46646 TOSTY FRANCUSKIE

46646 TOSTY FRANCUSKIE



Tosty francuskie

Czas przygotowania: 20 min; Czas TM: 38min

<#    <g>(9) W

1 godz. 8 porcji średni    tani    wartość energetyczna

kJ 843; kcal 202

białko 5g; węglowodany 31 g; tłuszcz 5g

Składniki Sposób przygotowania

1000g mleka 150 g cukru skórka z 1 cytryny

1    laska cynamonu 1 białe pieczywo, czerstwe, pokrojone

w kromki o szer. 2 cm 2 jajka (każde ok. 60 g) masło, roztopione, do natłuszczenia 750 g wody 6 łyżek cukru

2    łyżki cynamonu


1.    Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, skórkę cytrynową i laskę cynamonu, gotować 12 min/100°C/^C/obr. <4- Przełożyć mleczną mieszankę do innego naczynia i pozostawić do ostudzenia. Kromki chleba namoczyć w mleku.

2.    Do naczynia miksującego włożyć jajka, zmiksować 10 s/j^C/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

3.    Folię spożywczą natłuścić masłem. Namoczoną kromkę pieczywa obtoczyć w jajku, zawinąć w arkusz folii spożywczej i położyć na przystawce Varoma. Powtórzyć ten krok z pozostałymi kromkami chleba.

4.    Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25 min/Varoma/obr. 1. W trakcie gotowania rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C. Na talerzyku wymieszać cukier z cynamonem.

5.    Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie odwinąć pieczywo z folii spożywczej i obtoczyć je w mieszance cukru z cynamonem. Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika na 3 minuty.

6.    Podawać ciepłe.


Rekomendujemy wino: Słodkie, np. Pedro Ximenez lub Malaga Virgen.


INFORMACJE

Zamiast chleba można użyć od 15 do 20 (zależnie od ich rozmiaru) lekko czerstwych bulek.

Akcesoria TM: Varoma

Przydatne narzędzia: folia spożywcza,

blacha do pieczenia, papier pergaminowy

178


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
warzywa smzone w ciescie 004 Warzywa smażone w cieście czas przygotowania: 20 min czas gotowania: 25
wolowina slodko kwasna 193 Wołowina stodko-kwaśna czas przygotowania: 20 min, dodatkowo 30 min na za
ZUPA KREM Z BURAKÓW Z CHRZANOWYMI PIEROZKAMI Zupa krem z buraków z chrzanowymi pierożkami Czas przyg
paluszki rybne z ostrym sosem majonezowym 264 Paluszki rybne z ostrym sosemmajonezowym czas przygoto
77505 RYŻ ZE SZPARAGAMI W SOSIE ZABAJONE Ryż ze szparagami w sosie za baj one Czas przygotowania: 20
51930 SARDYNKI W PAPILOTACH Sardynki w papilotach Czas przygotowania: 20 min; Czas TM: 27 min(z) 47
61099 ZUPA SZPINAKOWO ZIEMNIACZANA Czas przygotowania: 20 min; Czas TM: 26 min 45 min 6 porcji
curry z kurczaka 214 Curry z kurczaka CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min CZAS GOTOWANIA: 15 min 2 tyżki olej
Placuszki błyskawiczne(1) Błyskawiczne placuszki Łatwe Przygotowanie 20 min Dła4osób_ 1 porcja - ok.
faszerowane ziemniaki (1) Przygotowanie: 20 min O Gotowanie: 1 1/2 godz. Kcal: 285 Zawartość tłuszcz

więcej podobnych podstron