80161 Salatki zÊlego swiata (95 stron)12

80161 Salatki zÊlego swiata (95 stron)12



Wyborne sałatki z piersią gęsi i filetem wieprzowym

Fantazyjne kompozycje z mięsem


Gęsia pierś z papryką

na zdjęciu po lewej

po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce_

1    czerwona peperoni_

2    szalotki_

1 zÄ…bek czosnku_

100 g pieczarek_

1 łyżeczka masła_

po 2 spore szczypty soli

1    Å›wieżo zmielonego pieprzu

2    Å‚yżki soku cytrynowego

spora szczypta cukru_

3    Å‚yżki oleju sezamowego 1 Å‚yżka Å›wieżo posiekanej

melisy_

150 g wędzonej piersi gęsiej. pokrojonej w cienkie plasterki

Nieco droższa * Szybka

Jedna porcja zawiera ok. 500 kJ/120 kcal lig biaÅ‚ka • 6 g tÅ‚uszczu 6 g wÄ™glowodanów

Przygotowanie: 25 minut

PaprykÄ™ umyć. nasady ogonków odkroić gÅ‚Ä™bokch usunąć nasiona i biaÅ‚e włó-kienka. Pokroić paprykÄ™ w cienkie krążki zaczynajÄ…c od czubka. • Peperoni umyć. przekroić na pół. usunąć pikantne w smaku nasionka i włókienka; pokroić w cieniutkie paseczki. • Szalotki i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. • Pieczarki oczyÅ›cić, umyć i również drobno posiekać. • MasÅ‚o roztopić na patelni i zeszklić na nim szalotki z czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki i smażyć mieszajÄ…c tak dÅ‚ugo, aż pÅ‚yn caÅ‚kiem odparuje. MasÄ™ doprawić szczyptÄ… soli i pieprzu i ostudzić. • Sok cytrynowy wymieszać z cukrem, szczyptÄ… soli i pieprzu, energicznie ubijajÄ…c dolać olej. nastÄ™pnie dodać masÄ™ pieczarkowÄ… oraz melisÄ™. • Krążki papryki uÅ‚ożyć dekoracyjnie na 4 talerzach. posypać pa sÄ™czkami peperoni i obÅ‚ożyć pieczarkami. Obok saÅ‚atki uÅ‚ożyć plasterki miÄ™sa.

Roszponka z filetem wieprzowym

na zdjęciu po prawej

250 g roszponki_

300 g polÄ™dwicy wieprzowej 50 g przeroÅ›niÄ™tego wÄ™dzonego boczku_

1    Å‚yżeczka oleju

po 2 szczypty soli i świeżo zmielonego pieprzu_

2    Å‚yżki octu balsamico

1    Å‚yżeczka musztardy_

6 łyżek oliwy orzechowej

Nieco droższa

Jedna porcja zawiera ok. 1090 kJ/260 kcal 16 g biaÅ‚ka - 21 g tÅ‚uszczu

2    g wÄ™glowodanów

Przygotowanie: 30 minut

Usunąć nasady korzonków i zepsute liÅ›cie roszponki; dokÅ‚adnie umyć i osuszyć. •

Z polÄ™dwicy zdjąć bÅ‚ony. Boczek pokroić w drobnÄ… kostkÄ™. • Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim chrupiÄ…ce skwareczki z boczku. Skwarki przeÅ‚ożyć na bibuÅ‚Ä™ kuchennÄ…, Å¼eby ociekÅ‚y z tÅ‚uszczu. • Filet wieprzowy smażyć z każdej strony na tÅ‚uszczu pozostaÅ‚ym na patelni przez ok. 10 minut. Posypać miÄ™so szczyptÄ… soli i pieprzu, owinąć w foliÄ™ aluminiowÄ… i odÅ‚ożyć na bok. • Ocet wymieszać, mocno ubijajÄ…c, z musztardÄ…, olejem, szczyptÄ… soli i pieprzu. • RoszponkÄ™ wymieszać z przygotowanym sosem, nastÄ™pnie rozÅ‚ożyć na 4 talerzach. • MiÄ™so pokroić w ukoÅ›ne plasterki i uÅ‚ożyć obok saÅ‚aty; pokropić niewielkÄ… iloÅ›ciÄ… sosu. • SaÅ‚atkÄ™ posypać skwarkami.

Zosi@

12


Wyszukiwarka