img093 2

img093 2



■ ■ i ■ ■'k mu

Istotną wadą lanoliny i jej pochodnych są coraz częstsze uczulenia na tę grupę związków. W wiciu krajach producenci kosmetyków mają obowiązek zaznaczania na opakowaniu obecności lanoliny w recepturze.

Przepis 45. Krem tłusty lanolinowy WIO

Wazelina

30,0

Olej parafinowy

15,0

Olej roślinny

20,0

Wosk pszczeli

5,0

Lanolina

5.0

Boraks

0.3

Woda

do 100,0

Zapach, konserwant, antyutlcniacz

q.s.

Przepis 46. Krcin tłusty lanolinowy bez wosku

Lanolina

20,0

Alkohol celyIowy

2.0

Olej roślinny

32,0

Masło kakaowe

12,0

Olejek różany

0.3

Woda

do

100,0

Konserwant, antyutlcniacz

ąs.

Przepis 47. Krem tłusty z alkoholami lanolinowy

Olej parafinowy

25,0

Olej roślinny

20,0

Parafina

18.0

Lanolina

4.5

Alkohole lanolinowe

5,5

Cholesterol

1.5

Gliceryna

3.0

Woda

do

100,0

Zapach, konserwant, antyutlcniacz

qj.

Przepis 48. Krem euccrynowy WIO

Euceryna

50,0

Alkohol cctylowy

5.0

Woda

do

100,0

Zapach, konserwant, antyutlcniacz

q.s.

Opisane kremy mogą być stosowane jako oczyszczające oraz jako odżywcze kremy nocne, szczególnie po uzupełnieniu składu o rozpuszczalne w tłuszczach substancje odżywcze i czynne, jak np. witaminy A, E i F, olejek z kiełków zbożowych, mleczko pszczele, olejowe wyciągi roślinne i zwierzęce.

Jak już wspomniałem, jako tłuste kremy oczyszczające i odżywcze stosuje się również emulsje typu O/W o dużej zawartości fazy tłuszczowej.    j

Fazę tłuszczową topi się na łaźni wodnej w temperatur, daje, energicznie mieszając, do ogrzanej do tej samej temp. nej. Miesza się do ostygnięcia, w temperaturze 35-~40°C i do zapachową. Mieszanie w końcowym etapie powinno być dość i lej masie. Najlepiej nadaje się do tego celu szerokie mic-Mieszać należy aż do całkowitego ustabilizowania konsyste wolno dopuścić do zapowietrzenia mieszaniny. Opisany spoi stosuje się do wszystkich emulsji typu O/W. z wyjątkiem n

Olej parafinowy Olej roślinny Stearyna

Trójetanoloamina Gliceryna '

Woda

5.0

3.0

do 100.0

Zapach,    konserwant, antyutieniacz    q.s.


70H-80°C i do-atury fazy wod-jaje kompozycję ntensywne w ca-udło kotwicowe, ncji kremu. Nie ;b postępowania, oczek.


Przepis 50. Krem tłusty oliwkowy O/W

Oliwa z    oliwek    50.0

Kwas oleinowy    12,0

Trójetanoloamina

Gliceryna

Woda.....................................

Zapach, konserwant, antyutieniacz


.......    3.0

•4.0 do 100,0

q.s.

Krem ten jest nietrwały i mimo dodatku antyutlcniacza szybko jcłczeje, powinien być przechowywany w lodówce.

Do kremów tego rodzaju mołna wprowadzać substa je czynne rozpuszczalne zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach.

Zamiast kremów tłustych stosuje się niekiedy ciek.-.* emulsje W/O o dużej zawartości fazy tłuszczowej. Spełniają one te :.ame funkcje co kremy, są natomiast łatwiejsze w rozprowadzaniu na s .órze. Preparaty tego typu są trudne do otrzymania bez użycia emulgal rów syntetycznych, na ogół mają dość złożony skład.

Przepis 51. Śmietanka natłuszczająca W/O

Wosk pszczeli bielony    15,0

Wazelina kosmetyczna    5,0

Lanolina    5,0

Masło kakaowe    10.0

Olej parafinowy    50,0

Alkohol cetylowy    5,0 -

0,7

16,0


Boraks

Woda

Zapach, konserwant, antyutieniacz    q.s.

,-j są powszech-.arzy i usuwa-


^Ciekle emulsje o wysokiej zawartości fazy tłuszczo., nie używane jako śmietanki i mleczka do zmywania

55


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Rozwój dziecka z wadą słuchu Procesy poznawcze są zubożone ze względu na niepełne spostrzeżenia, co
DSCF6365 TODSTA^wYM URZĄDZEIfffiM DO PODNO^ENIA ^MHhh zwiększania jej ciśnienia są pompy. DZIELIMY J
SCAN0026 (3) OpcjeOpcje Istotne znaczenie ma termin wykonania opcji i wtaśnie ze względu na tę cec
skanowanie0003 (127) „Ludzie i rzeczy są coraz bardziej nie na swoim miejscu”11, powiada jeden z bad
36148 skanowanie0003 (127) „Ludzie i rzeczy są coraz bardziej nie na swoim miejscu”11, powiada jeden
PICT5946 Istotnym kryterium oceny wiarygodności informatora są przyświecające mu motywy w przekazywa
skanuj0046 (52) Modleski. Jej sądy są    gdyż wykraczają poza twierdzenie, m kobiety
img176 176 oczywiście interferencje miętłzysymtrolowa, ale Jeżeli Jej rozmiary są niewielkie, to nie

więcej podobnych podstron