13087 skanuj0001 (348)

13087 skanuj0001 (348)



82 3aol*ia>vni

3.    Food Analysis (pod red. D. Giuenwedol, J. Wbitakcr), 1994. New York and Rasel: Marcel Dekker, Jnc. Vol. 1, s. 95.

4.    Piccisc color commucication. Color conlrol from feeling to insirumenlation; 1994., Minolta Co., Lid.

5.    Sobczyk M, 2000: Statystyka. PWN, Warszawa. .

fi. Zausznica A„ 1958: Nauka o barwie. PWN, Warszawa.

Rozdział IX

BADANIE WŁASNOŚCI MECHANICZNYCH METODAMI WYTRZYMAŁOŚCI MATERIAŁÓW

Wprowadzenie

Elementy wytrzymałości materiałów

Wytrzymałoś materiałów jako część mechaniki ciała stałego jest nauka stosowaną Ie2%ą na pograniczu mechaniki i fizyki, zajmującą *ic badaniem zjawisk zachodzących w ciałach stałych pod wpływem obciążenia siłami lub odkształceniem. Używąjąć prostego aparatu matematycznego (w odróżnieniu od teorii sprężystości i plastyczności), na bazie kilku załozeó upraszczających pozwala w sposób przystępny wyjaśnić te ąjawiska jakościowo i ilościowa, podając zależności pomiędzy obciążeniem i sprężystą lub plastyczną odpowiedzią maeńału-

Podstawowe założenia

Wytrzymałość materiałów opiera się na kilku założeniach upraszczających i których najważniejsze to:

/nuda Sant Ycnanta. którą najogólniej można sprowadzić do stwierdzenia, że SKUTKI, JAKIE WYWIERA OBCIĄŻENIE W PFWNFJ ODLEGŁOŚCI OD PCNKTU PRZYŁOŻENIA SĄ NIEZALEŻNE OD SPOSOBU. W JAKI TO OBCIĄŻENIE ZOSTAŁO ZADANE.

Oznacza ło np_ że rozciągany pewną muloną siłą pości gumy będzie $xs za* chróywał w środku swojej długości tak samo bez względu na to. cty koher będą trzymane ręką czy zostaną przybite lub przyklejone do uchwytów.

Jest to bardzo ważne, choć trochę nieprecyzyjne (..w pewnej odległości '• stwierdzenie, dające nam komfort nicortodoksyjnego traktowania m-w unia próbek w czasie przeprowadztuiia testów.

• /.asada kontinuum mówiąca, że ROZPATRYWANI’ W WYTRZYMA-ijflśCi MATERIA! .ÓW CIAŁA FIZYCZNE MAJĄ CIĄGIĄ STRUKTURĘ WEWNĘTRZNĄ. Założenie ti» jest oczywistym uproszczeniem obecnie znanej atomowej lub. lepiej, molekularnej struktury materii. Co więcej.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Food Chemistry, Ed. R. O. Fennema, 3rd ed., New York and Basel, Marcel Dekker 1996. Seafood Enzymes.
skanuj0010 Wstęp dc u »ańsiv-ia : ;x;v.-.v.- LóiM -GAlNA) 2i nTedokonywanic przez ustawodawcę zmian

więcej podobnych podstron