IL Przebieg ćwiczenia
1. Wyposażenie stanowiska laboratoryjnego.
a) termometr wyskalowany w stopniach Celsjusza
b) termometr wyskalowany w stopniach Fahrenheita
c) zbiornik na wodę - na przykład słoik
d) czajnik do podgrzewania wody
e) zegarek uczestnika ćwiczenia
2. Zagotowaną ciecz w temperaturze około 60 stopni Celsjusza wiać do pojemnika
( słoika) w ilości około 300ml. Zmierzyć temperaturę w skali C elsjusza. Następnie co około 1 minuty odczytywać wartości temperatury - wszystkie wy niki zanotować w tabeli numer 1 - w tabeli powinno być około 10-15 pomiarów. Dla pomierzonych temperatur w skali Celsjusza wyliczyć temperatury w pozostały ch skalach - wyniki zanotować w tabeli 1
3. Ponownie zagotowaną ciecz wiać do pojemnika ( stoika ) i zmierzyć temperatury termometrami wyskalowanymi w stopniach Celsjusza oraz Fahrenheita. Następnie co około 1 minuty odczytywać wartości temperatur - wszystkie wyniki zanotować w tabeli numer 2 — w tabeli powinno być 10-15 pomiarów.
4. W tabeli numer 2 umieścić przy poszczególnych wartościach temperatur w stopniach Celsjusza obliczone zgodnie z wzorem zamieszczonym w części teoretycznej ćwiczenia wartości temperatur w skali Fahrenheita - wyniki porównać z wartościami pomierzonymi.
Uwaga - zachować ostrożność przy użyciu gorącej wody. Wodę podaje prowadzący
ćwiczenie.
Tabela numer 1
Lp |
t zmierzone |
t obliczone | ||||||
rei |
m |
m |
Rankine |
Reaumur |
Romera |
roi |
f°Nl | |
1 | ||||||||
2 | ||||||||
3 | ||||||||
4 | ||||||||
5 | ||||||||
6 | ||||||||
7 | ||||||||
8 | ||||||||
9 | ||||||||
10 | ||||||||
11 | ||||||||
12 | ||||||||
13 | ||||||||
14 | ||||||||
15 | ||||||||
16 |