201406152051

201406152051



ĆWIC Z E N I E NR 4

FORMOWANIE W MASACH NATURALNYCH 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE

Przez nazwę masy formierskie należy rozumieć przerobioną w określony sposób mieszaninę składników, którymi są główne piaski formierskie, gliny, H spoiwa oraz dodatki spulchniające poprawiające przepuszczalność, ognioodpomość, itd. Rodzaj I ilość składników wprowadzanych do mas, zależy od ich przeznaczenia czyli od tworzywa, ciężaru i kształtu odlewu, a także od własności wyjściowych materiałów formierskich. Decydujący R wpływ ma tutaj tworzywo odlewu. W miarę podwyższania temperatury zalewania składniki muszą wykazywać większą ogniotrwałość. Jednocześnie należy zapewnić wtedy wyższą przepuszczalność. Ciężar i kształt odlewu decydują w zasadniczy sposób o doborze właściwej wytrzymałości masy oraz w mniejszym stopniu o przepuszczalności. Ze względu na zachowanie się 11 tworzywa odlewu podczas krzepnięcia oraz na skurcz tworzywa, muszą być stosowane składniki mas o określonym przewodnictwie cieplnym i o odpowiedniej podatności.

Masy stosowane w odlewnictwie można usystematyzować w zależności od : a/ przeznaczenia

-    do odlewów staliwnych,

-    do odlewów żeliwnych,

-    do odlewów z metali nieżelaznych, b/ zastosowania przy formowaniu

-    przymodelowe,

-    wypełniające,

-    jednolite, c/ składu

-    naturalne, oparte na piaskach naturalnych,

-    gliniaste, podstawowym składnikiem są gliny formierskie,

-    syntetyczne, składnikami są: piasek kwarcowy i glinka mielona,

-    specjalne, składnikami są: piasek kwarców/1 spoiwa, d/ zastosowania w formie

-    do wykonania form,

-    do wykonania rdzeni,

e/ rodzaju zalewanej formy

-    masy na formy zalewane w stanie wilgotnym,

-    masy na formy zalewane w stanie suchym,

| Fórmowaniem nazywamy zespół czynności niezbędnych do wykonania , formy I odlewniczej. Proces formowania może być wykonany ręcznie przy użyciu i, narzędzi ręcznych lub w sposób częściowo albo całkowicie zmechanizowany•


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
CCF20101123000 WYKŁAD NR 11.1. Obróbka skrawaniem - wiadomości ogólne Def.: Obróbka skrawaniem zwan
I PRZEPISY OGOLNE§1 1.    Przez użyte w Regulaminie określenia należy rozumieć: 1)
Chemia produktów naturalnych chłodnicą zwrotną przez 1 godzinę. Następnie kolbę należy ochłodzić,
IMG34 Kopia 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE Ukształtowanie terenu i warunki naturalne Grecji. Grecję od zach
(18) Ćwiczenie nr 7 Wyznaczanie przyspieszenia ziemskiego za pomocą wahadła matemahn 1. Wiadomości o
(22) Ćwiczenie nr 10 Prosty sposób wyznaczania ciepła parowania ]. Wiadomości ogólne Ogrzanie względ
(37) Ćwiczenie nr 18Pomiar odległości pomiędzy dwoma ścieżkami na płycie CD 1. Wiadomości ogólne Pły
ZAKRES I PRZYKŁADOWE PYTANIA DO KARTKÓWKI NR 4 2006/2007 Grupa tematyczna nr 1 - DACHY - WIADOMOŚCI
IMG34 1. WIADOMOŚCI OGÓLNE Ukształtowanie terenu i warunki naturalne Grecji. Grecję od zachodu oble
63021 scan0006 1 Ćwiczenie nr 2OZNACZANIE ŻELAZA OGÓLNEGO W WODACH NATURALNYCH Żelazo ogólne (Fe2+ +

więcej podobnych podstron