brukiew zalety

brukiew zalety



je na nowo

?

yszna tarta z


Iie nieco zapomniane warzywa o staroświecko brzmiących nazwach kiedyś były podsta-. wą polskiej kuchni. Ale nie przypominamy ich z szacunku dla tradycji kulinarnej, a dlatego, że są zdrowe i smaczne. Rosną obok nas. Można je kupić na bazarkach, w sklepach ekologicznych i ze zdrową żywnością. Nie jechały do polskich sklepów tygodniami, nafaszerowane chemią, żeby jak najlepiej zniosły tę podróż, tak jak wiele łubianych i często kupowanych owoców i warzyw.

Przypominamy je także dlatego, że jedna z najważniejszych zasad zdrowego żywienia mówi wyraźnie: najlepiej służy nam to, co wyrosło na pobliskich polach, w okolicznych sadach i przydomowych ogródkach. I zostało zerwane tuż przed tym, zanim trafi na nasze talerze. Tą zasadą kierują się kuchnie śródziemnomorskie i kuchnie Dalekiego Wschodu. Jedzmy więc to, co w danym sezonie dojrzewa tam, gdzie żyjemy. Na wiosnę szparagi, jesienią pomidory, a latem - prawdziwe polskie warzywa.


Pro


Jarmuż, brukiew, pasternak, skorzonera ? Co to za warzywa? Gdzie je kupić? Jak jeść?? / dlaczego warto odkryć

Ma bohaterską przeszłość. Dzięki niej tysiące ludzi uniknęło śmierci głodowej, brukiew jedzono na surowo, pieczono, przerabiano na marmoladę. Ale, jak to z bohaterami bywa, po wojnie o niej zapomniano bez wdzięczności.

Niesłusznie! Brukiew jest wprost wymarzona dla tych, którzy się odchudzają, ponieważ syci, a nie dostarcza kalorii. Wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu, chroni przed chorobami skóry, sporządzony z niej syrop leczy kaszel. Ma wiele witaminy C i z grupy B, węglowodany, niewiele tłuszczów i białka, prawie wcale soli mineralnych, za to ponad 80 procent wody.

A w dodatku jest smaczna i bardzo łatwo zrobić z niej coś pysznego i... egzotycznego! Można ją jeść obraną i pokrojoną w plasterki albo cieniutkie paseczki, lekko oprószoną grubą solą, a w wersji wykwintnej skropioną cytryną i oliwą lub też zapieczoną w piekarniku na chrupiąco. Uwaga - jemy młodą stara jest ciężkostrawna i powoduje wzdęcia. Z ugotowanej brukwi znakomite jest puree, przyrządzone pól na pół z ziemniakami.

1 kg brukwi pokrój, zalej wodą, zagotuj do miękkości, odcedż. Zmiksuj z łyżką miodu lub brązowego cukru, łyżeczką curry, szklanką śmietany, 1 jajkiem i łyżką mąki ziemniaczanej oraz 100 g roztopionego masła. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gatki muszkatołowej. Zapiekaj przez 30-40 minut w formie posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Podawaj na gorąco albo zimno z sałatą i ze schłodzonym białym lub różowym winem. Jest świetna także jako ododatek do mięs czy ryb.

122 W K( )ŻKA


Wyszukiwarka

Podobne podstrony:
Obserwuje miasto z niezwykłą świeżością, jak gdyby po ciężkiej chorobie czuła, że dostaje je na nowo
File0320 Wytnij obrazki. Podziel je na dwie grupy przedstawiające przetwory z owoców i przetwory z w
3. Umiejętności interpersonalne. Tych umiejętności no leży się uczyć i doskonalić je wciąż na nowo.
DSC07607 (2) 10. Władimir Tatlin, Narożny relief, 1915 pejzażu. Na nowo dostrzegamy rzeczy i odczuwa
skanuj0014 MAŁE RZEŹBY 1. Aby z cebuli stworzyć kwiat, należy naciąć warzywo, dzieląc je na
skanuj0014 (204) MAŁE RZEŹBY 1. Aby z cebuli stworzyć kwiat, należy naciąć warzywo, dzieląc je na
File0613 Przeczytaj wyrazy i podziel je na sylaby.osa    Olek 0 sa 0 lek Podziel
File0619 Podziel wyrazy na głoski. Przeczytaj wyrazy i podziel je na sylaby. tata
Gwinty002 WPROWADZENIE Gwinty wykonywane sa różnymi metodami, dzielimy je na obróbkę bezwiórowa i wi
image0 23 Bolek je Na biurku leży m W pudełku są Tomek ma ładny idą na bal Górnik wyjechał w przewró

więcej podobnych podstron