img042

img042




Składniki na sernik z galaretkami:

Ciasto:

- 400 g serka

- 3 jajka

homogenizowanego

- 1/2 szklanki cukru

- 8 łyżek cukru pudru

pudru

- 2 łyżki żelatyny

- 1 cytryna

Ponadto:

- 4 łyżki mąki pszennej

- 5 op. galaretki (różne

Masa serowa:

kolory)

- 250 g śmietany (36%)

- papier pergaminowy


Składniki na ciasto z serem:

Ciasto:

-    1 szklanki mąki pszennej

-    1 szklanka cukru

-    6 jajek

-    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-    skórka starta z cytryny Masa serowa:

-    750 g serka homogenizowanego naturalnego

-    3 żółtka

-    5 łyżek cukru pudru

-    1 łyżka żelatyny Ponadto:

-    3 łyżki koniaku

-    brzoskwinie z kompotu


Sposób przyrządzania ciasta z serem:

Ciasto:

1.    Białka ubić na sztywno. Wsypać cukier.

Dodawać stopniowo żółtka i skórkę z cytryny, ubijając.

2.    Wsypać mąkę i proszek.

3.    Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 24 x 36 cm.

4.    Piec przez ok. 30 minut w temp. 180°C.

Masa serowa:

1.    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, podgrzać, wystudzić.

2.    Serek utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać żelatynę.

Ciasto z serem:

1.    Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.

2.    Na jednym płacie ciasta ułożyć osączone brzoskwinie i skropić koniakiem.

3.    Rozsmarować połowę masy, przykryć drugim płatem ciasta. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

4.    Wierzch i boki posmarować pozostałą masat.


Sposób przyrządzania sernika z galaretkami: Ciasto:

1.    Białka ubić. Dodać połowę cukru, startą skórkę z cytryny oraz połowę wyciśniętego z niej soku.

Ubić na sztywną pianę.

2.    Żółtka zmiksować z resztą cukru, dodać do białek. Wsypać mąkę, wymieszać.

3.    Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy.

Piec ok. 20 minut w temp. 180°C.

4.    Ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier, włożyć ponownie do formy, wystudzić.

Masa serowa:

1.    Śmietanę ubić z cukrem.

2.    Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody.

Gdy napęcznieje podgrzewać, aż do rozpuszczenia, |

3.    Serek wymieszać z pozostałym sokiem z cytryny, połączyć ze śmietaną i ostudzoną żelatyną.

Sernik z galaretkami:

1.    Cztery galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, pokroić w kostkę.

2.    Piątą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, ostudzić.

3.    Na biszkopcie położyć pokrojone galaretki, zalać masą serową, ostudzić.

4.    Zalać tężejącą galaretką.





16


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img047 Skłac- k na sernik z galaretką: Ciasto: -12 szklanki cukru -12 szklanki mąki pszennej -
55791 img036 Składniki na sernik śliwkowy: Ciasto kruche: ■ 1 op. budyniu - 2 (niepełne)
img031 Składniki na sernik krakowski: Ciasto: -    2 (niepełne) szklanki mąki
img056 Składniki na sernik malinowy: Ciasto: -    2/3 szklanki cukru -   &n
img050 Składniki na sernik z brzoskwiniami: Ciasto kruche: ■ 3 jajka - 3 szklanki mąki ■ 2 op.

więcej podobnych podstron