94285301 djvu

94285301 djvu



FIZYOLOGIA ZMYSŁU SMAKU I POWONIENIA 633

dać zjawisko mieszania się woni i to nawet w ten sposób, że używa się podwójnego olfaktometru, to znaczy wprowadza się dwa różne ciała woniejące oddzielnie każde przez inne nozdrze. Przychodzi wtedy bądź do kompensacyi, bądź do prawdziwego zmieszania. Dwa ciała woniejące mogą nawzajem się kompensować, to znaczy zupełnie się znosić tak, że nie powstaje żadne wrażenie węchowe (nawet wtedy, gdy nie zachodzą żadne procesy chemiczne między temi ciałami). Gdy wonie się mięszają, powstaje czucie odmienne od woni każdego z użyt37ch składników (analogia z mieszaniem barw); takie mieszanie powstaje n. p. przy równo-czesnem wąchaniu waniliny i bromu, terpentyny i ksylolu i t. d.

Znużenie. Zmysł powonienia nuży się, gdy jakieś ciało woniejące, zwłaszcza silniejsze, działa przez czas dłuższy na komórki węchowe. Znużenie takie występuje przy wąchaniu jodyny po 4 minutach, kamfory po 5—7 min., siarczku amonu po 4—5 min. i t. d. Znużenie odnosi się tylko do woni danego ciała, podczas gdy inne wonie odczuwamy wtedy bez zmiany (również analogia do zmysłu wzroku). Po odpoczynku zdolność odczuwania danej woni wraca napowrót. Szczególnie łatwo o tern przekonać się można przez stosowanie mieszaniny. Jeżeli dla jednego ze składników mieszaniny wywołamy znużenie, to czujemy wyłącznie woń drugiego składnika, dopiero po skutecznym odpoczynku powstaje wrażenie mieszaniny. I tak n. p. znużywszy narząd powonienia dla woni bromu, odczuwać będziemy, wą» hając mieszaninę bromu i waniliny, wyłącznie zapach wanilii, dopiero po odpoczynku dawać będzie ta mieszanina wrażenie woni odmiennej

Podrażnienie zmysłu powonienia wywiera czasem znaczny wpływ na wyższe części układu nerwowego środkowego, powodując n. p. bóle głowy, uczucie przyjemności lub przykrości, nudności, wymioty i t. d. Wybitnym jest wpływ woni, którą wydają wydzieliny zwierząt, na osobniki drugiej płci. Zmysł powonienia stoi w związku z innymi zmysłami, zwłaszcza ze zmysłem smaku i dotyku. O związku ze zmysłem smaku była już mowa, nerwy zaś dotykowe błony śluzowej nosa (nerw trójdzielny) ulegają zadrażnieniom nie przez czyste ciała woniejące, lecz przez inne (ostre) ciała, n. p. pary chloru, amoniaku, kwasu octowego i t. d., które nadto jednak posiadają po największej części i właściwą woń, to znaczy drażnią także zakończenia nerwu węchowego. Dlatego też przy badaniu, jaki udział bierze nerw trójdzielny w zmyśle powonienia,


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
94285701 djvu FIZYOL0GIA ZMYSŁU SMAKU I POWONIENIA 637 sady gorzko itd. Można niemal powiedzieć, ż
94285901 djvu FIZYOLOOIA ZMYSŁU SMAKU I POWONIENIA 639 jamy ustnej; wreszcie może pobudliwość być
94285101 djvu F1ZY0L0GIA ZMYSŁU SMAKU I POWONIENIA    631 strzeżenia tyczące się ch
94284701 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SMAKU I POWONIENIA 627 właściwie wywołane podnietami węchowemi. W
94284901 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SMAKU I POWONIENIA 629 myśl, że przy drażnieniu narządu powonienia
94285501 djvu FlZYOLOfcUA ZMYSŁU smaki; i powonienia 635 vus ylosso-phcirytiyetis). który zaopatru
94285701 djvu FIZYOL.OGIA NARZĄDU WZROKU 437 głe przedmioty, jeśli się patrzy przez mały otworek w
94289301 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SŁUCHU 573 ciepłoty powietrza, do poruszania się powietrza; jeżeli
94285301 djvu FIZYOLOGIA t KŁAI)U NERWOWEGO 333 Ośrodki asocyacyjne zajmują na każdej półkuli mózg
94285501 djvu FIZYOLOGIA UKŁADU NERWOWEGO 335 mogą wywołać wyobrażenie, które drogą kojarzenia bud
94285701 djvu FIZYOLOGIA NA RZĄDU WZROKU 537 dzi ją ku skroni. Głównem działaniem tych mięśni jest
94289501 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SŁUCHU 575 3000 i t. p. Pokrewieństwo tonów (dźwięków) nie zależy
94289701 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SŁUCHU 577 niać mógł zaś dokładnie jeszcze tony ctf, c7—c8, t. j.
94281101 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SŁUCHU 591 micznych ucha, odmawia Zimmermann i Beyer błonie bębenk
94281301 djvu FIZYOLOOIA ZMYSŁU SŁUCHU 593 wego. Mięsień ten kurcząc się, wyciąga przednią część p
94281501 djvu FIZYOLOGIA ZMYSŁU SŁUCHU 595 wije się on w postaci próżnej taśmy o przekroju trójkąt

więcej podobnych podstron