89478 img116 Ciasto czekoladowe

89478 img116 Ciasto czekoladowe



226 DESERY

226 DESERY


Dla 4 osób

Czas przygotowania

25 minut Czas pieczenia

10 minut

I Składniki

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 g czekolady o zawartości kakao 70%

ewentualnie 25 ml rumu 1 pomarańcza 6 dużych świeżych jajek sól morska


Ciasto czekoladowe

Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Czekoladę rozdrobnić i rozpuścić z kawą (ewentualnie wlać rum) w kąpieli wodnej. Dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa.

Pomarańczę starannie umyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Połowę startej skórki pomarańczowej dodać do czekolady i wymieszać.

Rozbić jajka do osobnych, wysokich misek - żółtko i białko. Do białka dodać szczyptę soli i ubić na sztywno mikserem.

Piekarnik nagrzać do 250°C.

Czekoladę dodać do żółtek. Tak długo mieszać, aż powstanie jednolita masa. Pianę z białek ostrożnie wymieszać łopatką z masą czekoladową. Uważać, by piana nie opadła. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać resztą startej skórki pomarańczowej.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut w temperaturze 250°C.

Przed podaniem ostudzić.


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
img119 Lody czekoladowe z malinami 236 DESERY 236 DESERY Dla 4 osób Czas przygotowania 30 minut Czas
img120 Ciasto z owocami 242 DESERY 242 DESERY Dla 4 osób Czas przygotowania 1 godzina Czas marynowan
img121 Ciasto z nektarynkami i migdałami 250 DESERY 250 DESERY Dla 4 osób i Czas przygotowania 15 mi
img117 Mus czekoladowy 228 DESERY 228 DESERY Dla 4 osób Czas przygotowania 25 minut Czas chłodzenia
img118 krem?warski z owocami leśnymi 230 DESERY 230 DESERY Dla 4 osób Przygotować dzień wcześniej Cz
img094 Ciasto?bulowe 110 PRZYSTAWKI CIEPŁE 110 PRZYSTAWKI CIEPŁE Dla 4 osób Czas przygotowania 15 mi
pyszne ciasta biszkoptowe4 Temu nikt się Biszkoptowe Czas pieczenia: 10-12 minut (na złoto-brązowo)

więcej podobnych podstron