img015

img015



Ćwiczenie 12    -------------..

Lotne metabolity fermentacji mlekowej

Bakterie mlekowe oprócz kwasu mlekowego produkują wiele związków nadających wyrobom fermentowanym specyficzny aromat. Do najważniejszych lotnych związków tworzonych przez bakterie fermentacji mlekowej należą:

•    diacetyl,

•    aldehyd octowy,

•    kwas octowy,

•    alkohol etylowy,

•    w mniejszych ilościach kwasy lotne (pro pion owy, mrówkowy), lotne kwasy tłuszczowe, alkohole, aceton i estry.

Diacetyl

Jest to diketon (CH3COCOCH3), o temperaturze wrzenia 88°C, daje orzechowy aromat. W wyrobach fermentowanych typu wino, piwo czy fermentowane wędliny uważa się go za składnik niekorzystny, natomiast jest podstawowym i pożądanym składnikiem aromatu masła, śmietany, mlecznych napojów fermentowanych i serów twarogowych. W produktach mlecznych jest tworzony przez Lactococcus lactis ssp. lactis var, diacetylactis (do 10 mg/dm3) oraz Leuconostoc mesenteroides ssp. cremoris (do 5 mg/dnr). Diacetyl jest produkowany z pirogromanu powstającego w wyniku fermentacji cytrynianów (rys. 5.), stąd poziom diacetylu zależy od zawartości cytrynianów w mleku. Mleko zawiera średnio 0,2% cytrynianu. Przy pH poniżej 5,0 wykorzystanie cytrynianu jest niskie.

cytrynian-► piregreiMaa —------► octan CQ„ etanol

X

acsiyfc-rPf1

ir

>va«!ioiritec?aq -- -• • .....--*• diacetyl

f

» Jt.-

ftfitfkiiriS

^ .•adultizto Siwtórny

2,S;duIshic:c;

Rys. 5. Biosynteza diacetylu przez bakterie fermentacji mlekowej

6


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Fermantacja mlekowa lab 1 Ćwiczenie 3-6 Bakterie fermentacji mlekowej i ich wykorzystanie w przem
Fitopatologia 3 Ćwiczenie 12. Choroby wirusowe i bakteryjne roślin, uszkodzenia przez owady, choroby
img010 Fermentacja mlekowa Bakterie fermentacji mlekowej {Lactobacillaceae) stanowią niejednorodną g
img018 Ćwiczenie 12 z fermentacją w temp. do 35°C to tatrzańska „żentyca”, oraz z dodatkiem
produkty?rmentacyjne0009 Ćwiczenie 5,Fermentacja mlekowa, Produkcja kiszonek. Kiszenie, kwaszenie, j
9
DSC00450 Bakterie fermentacji mlekowej Morfologia i fizjologia •    Niejednorodna gru
Bifictobactenum (bakterie fermentacji mlekowej) 16.    mikotoksyny co produkuje pleśn
CCF20081202035 * 6.3. Bakterie właściwej fermentacji mlekowej Bakterie właściwej fermentacji mlekow
1.    Jeden z rodzajów bakterii potrzebnych do fermentacji mlekowej. 2.

więcej podobnych podstron