86623 str 56 (2)

86623 str 56 (2)



Ryba z cukinią

2 małe cukinie

1    puszka (415 g) całych, oparzo

nych pomidorów 450 g oprawionego dorsza lub innej, białej ryby morskiej */4 szklanki i jedna łyżka masła

2    łyżki oliwy

1 łyżka drobno posiekanej, świeżej lub 3/4 łyżeczki pokruszonej, suszonej bazylii '/2 łyżeczki soli

1    łodyga świeżego lub */4 ły

żeczki pokruszonego, suszonego rozmarynu '/s łyżeczki pieprzu

2    łyżki tartej bułki

2 łyżeczki soku cytrynowego.

1.    Rozgrzać piekarnik do 200° C. Pokroić cukinie na skośne, 0,5 cm plastry. Przetrzeć pomidory z sokiem przez sito, do miski, nasiona wyrzucić. Osuszyć rybę.

2.    Rozgrzać Ł/4 szklanki masła, na 30 cm nierdzewnej patelni, na średnim ogniu. Kiedy piana osiądzie, zmniejszyć ogień. Obsmażyć na tłuszczu filety z ryb, aż nabiorą jasnobrązowego koloru, przez około 1-2 minut, z każdej strony. Łyżką cedzako-wą przenieść rybę z patelni na płaską, wysmarowaną tłuszczem formę.

3. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać oliwę. Usmażyć cukinię, stale mieszając, aż nabierze jasnobrązowego koloru, przez ok. 3 minuty. Wsypać połowę bazylii, sól, rozmaryn i pieprz. Smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund. Wlać przetarte pomidory. Zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować bez przykrycia, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje, przez ok. 5 minut. (Jeżeli został użyty świeży rozmaryn, należy go teraz usunąć).

4. Wyłożyć masę z cukinii na rybę w formie. Posypać tartą bułką i pozostałą bazylią. Pokropić sokiem z cytryny. Na wierzchu równo ułożyć kawałeczki pozostałego masła, 1 łyżka. Piec bez przykrycia, aż ryba się przypiecze, a góra będzie jasno-brązowa, przez ok. 10-15 minut.

Przepis na 2 do 3 porcji.

Ryba alla milanese (po mediolańsku)

‘/3 szklanki i 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny */2 łyżeczki soli Szczypta pieprzu

1    drobno posiekana, mała cebula 450 g filetów z flądry lub łupa-

cza (4 do 8 kawałków)

2    duże jaja

1 łyżka mleka 3/4 szklanki tartej bułki l/2 szklanki mąki '/4 szklanki i 2 łyżki masła 1 zmielony, mały ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej naci pietruszki

Cząstki cytryny.

1.    W małej miseczce wymieszać v3 szklanki oliwy, sok z cytryny, sól i pieprz. Wmieszać cebulę. Przelać marynatę do nierdzewnej formy.

2.    Opłukać rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć rybę w formie, polewając ją marynatą. Przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki, w międzyczasie raz obracając rybę.

3.    Roztrzepać jaja z mlekiem, w małej miseczce. Przygotować na talerzu tartą bułkę. Na osobnym talerzu lub nawoskowa-

nym papierze przygotować mąkę. Wyjąć rybę z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wylać marynatę.

4.    Otoczyć rybę z dwóch stron w mące, jajku, a następnie w tartej bułce. Otaczając rybę tartą bułką, przycisnąć mocno palcami, aby bulka dobrze przywarła. Ułożyć kawałki ryby na na-woskowanym papierze i wstawić na 15 minut do lodówki.

5.    Rozgrzać 2 łyżki masła i pozostałe 2 łyżki oliwy, na dużej patelni, na średnim ogniu. Kie

dy piana osiądzie, włożyć rybę. Smażyć, raz obracając, aż ryba nabierze złotobrązowego koloru i przypiecze się, przez ok. 2-3 minut z każdej strony. Przenieść rybę na talerz.

6. Roztopić pozostałe V4 szklanki masła, na średniej wielkości patelni. Dodać czosnek. Smażyć, aż masło stanie się jasno-brązowe, przez ok. 1-2 minut. Wmieszać pietruszkę. Polać rybę masłem. Podawać od razu z cząstkami cytryny.

Przepis na 3 do 4 porcji.

56


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
str 34 (3) ze szpinakiemLasagne 1 puszka (790 g) małych włoskich pomidorów 450 g grubo zmielonego mi
77317 str 56 57 Ale dlaczego nie słychać eksplozji mniejszych ładunków wybuchowych, które Greenland
42121 str (56) rozpuszczalność na 100 g wody [w
56 57 Przykładowe partie Str. 56_Spis treści 19jLg3 W:f5 20.2:f5 A:g3 21.h:g3 Sad8 22.2d1 Se6 23.b4
28 (409) str. 56 • ZABÓJCZA KONCENTRACJA Paweł Sygnowski CZĘŚĆ 2. Techniki koncentrowania się plan i
28 (580) str. 56 • TO TAKIE PROSTE - Anna Opala Wybierz zestaw swoich własnych przyjemności Najprośc
str (56) rozpuszczalność na 100 g wody [w g] -^rooo^-aicD^joDCDO-^roco-^cna) -ni
str. U z 56 Rozbudowa narzędzia informatycznego do prognozowania zasięgów stacji radiowych użytkowan
str 56 <>(> ściana klatki piersiowej i ściana brzucha Nn thoracici, Rr
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (56) Warzywa bulwiaste i korzeniowe
wiosenna poduszka schemat 732/07 Poduszka z kwiatami ze str. 7 Wzory obliczeniowe 732/07 A-F - patrz
53119 testy, zielone str 56 20.    Ile jonów powstaje w wyniku dysocjacji soli o wzor

więcej podobnych podstron