86234 ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (47)

86234 ozdabianiekorowanie potraw garnierowanie foodkorationco str 1 (47)



Owoce egzotyczne

• i*V

\i


DZIELENIE MELONA NA KAWAŁKI

Melon przekroić wzdłuż na sześć lub osiem części. Łyżką stołową usunąć gniazdo nasienne, zaś miąższ oddzielić od skórki owocu zakrzywionym nożem do grejpfrutów.

Miąższ pokroić na kęsy ząbkowanym nożem do garnirowa-nia. Nacięcia mogą przy tym przebiegać prosto lub ukośnie.

NAPEŁNIONY MELON Z „PRZYKRYWKĄ"

Odciąć górną część umytego

melona w stosunku 1/3 do 2/3. Nasiona usunąć łyżką stołową. Aby dolna część melona była stabilna, należy ją lekko ściąć na spodniej stronie.

Wydrążony melon można napełniać według uznania np. truskawkami w musie z portweinem, obranymi cząstkami pomarańczy z kawałkami migdałów, ananasem z malinami albo inną sałatką owocową. „Przykrywkę" przytwierdzić do napełnionego melona ozdobną szpadką do szaszłyków.

NAPEŁNIONY MELON OZDOBIONY KULKAMI

Melon przekroić na pół i usunąć nasiona łyżką stołową. Aby połówki owocu były stabilniejsze należy je lekko ściąć na spodniej stronie. Po wewnętrznej stronie melona wyciąć 8 kulek łyżką do drążenia warzyw i owoców, a następnie ułożyć je równomiernie na brzegu połówki melona. Melon wypełniać owocami według uznania.

KORONA Z MELONA

Owoc melona nacinać ostrym nożem zygzakowato az do środka. Lekkim przekręceniem oddzielić połówki od siebie. Nasiona usunąć łyżką stołową.

Małego melona przekroić na pół i łyżką stołową usunąć komorę nasienną. Połówki owocu ułożyć na szklance po czym napełnić je galaretką porzeczkową (patrz część z przepisami). Całość wstawić do lodówki, zaś

po stężeniu pokroić w ozdobne

plastry.

i i •*

48


Usuwanie nasion melona

Usuwanie nasi


Oddzielanie miąższu od skórki

Wycinanie

kawałków

MELONY NADZIEWANE GALARETKĄ

Korona z



Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (65) JŚĆ Z POMIDORA . e obrany pomi
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (32) POMARAŃCZE I CYTRYNY NADZIEWAN
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (35) Owoce ziarnkowe i pestkoweOBIE
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (31) Owoce cytrusowe KOSZYCZKI Z PO
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (37) Owoce ziarnkowe i pestkoweOBIE
17612 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (63) /AZ :    
18410 ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (41) Owoce egzotyczne OBIERAN
ozdabianie?korowanie potraw garnierowanie food?koration?co str 1 (33) OWOCE ZIARNKOWE I PESTKOW

więcej podobnych podstron