50397 Karp zapiekany w śmietanie

50397 Karp zapiekany w śmietanie



Składniki

►    po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę -około 80 dag

I dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo kurek mrożonych, albo rydzów, albo jakichkolwiek I dwie średniej wielkości cebule

I czubaia łyżka masła I dwie łyżki oliwy

>    szklanka tłustej, kwaśnej śmietany pieprz

garść drobniutko po siekanej natki pietruszki

Czas przygotowania:    Poziom trudności:    Liczba porcji:    Koszt potrawy:    Kaloryczność:

40 minut    łatwe    4    niski    niska



arp zapiekany w śmietanie


Trzeba rybę potraktować sokiem z cytryny. A więc: filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok. Teraz cebula i grzyby. Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki (pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach), jeśli zaś mrożone grzyby (wspaniałe są kurki i rydze) nic z nimi nie robię. Na oliwie podsmażam cebulę - smażę ją do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie. trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnię skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierzchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika!

Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania. Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką! gm


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
skanuj0041 (110) ZAPIEKANKIZapiekanka z ziemniaków i orkiszu {zdjęcie! 2 średniej wielkości cebule 2
scan0064 Moussaka Dla 3-4 osób Składniki bakłażan średniej wielkości, pokrojony w plasterki grubości
75290 scan0064 Moussaka Dla 3-4 osób Składniki bakłażan średniej wielkości, pokrojony w plasterki gr
scan0064 Moussaka Dla 3-4 osób Składniki bakłażan średniej wielkości, pokrojony w plasterki grubości
Ciasta domowe TORTY19 r Smaczny i łatwy do wykonania:TORTANANASOWO--ŚMIETANKOWY Składniki: 1 biszkop
scan0025 Sałatka z krewetek i pędów palmy Dla 4 osób Składniki 24 średniej wielkości krewetki, ugoto
scan0078 Sola w sosie z białego wina Dla 4 osób Składniki cebula średniej wielkości, drobno posiekan
scan0097 Cukinia faszerowana Dla 4 osób Składniki 2 cukinie średniej wielkości szklanka ugotowanej z
Na podstawie średniej wielkości ciśnienia atmosferycznego na Ziemi na poziomie morza wprowadzon
Ryż po meksykańsku Składniki ■f 2 torebki ryżu paraboiled -f puszka czerwonej fasoli -f około 15 dag
ZUŻYCIE GAZU ZIEMNEGO NA OSOBĘ W 2012 R.STER 2013 Średnie zużycie gazu ziemnego na osobę jest w Pol

więcej podobnych podstron