63845 P1520683

63845 P1520683



6.5.4. Trawienie w żołądku konia i świni

Bodowy anatomiczną żołądka lconia i swim przedstawiono na rysunku €L5_ Pokarm tych zwierząt zawiera zawsze pewną ilość błonnika i innych trodno strawnych pnH««rharydńw strukturalnych- W związku z tym żołądek świni i konia nigdy nie jest pusty, a sok żołądkowy wydzielany jest bez przerwy, nawet po 2—3-dniowym głodzeniu. U obu gatunków występuje rozbudowana część żołądka, w której nie są produkowane enzymy trawienne i kwas solny. Jest to bezgruczołowa część wpustowa i strefa gruczołów wpustowych u świni oraz worek ślepy u konia (rys. 6.5). Powolna i słaba motoryka żołądka świni oraz worka ślepego żołądka konia sprawia, że warstwy treści pokarmowej nie zmieniają długo swego położenia, miazga pokarmowa nie jest intensywnie mieszana i zakwaszana. Dodatkowo, gruczoły żołądkowe strefy wpustowej żołądka świni wydzielają duże ilości śluzu i jonów wodorowęglanowych, które alkalizują treść pokarmową. Zatem, w górnych i środkowych częściach żołądka świni i w worku ślepym u konia, zanim podsiąknie tam sok żołądkowy, występuje pH—7,0, a w warstwach dolnych, w pobliżu gruczołów dennych, pH —3—4. Kwasowość treści zostaje wyrównana w całym żołądku dopiero po upływie 7—9 godz. Takie właściwości żołądka u świni i konia umożliwiają równoczesne trawienie węglowodanów (przy pH 7,0) i białek (przy pH 3—4). Węglowodany — skrobia i celuloza w żołądku świni i skrobia w żołądku konia — są trawione przez enzymy zawarte w paszy (trawienie autolityczne) i enzymy wydzielane przez bakterie, pobrane z paszą. Ponadto, u konia w worku ślepym żołądka zasiedlają się bakterie symbiotyczne, podobnie jak w przedżołądkach u przeżuwaczy. Ważną rolę w trawieniu skrobi w żołądku świni odgrywa amylaza ślinowa. Enzym połykany razem z paszą trawi skrobię w warunkach sprzyjającego pH (—7,0), w środkowych partiach żołądka. W żołądku świni skrobia trawiona jest w 30%, a błonnik w 10%. Trawiony jest głównie błonnik zawarty w zielonkach. Końcowymi produktami bakteryjnego rozkładu węglowodanów są lotne kwasy tłuszczowe oraz gazy — podobnie jak w przedżołądkach przeżuwaczy (opis na str. 154). Powstaje kwas mlekowy, masłowy i octowy. Lotne kwasy tłuszczowe wchłaniane z żołądka stanowią, oprócz glukozy, źródło energii w procesach życiowych świni i konia. Trawienie węglowodanów w żołądku tych zwierząt przerywane jest dopiero wtedy, gdy kwaśny sok żołądkowy dotrze do środkowych i górnych warstw treści pokarmowej.

6.6. Budowa i rozwój przedżołądków

Wielokomorowy żołądek owcy i krowy składa się z przedżołądków: żwacza, czepca i ksiąg. Śluzówka tych części żołądka wysłana jest nabłonkiem wielowarstwowym płaskim (jak w przełyku). U nowo narodzonych cieląt i jagniąt

150


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
DSC47 Trawienie w żołądku świni i konia Charakteryzuje się udziałem enzymów roślinnych oraz
C horoba wrzodowa- -To cykliczne pojawianie się wrzodów trawiennych w żołądku lub dwunastnicy. Czy m
Image010 1.2.2. Trawienie w żołądku Następnym odcinkiem przewodu pokarmowego, do którego trafia u fo
DSC00031 (14) Enzymy pozakomórkowe -trawienne żołądkowe i Pepsyna A -endopeptydaza aspartyiowa, wyst
DSCN1789 PRZEŻUWACZE Specyfika procesów trawiennych w żołądku wielokomorowym i ich znaczenie dla pro
DSCN2194 Choroba wrzodowa źoładka idwunastnicy • Owrzodzenia trawienne żołądka powstają zwykle przy
DSC23 Procesy trawienne w żołądku zwierząt monogastrycznych
P1520679 Światło żołądka Nabłonek powierzchni błony śluzowej Ujście gruczołów błony
85006 P1520670 6. TRAWIENIE Q*nou*fa Kotwica, Anita Ftanctak Katedra Fizjologii Zwierząt Wydzia
94293601 220 DU. POZERSK1 Sposoby badania trawienia pod wpływem pepsyny. Sposoby badania trawienia
P1520669 6. TRAWIENIE Genowefa Kotwica, Anita Franczak Katedra Fizjologii Zwierząt Wydział Biol

więcej podobnych podstron