41663 Obraz3 (106)

41663 Obraz3 (106)



Produkcja skrobi

Otrzymywanie skrobi polega na wyodrębnieniu jaj z ziemniaków jako mgczkl czyli krochmalu ziemniaczanego. W produkcji skrobi przeważajg czynności mechaniczne,' bowian znajduj# eię ona w komórkach z i •Młaka w postaci gotowogo produktu 1 do jaj wyodrgbnlsnia wystarcza rozbicia tych komorek.

Wymyte zioraniaki klarowana sg na tarki, gdsia zostaję rozdrobniona na raiazgg. Miazga ziaraniaazana jaat przanoszona na wirOwki miazgows, w których naatgpuja oddziałania soku komórkowego od czgacl stałych (znajdują alg w nich skrobia). Z soku komOrkowago wyodrębnia się białko sta-nowigca canny składnik pasz trasoiwych.

Odebrang z wirOwki miazgę poddaje się akatrakcji wodg w calu wyraycia ziaren akrobi 1 uzyskania mleczka krochmalowego. H ekatraktorze następują mechaniczne oddzielenie ziaren skrobi od błonnika (celulozy). Woda przepływajgc przez ekstraktor wypłukuje akrobię i przenosi Jg na sita wibracyjna, przez które przechodzi mleczko skrobiowa, natomiast pozoetajg na nim więkaza ziarna i włókna.

Wydzielania krochmalu z mleczka przeprowadza się w wirówkach lub od-atojnikach. Zatęzony szlam odwirowuje się, przsaywa wodg 1 suszy w temp. 40°C. Wysuszony i zmielony krochmal, po przesianiu przez jedwabna sita, jaat produkten gotowym (zawartość wody ok. 201). Otrzymywany jest z ziemniaków z wydajnością 15-201 (w zależności od jakoici surowca).

Produkcja alkoholu etylowego z ziemniaków

Ziemniaki przeznaczona na surowiao przemysłu spirytusowego powinny zawierać co najmniej 181 skrobi. W ciggu technologicznym ziemniaki dostarczane eg eplewiakami i myte w płuczkach, a następnie poddawane eg parowaniu w parnikach (rys. 7) calem skiełkowania surowca i przeprowadzenia go w etan płynny w wyniku działania podwyższonej temperatury 1 podwyższonego olśnienia. Nagłe obniżenie ciśnienie powoduje rozerwanie komórek 1 przechodzenie ich zawartości do roztworu.

Po skiełkowaniu skrobię należy ecukrzyć (zhydrol1zować), gdyż drożdże powodujg fermentację tylko cukrów prostych oraz dwucukrów. Scu-krzanie przeprowadza aię wykorzyetujgc działania enzymów zawartych w słodzie gorzslniczyra w procesie zacierania. Enzymami hydroli-zujgcyrai skrobię ag: a-omyl a za (rozpuszcza kleik skrobiowy) i 0-amylaza (powoduje hydrolizę). Operację tę przeprowadza się w kadzi zaciernsj w temp. 60°C, przy pH 4,5-5,5. Po ecukrzeniu zacieru obniZa aię temperaturę do 30°C i dodaje się drożdże. Następuje etap fermentacji, który przebiega w kadziach fermentacyjnych w temp. 15-18°C i przy pff 4,0-4,5. Przeciętny czas fermentacji wynosi 3 doby. Końcowe stężania atanoiu w roztworze dochodzi do 10%.

•go

j I. li f    s* *r.3c • •    •- »*■•••••'*    »• -•••.

*.* iłlsTk,    riił.fł'.. i. pr i vi    • srsasty. ».

li e.    fifmsi • * y j aa. ii.    *»ai, ii. •••••••

13. feslsas* • p I r yt ■■ • • • . | «. « • ( I a c aa ior,

Rys. 7. Schemat instalacja do produkcji alkoholu etylowego z ziemniaków

Przefermentowany zacier kieruje aię następnie do aparatów odpadowych w celu uzyakania w destylacie tzw. surówki o zawartości 90-92% etaoolu. Proces odpędu alkoholu z brzeczki prowadzi alf « aparatach pdpędowych jedno- i dwukolumnowych. Pozostający w wyniku odpędu w zbiorniku odpędowya wywar gorzelniany zawiera wszystkie cenne •Rudniki pdZywcze obecne uprzednio w ziemniakach (poza skrobię) i    używany

jako pasza dla bydle. ...

i Spirytus surowy (destylat) zawiera jednak oprócz wody liczne zanie-fzyazczenia, n.in. aldehydy, wyteza i alkohole i eatry oraz kwaay organiczne. oczyszcza aię go. przez rektyfikację otrzynujgc przedgon z-wiera-jgcy aldehyd octowy, octan metylu 1 etylu, alkohol metylowy, rektyfikat f- wodng mieszaninę azaotropowg zawierajgcg ok. 96,0-97,2% etanolu oraz pogoń, zwany olejan fuzlowym, składajgcy śię | alkoholi propylowych, butylowych, amylpwych, gliceryny, furfurolu i neślanu ety-JLu. Ze 100 kg skrobi zawartej w ziemniakach otrzymuje się 62-64 dm 100-procentowego spirytusu.

14


•S


I

i



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Obraz (1022) 512 Przemysłowe zastosowanie cyjanamidu polega na jego wykorzystaniu do produkcji melam
Obraz9 (86) 2 NoOH * CoCOa • Metoda osotooo polega na roztwarzaniu Urownn kwanom azotowym. Metoda j
Produkcja kontraktowa Istota produkcji kontraktowej za granicą polega na tym, że przedsiębiorstwo, z
Slajd22 albo kontrakt W przypadku produktów i usług konsumpcyjnych nie polegających na informowaniu,
DSC04614 (3) Produkcja tzw płatków górskich polega na uprzednim pokrajaniu obłuskanych ziam prażoneg
DSC04615 (3) Produkcja tzw płatków górskich polega na uprzednim pokrajaniu obłuskanych ziam prażoneg
31189 Obraz9 (86) 2 NoOH * CoCOa • Metoda osotooo polega na roztwarzaniu Urownn kwanom azotowym. Me
Obraz9 Biologiczne zwalczanie chwastów to metoda polegająca na ekspozycji zwalczanego gatunku
Obraz6 (13) Rozliczenia gotówkowe -- Rozliczenia gotówkowe polegają na wręczeniu obiegowych znaków
Obraz 6 (4) Kowal Charakterystyka stanowiska f Praca kowala polega na obróbce ręcznej wyrobów ze sta
Obraz (2020) «ll Synteza ylidów fosforowych polega na oderwaniu protonów od kationów alfcikitrifenyl
Obraz (2475) I. Zapoczątkowanie łańcuchowej reakcji chlorowania polega na dysocjacji chloru na atomy

więcej podobnych podstron