img128 Krem z koziego sera z rukolą

img128 Krem z koziego sera z rukolą



92 PRZYSTAWKI SAŁATKI

92 PRZYSTAWKI SAŁATKI

Dla 4 osób


Czas przygotowania

20 minut

Czas chłodzenia

2 godziny

Składniki

350 g sera koziego 250 g kremówki, zimnej 100 g rukoli 100 g liści szpinaku 1 łyżka świeżej trybuli, posiekanej

1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

1    łyżka estragonu, pokrojonego 120 ml oliwy z oliwek

sos winegret z oliwy z oliwek i octu balsamicznego (patrz s. 94)

2    łyżeczki tapenade sól morska

świeżo mielony pieprz


Krem z sera koziego z rukolą

Ser kozi odsączyć na sitku.

Ubić śmietanę na sztywno i schłodzić.

Umyć rukolę i liście szpinaku i osuszyć.

Wymieszać w dużej misce mikserem ser kozi, zioła i oliwę z oliwek. Posolić i popieprzyć. Mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa.

Ostrożnie dodać śmietanę za pomocą łopatki do ciasta.

Masą z sera koziego wypełnić cztery foremki, wcześniej natłuszczone oliwą z oliwek. Chłodzić około 2 godzin.

Rozłożyć liście sałaty na cztery talerze i polać je 1-2 łyżeczkami sosu winegret.

Wyłożyć ser kozi z foremek na liście sałaty.

Wymieszać tapenade z 1-2 łyżkami oliwy z oliwek i położyć na krem z sera koziego.

Każdą porcję posypać szczyptą świeżo mielonego pieprzu i podawać.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Sałatka z tuńczyka 90 PRZYSTAWKI SAŁATKI 90 PRZYSTAWKI SAŁATKI Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minu
Pory w sosie winegret 94 PRZYSTAWKI SAŁATKI 94 PRZYSTAWKI SAŁATKI Dla 4 osób Czas przygotowania 5 mi
img105 Awokado nadziewane tuńczykiem 12 PRZYSTAWKI ZIMNE 12 PRZYSTAWKI ZIMNE Dla 4 osób Czas przygot
img094 Ciasto?bulowe 110 PRZYSTAWKI CIEPŁE 110 PRZYSTAWKI CIEPŁE Dla 4 osób Czas przygotowania 15 mi
img104Galaretka z zieloną soczewicą 76 PRZYSTAWKI ZIMNE 76 PRZYSTAWKI ZIMNE Dla 6 osób Czas moczenia
img130 Cukinia po francusku 98 PRZYSTAWKI CIEPŁE 98 PRZYSTAWKI CIEPŁE Dla 4 osób Czas przygotowania
img093 Quiche z porami 108 PRZYSTAWKI CIEPŁE 108 PRZYSTAWKI CIEPŁE Dla 6 osób Czas przygotowania 15

więcej podobnych podstron