22 23

22 23



i

i

d) wrzenia?


c) skraplania, 2.

T,°C


b) krzepnięcia,


3.


T, °C


100


b) inaczej warunki standardowe, tj. umowne wartości ciśnienia 1000 hPa i temperatury 208 K (25°C),

, <) umowne wartości ciśnienia 1013 hPa i temperatury 273 K (()"('), d) umowne wartości ciśnienia 1013 hPa i temperatury 203 l< (20"< , c/yli l/w. tempo-rainra pokojowa).


(M 7. Który z wykresów przedstawia zależność temperatury wody lub lodu (T) od czasu (t) dla:

a) topnienia,

I.

T, °C

4.

T, °C

-i

100

\

1 0«)jednostką temperatury w Układzie SI jest 1 K (kelwin). Zamień jednostki tempe-

y:

0 K = ..

..........°C

f) 10 K = .........

... °C

()°C = ..

.......... K

g) 400 K = .........

... °C

1 K = ..

..........°C

h 273 K = .........

... °C

rc =..

.......... K

i) 70°C = .........

... K

[)<)"C = ..

..........K

j) -3°C = .........

... K

I. Pojęcie

„warunki normalne"

oznacza:

iwolnie przyjęte wartości ciśnienia i temperatury,

> 20* Jaką emperaturę przy ciśnieniu 1013 hPa wskazuje termometr: a) w topniejącym śniegu, li) we wrzącej wodzie?

temperaturę podaj w skalach Celsjusza i Kelwina.

Odpowiedz, czym się różnią zjawiska: a) kondensacja i skraplanie, li) krzepnięcie i zamarzanie.

22 ■ Co wspólnego mają szron, śnieg i lód? a) Śnieg, szron i lód to opady atmosferyczne, li) Śnieg, szron i lód jest to jedynie ta sama substancja.

i ) Śnieg, szron i lód jest to ta sama substancja - woda znajdująca się w stałym stanie skupienia.

d) Śnieg, szron i lód nie mają ze sobą nic wspólnego.

23. Co wspólnego mają chmura, mgła, rosa?

.i) ( 'hmura, mgła, rosa nie mają nic wspólnego, lii ( hmura, mgła, rosa jest to jedynie ta sama substancja. i^i ) ( hmura, mgła, rosa jest to ta sama substancja - woda; chmura jest to para wodna, ,i mgła i rosa to woda w stanie ciekłym.

• dl ( hmura, mgła, rosa jest to ta sama substancja - woda znajdująca się w ciekłym stanie skupienia.

^ 24 Owoce i warzywa przechowywane w zimie tracą na ciężarze, ponieważ:

.il skórka staje się cieńsza i lżejsza, li) węda w nich zawarta wyparowuje przez skórkę, i) opryskuje się je specjalnymi preparatami, d) /jadają je zawarte pod skórką mikroorganizmy.

25 ■ Mokra bielizna rozwieszona na dworze w mroźny dzień po pewnym czasie wy-syi ha, ponieważ:

al woda w bioliźnie zamarza i zachodzi zjawisko resublimacji, lu woda w bieli/nie zamarza i zachodzi zjawisko sublimacji,

11 wieje wiali i woda z bielizny wyparowuje, dl woda w bieliżnie zamarza i opada z niej na ziemię.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
22 23 i i d) wrzenia? c) skraplania, 2. T,°C b) krzepnięcia, 3. T, °C 100 b) inaczej warunki
img023 23 dk(*B.9) - I *a t $‘4: c~2f(xm) - f(g)j 4. *tn(e,c)4£ co oznacza, że lim x « g w sensie me
połącz punkty do0 (34) 0 w •" £? o N • O -• 2 • 1 15 ■N/ .2, 22* .23 100 . #
a Jc = zFcm(v++v~). Podstawiając do 5.21 i uwzględniając 5.22 otrzymuje się AP = t)+— c~ t>+ +
08 2 ZADANIE 10 10 g glukozy rozpuszczonej w 400 g etanolu podwyższa jego temperaturę wrzenia o 0,14
2012 12 18 41 18 ! 22 Wiadomości o pimowae* Jew#ć» raeftm Rys, 3-17. Znaczenie pasów ochronnych z d
tan ciekły - w@dl& Woda występuje pomiędzy temp.O °C i 100 °C. Jest ona najważniejszym składniki
Ekonometria 2 Wykład 2 05 10 23 2 5 (2) K-r,,* =f. UO/y^UCj °c(Ajo«    f&lOj f jł
Bez nazwy 8 (12) 22. as. >bt c 7. /- W- i<JT^Ą^-r Ć~ t ■ Ws^KSl,—a^cAASL^
gielda?rmakologia od t7 14. c 15. d 16. b 17. b 18. e 19. e 20. a21. d 22. c 23. c 24. e 25. d 26.

więcej podobnych podstron