45479 skanuj0093 (14)

45479 skanuj0093 (14)



94 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

5.    Omówić budowę polarymetru.

6.    Dokonać podziału węglowodanów ze względu na budowę. Podać wzór strukturalny glukozy i fruktozy.

7.    W jaki sposób wykrywa się dodatek miodu sztucznego?

8.    Czy miody naturalne mogą dawać dodatni wynik z rezorcyną? Odpowiedź uzasadnić.

9.    Omówić hydrolizę enzymatyczną skrobi.

10. Wyjaśnić zasadę wykrywania enzymów amylolitycznych.

Izolacja i charakterystyka \ olejków eterycznych z żywnościowych surowców \    roślinnych

Cel ćwiczenia    \

Celem ćwiczenia jest wyodrębnienie olejków eterycznych z owoców i roślin. Olejki te mogą służyć jako dodatki do żywności Wśród substancji występujących w olejkach spotkamy prawie każdą grupę związków organicznych. W celu potwierdzenia budowy chemicznej wyodrębnionych Wiązko w wykonuje się reakcje charakterystyczne na obecność określonych grup funkcyjnych.

Wstęp teoretyczny    \

Zapach jest istotnym wskaźnikiem jakości żywności, zaś zmysł węchu jest najbardziej czułym wśród zmysłów, a tym samym nąjszyotiej przenoszącym do mózgu bodźce zewnętrzne. Wyrażona liczbowo wrażliwość nosa na substancje aromatyczne jest prawie niewyobrażalna. Przedstawmy ją nYprzykładzic zapachu wanilii, a właściwie waniliny (aldehydu 4-hydroksy-3-mefbksybenzoesowe-go), czyli substancji chemicznej stanowiącej zapach wanilii: Przociętny.człowiek wyczuwa wanilinę w stężeniu 1 gram (to mniej niż jej zawartość w przeciętnej torebce cukru waniliowego) \y 10 000 000 m3 powietrza. Wanilina noa niski próg wyczuwalności, który definiowany jest jako najmniejsza ilość suoBtaneji wyczuwana przez zmysł węchu w 1 m3 powietrza. Mniej znany zapach charakterystyczny dla witaminy B, wyczuwany jest w stężeniach ok. 1000 Aazy niższych niż wanilina. Istnieje wiele substancji, np. damasccnon będący jednym ze składników olejku różanego, dla których próg wyczuwalności jest mrfiony, a nawet miliardy razy niższy. Zawartość damascenonu w olejku różanym w}\osi zaledwie 0,14%. Damascenon jednak aż w 70% stanowi o zapachu tego olejYi. podczas gdy citronellol, główny składnik olejku różanego, ma udział w bukiec\ zapachowym olejku tylko w 4,3%.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0091 (14) 90 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności Słjliczanie wyniku: Obliczyć średnią a
skanuj0092 (14) 92 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności E. Wykrywanie enzymów amylolitycznych w
skanuj0087 (16) 82 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności Zasady pomiarów polarymetrycznych Świat
17828 skanuj0090 (15) 88 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności C. Oznaczanie zawartości cukrów b
76250 skanuj0085 (16) 78 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności i górskich. Miody spadziowe natom
33009 skanuj0088 (16) 84 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności Fruktoza (cukier owocowy) jest mo
43935 skanuj0089 (15) 86 Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności A. Oznaczanie zawartości glukozy
skanuj0086 (16) o Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności v tzw. okresach bezpożytkowych. Podany p
Zdjecie0232 ĆWICZENIA LABORATORYJNE Z CHEMII FIZYCZNEJPMCZKMF 1UPŁYW TEMPERATURY NA RÓWNOWAGĘ REAKCJ

więcej podobnych podstron