0000056(1)

0000056(1)



Enzymy katabolizmu cukrowców

Enzymy katalizujące wiązania glikozydowego, czyli glikozydazy, należą do klasy hydrolaz. Katalizują one najwcześniej poznane przemiany, które można wyrazić następującą reakcją


[13-2]

W reakcji tej R odpowiada w przypadku cukrów złożonych reszcie drugiego cukru lub, w przypadku rozkładu tzw. glikozydów, niecukro-wej suhstancji o charakterze alkoholu. Glikozydazy są enzymami mogącymi wykazywać znaczną specyficzność w stosunku do rodzaju związanego glikozydowo cukru, do konfiguracji przestrzennej wiązania ((/ i /S-glikozydowe), do formy pierścienia (piranozydowy i furanozy-dowy) i do przynależności cukru do formy D lub L. Znane są również enzymy wykazujące specyficzność odnośnie tylko jednej z wymienionych form izomerycznych lub niektórych z nich. Na przykład najdawniej znany preparat — emulsyna, otrzymywana z migdałów, zawiera głównie /5-D-glikozydazę. która jednak nie wykazdje specyficzności w stosunku do rodzaju cukru, a katalizuje rozkład naturalnych i sztucznych /J-D-glikozydów (celobioza, gencjobioza, amygdalina). Do tej grupy enzymów należy również /?-D-galaktozydaza, występująca w soku trawiennym młodych ssaków i w drożdżach i katalizująca rozkład laktozy do /?-D-galaktozy i u-D-glukozy.

Oligoglikozydazy. a-Glikozydaza, zwana dawniej maltazą, występująca zwykle razem z amylazami, katalizuje rozkład maltozy, ale również i sacharozy, jakkolwiek mniej aktywnie, niż typowy do tego substratu enzym występujący w drożdżach — /?-D-fruktofuranozydaza (sacha-raza, inwertaza). /?-D-fruktofuranozydaza jest zdolna do rozkładania wiązań /2-glikozydowych utworzonych przez fruktofuranozę i w związku z tym oprócz sacharozy katalizuje rozkład trójcukru występującego w znacznych ilościach w melasie — rafinozy — do /?-D-fruktofurano-zv i dwucukru melibiozy, czyli o-D-galaktozydo-1 -> 6-a-D-glukozy. Wymieniony dwucukier może być rozkładany z kolei przez a-galakto-zydazę, która jest obecna w komórkach drożdży dolnej fermentacji, natomiast nie występuje w drożdżach górnej fermentacji. Dlatego pierwsze z nich są zdolne do całkowitego odfermentowania cukrów zawartych w melasie, co umożliwia łatwe jej przemysłowe wykorzystanie. Należy również wspomnieć o innej grupie glikozydaz, współdziałających przy rozkładzie kilkocukrów, a mianowicie o glikuroni-dazach, czyli enzymach katalizujących rozkład wiązania glikozydowego. Przykładem może tu być oligogalakturonaza, biorąca udział w końcowych etapach rozkładu pektyn.

Do grupy enzymów, które katalizują rozkład wielocukrów należą przede wszystkim amylazy, celulazy oraz enzymy pektynolityczne.

302


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
CCF20100422003 3. Hydrolazy Enzymy katalizujące reakcje hydrolizy, czyli rozkładu wiązań z udziałem
03 (51) 3. Hydrolazy Enzymy katalizujące reakcje hydrolizy, czyli rozkładu wiązań z udziałem cząstec
03 (51) 3. Hydrolazy Enzymy katalizujące reakcje hydrolizy, czyli rozkładu wiązań z udziałem cząstec
03 (51) 3. Hydrolazy Enzymy katalizujące reakcje hydrolizy, czyli rozkładu wiązań z udziałem cząstec
CCF20100422003 3. Hydrolazy Enzymy katalizujące reakcje hydrolizy, czyli rozkładu wiązań z udziałem
CCF20100422005 4. Liazy Enzymy katalizujące odwracalne lub nieodwracalne rozerwanie różnych wiązań
04 (44) 4. Liazy Enzymy katalizujące odwracalane lub nieodwracalne rozerwanie różnych wiązań bez udz
06 (39) 6. Ligazy, zwane potocznie syntetązami Są to enzymy katalizujące syntezę nowych wiązań: C-O,
DSC00295 (5) Trawienie węglowodanów Enzymy amylolłtyczne - hydroliza wiązań glikozydowych ♦
Amylazy - enzymy należące do glikozydas z klasy hydrolaz. Katalizują hydrolityczny rozkład polisacha
SDC10484 (2) • ••Liazy •    enzymy rozbijające wiązania C-C {karboksyuazy}, •

więcej podobnych podstron