55676 img231 (16)

55676 img231 (16)



ZDROWIE NA TALERZU




dieta powinna sprzyjać dobre-mu samopoczuciu.

Przyślij przepis na swoje ulubione zdrowe Ł danie. Napisz kilka zdań o sobie, dołącz swoje zdjęcie i kupon ze str. 66. Po publikacji dostaniesz nagrodę- 50 zl.


b Domowe 1 specjały


Wątróbka w pysznym sosie

Risotto


Przyślij przepis 31

Przepis przystała Beata Dametko


Gotuję codziennie dla czterech osób. Lubię proste, sprawdzone i zdrowe dania, a taka właśnie jest wątróbka.

Beata Dametko, Świętoszów

SKŁADNIKI

• 30-40 dag wątróbki drobiowej • 2 cebule e 2-3 ząbki czosnku e 2 szklanki bulionu e 3-4 ziarna ziela angielskiego e szczypta kminku e szczypta słodkiej papryki e 2 szczypty majeranku e 2 łyżki mąki e odrobina wody • 150 ml śmietany 12-proc. • pieprz e sól lub vegeta • olej

PRZYGOTOWANIE

1.    Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie 15-25 minut.

2.    Cebulę kroimy w plastry, czosnek siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy wątróbkę. Obsmażamy z obu stron ok. 15-20 minut. Po 10 minutach smażenia wrzucamy cebulę i czosnek. Po 20 minutach smażenia dodajemy ziele angielskie, kminek i paprykę i smażymy 5 minut.

3. Do wątróbki wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Doprawiamy solą (albo vegetą) i pieprzem oraz majerankiem i dusimy ok. 5 minut. W odrobinie wody rozprowadzamy 2 łyżki mąki, dodajemy śmietanę. Wlewamy do sosu, mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.

RADY Beaty Dametko Możemy podać z kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z ziemniakami. Smak wątróbki podkreślą ogórki konserwowe.

Jestem mamą Szymonka, z którym spędzam całe dnie. Gotowanie stało się moją pasją. Risotto jest smaczne i zdrowe.

Agata Student, Siemianowice Śląskie SKŁADNIKI

•    20 dag ryżu • 20 dag szynki • czerwona papryka • 15 dag pieczarek

e cebula • 3 ząbki czosnku e 3 duże pomidory e 10 dag kukurydzy z puszki e kilka plastrów ananasa z puszki • szczypiorek e 1 litr bulionu * olej e sól

•    pieprz • curry

PRZYGOTOWANIE

1.    Bulion gotujemy. Szynkę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy ryż, aż będzie szklisty.

2.    Do ryżu dodajemy pokrojone składniki. Smażymy kilka minut, mieszając. Wlewamy bulion. Pomidory i ananasa kroimy w kostkę i z kukurydzą przekładamy na patelnię. Przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie bulion (ok. 20 minut). Dekorujemy szczypiorkiem.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
IMGP4830 Więc prędko oddal słuchawkę mamie, a sam wrócił na swoje ulubione miejsce. Pod fortepianem.
IMG 1305062913 116 Wielka masakra kotów gdy jej mąż ględził na swoje ulubione tematy, czyli o pieni
ZDROWIE NA TALERZU BEZPŁATNE WYKŁADY Z DIETETYKIEMJEŚLI: I ZMAGASZ SIĘ Z NADWAGĄ LUB OTYŁOŚCIĄ, NIE
ZDROWIE NA TALERZU BEZPŁATNE WYKŁADY Z DIETETYKIEMJEŚLI: I ZMAGASZ SIĘ Z NADWAGĄ I IUB
Optymalna dieta powinna zapewnić dziecku prawidłowy wzrost, dobre zdrowie i samopoczucie o
img232 (14) ZDROWIE NA TALERZU Sałatka z makrelą Wymyśliłam ją pewnego wieczoru. Nadaje się na 
igraszki0011 rrM Zdrowie na płycie Do doktora Muzyka i słowa: Karol Napleralski
Zdjęcie 0107 Wykres 16 wytrzymałość na zginanie statyczne na kierunku stycznym100,0 140.0120.0 £ 100
IMG967 Transmisja H1V z pracownika służby zdrowia na pacjenta ■ 1990 r. dentysta i Florydy: zakażeni
Slajd6 (16) Dobrobyt na świecie

więcej podobnych podstron