15565 zakażenia0002

15565 zakażenia0002



Nic Zttlie/ii sit,1 do lycli pojęć chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, pik dm brzuszny, czerwonka bakteryjna, które mogą wystąpić po spożyciu zakażonego pokarmu. Chorobotwórczość bakterii uwarunkowana jest ich:

inwazyjnością zdolnością przenikania do tkanek, namnażania i rozprzestrzeniania się,

toksycznością - zdolnością wytwarzania toksyn.

Biorąc pod uwagę budowę chemiczną, wyróżnia się:

•    , toksyny białkowe:

neurotoksyny, uniemożliwiające przenoszenie impulsów w nerwach, enterotoksyny, uszkadzające komórki błony śluzowej przewodu pokarmowego,

eytotoksyny, niszczące komórki,

•    toksyny lipopolisacharydowe indukujące wytwarzanie interleukiny 1, w konsekwencji prostaglandyn, które przestawiają w podwzgórzu w o.u.n. ośrodek regulacji cieplnej na wyższą temperaturę.

I )o drobnoustrojów najczęściej wywołujących zatrucia pokarmowe należą: pałeczki z rodzaju Salmonella, typy: S. typhimurium, S. enteritidis, S. dubium i in.,

gronkowce cnterotoksyczne — Staphylococcus aureus,

laseczki jadu kiełbasianego — Clostridium botulinum, zgorzeli gazowej — Clo-

slridium perfringens,

rzadziej:

pałeczki: Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Yersinia enterocolitica, (\impylobacter ieiuni, laseczki Bacillus cereus, paciorkowce Streptococcus faecalis.

()bjawy zatruć i zakażeń, a także chorób zakaźnych są podobne: wymioty, biegunka, podwyższona temperatura. Istnieją jednak cechy różniące poszczególne grupy chorób: rozwój choroby, okres powrotu do zdrowia, obraz kliniczny. Przebieg choroby zależy od podatności żywności na rozwój bakterii, ogólnego stanu zdrowia i odporności chorego.

Źródłem bakterii wywołujących zakażenia i zatrucia pokarmowe są: ludzie i zwierzęta, rzadko gleba i woda.

3.9.1. ZAKAŻENIE PAŁECZKĄ SALMONELLA

lmlnionellozy należą do najczęściej występujących zatruć pokarmowych. Źródłem zakażenia są głównie produkty białkowe: mięso i jego przetwory, jaja airowc (zwłaszcza kacze) dodawane do potraw (np. do kremów, lodów) oraz wyroby garmażeryjne. Pałeczki Salmonelli bardzo łatwo namnażają się w produktach rozdrobnionych, jak: mielone mięso, farsze, sałatki, majonezy.

Obecność pałeczek Salmonelli stwierdza się u krów, świń, kotów, psów, kurcząt, gryzoni. Zakażenie może być pierwotne, gdy produkty pochodzą od

Inlmln 3.9.1. Cłinmktorystykn bakterii bęiliv ynh    pr/yo/ymi zatruć I /akn

mi i póki urnowych [31]

Bakteria

Opty

malna

temp.

wzrostu

Opty

malne

pH

lampa

ratura

Innktywu-

Jąca

Wytwa

rzanie

toksyn

Występowanie w produktach

Salmonella

37"C

6,0-7,0

60-65°C/ /20 min.

tak,

niszczona w czasie gotowania

aja i przetwory, mięso, drób, produkty mleczne

1 scherichia coli

37"C

6,0-7,0

60°C/15

min.

nie

mleko niepastery-zowane, sery, drób, mięso, hamburgery, sałatki

Yorslnla

ontorocolitica

28-29’C

7,2-7,4

temperatura pasteryzacji

nie

mięso, ryby, owoce morza, mleko, śmietana,

l lalorla mo-nooytogenes

37° C

7,4

77°C

nie

mleko niepasteryzo-wane, sery miękkie i pleśniowe, mięso, warzywa

Staphylococ-(lus aureus

37°C

6,7-7,0

temperatura pasteryzacji

tak, bardzo odporna na gotowanie

mleko niepasteryzo-wane, produkty mleczne, lody, ciastka z kremem, sałatki, wędliny

Clostrldlum

bolulinum

37"C

6,5-7,5

gotowanie nie niszczy bakterii

tak, bardzo odporna na gotowanie, nie-wytwarza-na przy pH < 4,5

przetwory mięsne o pH > 4,5 pakowane w puszkach lub opakowaniach próżniowych

Hm: lllus C0I0U8

22-28 C

6,5-7,5

gotowanie nie niszczy bakterii

tak

produkty skrobiowe, budynie, kremy, potrawy z ryżu

485


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
> W Polsce należy do najczęściej występujących chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego
2009 10 27 Wstęp do SI [w 04] (1) ii Sit? Do Si Ł- .(.OaXsX acC 3, M Aobi- iO~i& ^ od: sb gulo
diagram choroby II(1) Diagram do badania przyczyn chorobyDiagram choroby IB
diagram choroby II Diagram do badania przyczyn chorobyDiagram choroby ii
Zakażenie - wypadkowa pomiędzy właściwościami drobnoustroju do namnażania i wywołania choroby a
Jod dostaje się do organizmu człowieka głównie przez przewód pokarmowy - ze spożytym pokarmem i wodą
Następnie należy: © zgłosić się do ośrodka specjalistycznego chorób zakaźnych ® lekarz po
DSC03159 Wyznaczyć lekarzy nlebędących pracownikami Inspekcji do • Prowadzenia monitoringu chorób za
DSC02653 Głównym sygnałem do rozpoczęcia jedzenia jest opróżnienie przewodu pokarmowego z treści, ob
a6 36. Do teków zwiększających ryzyko krwawienia z przewodu pokarmowego zaScza się: kwas
img179 (7) powinno być i co nic powinno być pożądane, a co odnosi sit; do otoczenia człowieka i jego
MODUŁ II PROGRAM OGRANICZANIA ZAKAŻEŃ W SZPITALU Przygotowanie pielęgniarki, położnej do prowadzenia

więcej podobnych podstron