

1.    Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 6 części.

2.    Każdą część ciasta rozwałkować na placki wielkości blachy.

Pianka wiśniowa:

1.    Białka ubić z cukrem.

2.    Dodać kisiel i wydrylowane wiśnie, wymieszać. Masa budyniowa:

1.    Budyń rozpuścić w części mleka.

2.    Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z budyniem, ponownie zagotować.

3. Margarynę utrzeć. Dodawać stopniowo zimny budyń i sok, ucierać. Przekładaniec z wiśniami:

1.    Na trzy ciasta wyłożyć piankę, przykryć pozostałymi ciastami.

2.    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180°C.

3.    Upieczone z pianką ciasta przełożyć masą.

4.    Posypać cukrem pudrem.

U) I Ciasta sprawdzone przepisy

xf'zysfyzĄ, yrfiadtbwu

& Składniki:

& Sposób przyrządzania:

Ciasto:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1. Jajka z cukrem ubijać na parze przez 15 minut.

3/4 szklanki cukru

2. Dodać sodę, kakao i miód.

3 jajka

3. Wsypać połowę mąki, wymieszać na gładką masę.

3 łyżki prawdziwego miodu

4. Wsypać resztę mąki, zagnieść ciasto.

2 łyżki kakao

5. Ciasto podzielić na 2 lub 4 równe części.

1 łyżka sody oczyszczonej

Krem:

Krem:

1. Pół szklanki mleka wymieszać z mąką i jajami.

4 szklanki mleka

2. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko

1 szklanka cukru

z mąką, zagotować.

300 g masła

3. Masło utrzeć. Dodawać stopniowo zimny budyń,

2 jajka

ucierać.

2 czubate łyżki mąki pszennej

Przysmak miodowy:

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1. Ostudzone ciasta przełożyć powidłami i kremem.

2 łyżki cukru wanilinowego

2. Dowolnie udekorować.

Dodatkowo:

3. Ciasto szczelnie zamknąć w reklamówce i wstawić

powidła śliwkowe

do lodówki na 24 godziny.

Cluslu s|)i:iwd/oiK' |'i/t'|ilsy


tl



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Rogaliki z owocami ROGALIKI Z OWOCAMI Składniki CIASTO: 1 kg mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 
skanuj0010 (281) » Składniki: Ciasto kruche: 2    szklanki mąki pszennej 200 g m
skanuj0010 (281) » Składniki: Ciasto kruche: 2    szklanki mąki pszennej 200 g m
Bułeczki z kapustą i grzybami do?rszczu Bułeczki z kapustą i grzybami do barszczu Składniki Ciasto:
4 (2580) WIGILIA Składniki: ■    Ciasto 3 szklanki mąki ■    Tyto i 1
41757 Slajd32 *    Na ciasto: *    -0,5 kg mąki pszennej *   
23 r Składniki: 30 dag mąki pszennej 4 żółtka 20 dag margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyże
28 MAKOWIEC SIJŁ1 Ciasto Składniki: Wykonanie: 1/2 kg mąki pszennej Z podanych
22 HMMMamSŁODKA REWŁLKĄ Ciasto kruche Składniki: 30 dag mąki pszennej
Boże narodzenie27 abka korzenna SKŁADNIKI: WYKONANIE: 500 ę mąki pszennej razowej (lub drobno mielon
Naleśniki W środku tuńczyk, kukurydza i nie tylko Składniki ciasto: -    100 g mąki
Burritos i tortillas Składniki Przepis TORTILLAS Z MĄKI PSZENNEJ TORTILLAS 50 dag mąki pszennej, 1

więcej podobnych podstron