40914 img225 (18)

40914 img225 (18)



TEMAT MIESIĄCA

Szaszłyki warzywne


Przepis przysłała Katarzyna Krucińska


Roladki

słonecznikowe

Doskonale zastępują tradycyjnie podawane wędliny. Są pyszne, bo słonecznik nadaje im oryginalny smak, a do tego przygotowuje się je błyskawicznie - dosłownie gdy goście są już u drzwi. Helena Spurek, Jawor

SKŁADNIKI

•    20 dag szynki konserwowej w plastrach

•    10 dag słonecznika łuskanego

•    2 podłużne serki topione

(np. śmietankowe)

PRZYGOTOWANIE

1.    Ziarna słonecznika lekko podsmażamy na patelni bez tłuszczu, dodajemy serki topione i chwilę smażymy, cały czas mieszając, aż serki się roztopią.

2.    Masę serowo-słoneczni-kową nakładamy na plastry szynki i zwijamy w roladki. Odstawiamy do lodówki, by serki zastygły. Przed podaniem dowolnie dekorujemy, np. pokrojoną papryką.

Efektowne i smaczne, a można do nich podać różne dipy na bazie jogurtu, majonezu i keczupu z czosnkiem oraz innymi dodatkami.

Katarzyna Krucińska, Bydgoszcz

SKŁADNIKI

•    czerwona papryka

•    cukinia

•    kalafior

•    ziemniaki

•    cebula

•    olej

•    brązowy ryż

•    koperek

PRZYGOTOWANIE

1. Warzywa myjemy. Ziemniaki, cebulę i cukinię obieramy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Warzywa kroimy w średniej wielkości, ale jednakowe kawałki. Następnie kolejno nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

2.    Przygotowane szaszłyki układamy na blasze, polewamy olejem i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika. Pieczemy ok. pół godziny, co jakiś czas sprawdzamy, czy warzywa są już miękkie. Gdyby się za mocno przypiekały, można przykryć folią aluminiową.

3.    W tym czasie gotujemy brązowy ryż (ok. 2 łyżki na osobę). Gdy będzie miękki, odcedza-my, mieszamy z posiekanym koperkiem. Filiżankę przelewamy zimną wodą, wkładamy ryż, ubijamy i robimy z niego „babki” na talerzu. Wykładamy szaszłyki i podajemy.

Przepis przysłała Sylwia Mazur


Sałatka z awokado na słodko


W wolnych chwilach wymyślam różne dania. Sałatka z awokado jest pyszną przekąską na wieczorne spotkania ze znajomymi.

Sylwia Mazur, Zamość

SKŁADNIKI

•    2 owoce awokado

•    8 dag rodzynek

•    10 dag łuskanych orzechów włoskich

•    2 duże łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE

1.    Rodzynki parzymy wrzącą wodą, chwilę moczymy i odce-dzamy. Miód podgrzewamy w małym rondelku. Łuskane orzechy włoskie smażymy na płynnym miodzie, cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy osą-czone rodzynki i mieszamy.

2.    Oba awokado obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Miąższ owoców kroimy w niewielką kostkę, następnie dodajemy do orzechów z rodzynkami. Mieszamy, przekładamy do salaterki i od razu podajemy.

RADY

Najsmaczniejsze jest awokado dojrzałe, czyli takie, którego miąższ pod skórką jest pod naciskiem palca wyczuwalnie miękki. Jeśli natomiast kupiliśmy awokado twarde i niedojrzałe, zawińmy je w papier lub folię aluminiową i na 2-3 dni pozostawmy w ciemnym miejscu. Wtedy szybciej dojrzeje.

Szynka po królewsku

Mam 20 lat, gotuję niezbyt często, ale czasami lubię zrobić coś pysznego.

Lidia Ślęzak, Gościejewice

SKŁADNIKI

•    10 plastrów gotowanej szynki • 20 dag pasztetu z drobiu *1/2 kostki masła • 1 szkl. kwaśnej śmietany kremówki • kieliszek koniaku • pieprz

•    sól • 2-3 szklanki galarety mięsnej • zielenina

i pomidor do przybrania

PRZYGOTOWANIE

1.    Miękkie masło i pasztet ubijamy w mikserze na jednolitą masę.

2.    Śmietanę ubijamy ze szczyptą soli na gęsty krem i dodajemy do masła z pasztetem. Mieszamy, wlewamy koniak. Delikatnie doprawiamy do smaku.

3.    Na plastry szynki nakładamy porcje kremu, szynkę zwijamy w ruloniki i układamy na półmisku. Między ruloniki wkładamy cząstki pomidora i zieleniny. Zalewamy galaretą, by porcje zostały przykryte. Wkładamy do lodówki, aby galareta stężała.


Przyślij przepis 15


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img224 (17) TEMAT MIESIĄCA Jeśli znasz przepisy na dania, które są sycące, ale zawierają f
18. Temat Temat w języku angielskim Opiekun pracy Środowisko do tworzenia i zarządzania mapami z
temat miesiąca
Własny Dom Z Konceptem 2011 KOMFORTOWE PODDASZE! .    . sns&s tytana TEMAT MIES
P1080906 TEMAT MIESIĄCA TEMAT MIESIĄCA Wacław Hryniewicz OMIDobra nowina o zbawieniu Kto upiera się
P1080932 TEMAT MIESIĄCA TEMAT MIESIĄCA Każda utrata jest dla zmartwychwstania Z Jeanem Vanierem
74296 Obraz4 (18) Temat I: Aktywizowanie myślenia poprzez rozwiązywanie zagadek 0    
TEMAT MIESIĄCA Bat dla 46 Wędkarski Świat 10/2007każdego szpilkę jako haczyk. Do dziś
TEMAT MIESIĄCA Parametry batów o długości 6 metrów Nazwa wędki Rzeczywista długość

więcej podobnych podstron